Lite mer detaljer om dagens utbildning för den intresserade läsaren

Fredag den 19 februari 2010

Anna Lindström från Sveriges kommuner och landsting var inbjuden som föreläsare på utbildningen om hur kommunfullmäktigerollen kan stärkas.

Frågor som diskuterades var om hur vi kan stärka kommunfullmäktige och hur ska vi se ut i framtiden. Alltså vilken styrning och ledning ska gälla inom den politiska organisationen.

Arbetet stämmer väl in i det förändringsarbete vi jobbar med i OJ!-gruppen. Vi konstaterade även i dag att det är väldigt viktigt med frågor om attityder och värderingar. Det handlar alltså om att förändra en organisationskultur. Det handlar inte bara om att flytta rutor och boxar i ett organisationsschema.

Vi fick se olika exempel på hur andra kommuner har löst dessa frågor. Olika alternativ med kommuner som inte har några facknämnder, alltså ingen barn- och utbildningsnämnd eller socialnämnd till exempel, gicks igenom.

Vi pratade också om delaktighetsfrågor. Vi konstaterade att medborgardialogen måste utvecklas så att medborgarna känner att de har möjlighet att påverka i olika frågor. Det är politiken, kanske via nya beredningsorgan direkt under fullmäktige, som är ansvarig för detta.

En annan beredning under kommunfullmäktige kunde vara den som är ansvarig för det pågående arbetet med att ta fram en ny strategisk plan. Idag är det kommunstyrelsen som bereder och som sedan lyfter upp frågan till kommunfullmäktige.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0