Skillnader och likheter

Måndag den 16 augusti 2010

Idag har vi kommunchefer från Norrbotten varit på besök och träffat representanter från Region Skåne.

Man kan konstatera att det är många likheter mellan oss trots att det kanske ändå är mer olikheter.

Man har varit först i landet med att slå ihop två län. Kristianstads län och Malmöhus län blev Region Skåne redan för drygt tio år sedan.

I regionfrågan ligger också samarbetet med Köpenhamn. Öresundsregionen är den region man jobbar med i Skåne i mångt och mycket. Det är alltså inte bara Region Skåne utan även ett större perspektiv.

Jag konstaterar att det är en lite omvänd situation jämfört med oss i norr. Skåne är ju ett landskap som sedan år 1719 delat landskapet mitt itu. Nästan 100 år senare, 1810, bildades länet Norrbotten.

Skillnaden hos oss i norr är att länet Norrbotten består av två (eller egentligen ett och ett halvt) landskap.

I hela vårt län bor cirka 270.000 invånare. Det är ungefär lika många som bor i Malmö kommun – eller Malmö Stad som de kallar sig trots att stadsprivilegierna är borta för länge sedan och att det därför inte längre formellt sett finns några städer kvar.

Dessa 270.000 invånare bor alltså i Malmö som är en (1) kommun av totalt 33 kommuner i landskapet och regionen Skåne. Skåne är lite drygt hälften så stort som Jokkmokks kommun till ytan – 11.000 kvadratkilometer jämfört med Jokkmokks knappa 20.000 kvadratkilometer.

I Jokkmokks kommun är vi drygt 5.000 invånare. I Skåne bor det 1,2 miljoner invånare.

Direkt och spontant känns det som att det borde ske lite kommunsammanslagningar i Skåne. Men det är väl en så känslig fråga så ingen vågar eller orkar ta den diskussionen.

Det känns alltså som att det är ganska stora skillnader mellan oss i Skåne och Norrbotten. Men det finns många likheter också. Det handlar kanske främst av olika samverkansformer men jag ska bespara er läsare allt detta. Men det var en mycket intressant dag idag.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0