Porjus skola

Onsdag den 28 april 2010

På förmiddagen hade vi ett möte i ledningsgruppen. Vi pratade bland annat om ledarskapsfrågor som en uppföljning från igår och om hur vi går vidare med dessa frågor.

På eftermiddagen var kommunalrådet och jag till Porjus och träffade representanter från Porjus bya- och intresseförening. Vi hade ett samtal om skolfrågan och om de olika förslag till lösningar som finns gällande skolbyggnaderna där.

Vi noterar att det finns en oro om hur det ska bli. Jag tror personligen att det huvudförslag som nu diskuteras blir det allra bästa för verksamheten och för eleverna och medarbetarna i Porjus.

Huvudförslaget är att förskole- och skoleleverna ska gå i en skola som är i en annan byggnad än dagens skolbyggnad. I den byggnaden har det tidigare bedrivits förskola i Porjus.

Nu finns alltså ett förslag att den byggnaden ska rustas och anpassas så att det blir en mycket bra lokal för att driva förskole- och skolverksamhet i moderna och ändamålsenliga lokaler. Dessutom blir det till en lägre kostnad jämfört med idag.

Om det förslaget går igenom är en tanke att dagens skolbyggnader rivs. Alternativet till rivning är att sälja dagens skolfastighet.

Vi har haft den fastigheten ute till försäljning men ingen har hittills visat något intresse för att köpa den. Är det någon som läser detta och som vill köpa fastigheten så är ni välkomna att höra av er. Vi säljer den mycket billigt.

Inget beslut är fattat i frågan. Frågan ska behandlas på ett kommunstyrelsemöte i maj.

På kvällen var jag på öppet hus på Östra skolan. Jag följde min dotter som går i årskurs sju. Jag kunde inte vara med hela passet utan sprang från Östra skolan till församlingshemmet för att träna med kören.

På söndag kväll är det Musikcafé på församlingshemmet i Jokkmokk. Alla är välkomna dit. Musikcaféet startar klockan 18.00


Kommentarer
Postat av: Karin Pirak

Chockerande besked !Jag med samboende fick i dag den 11 juni 2010, per brev från från Jokkmokks kommun, en för oss både chockerande och ledsam vetskap om att kommunen planerar att flytta Porjus skola till en byggnad i ett litet villaområde.

Nämligen huset på Vuosmovägen 2 i Porjus, där det för en del år sedan var en förskola.Brevet från Jokkmokks kommun, skickades inte alls till oss som information om att Porjus skola planerades att flyttas till detta hus som ligger mycket nära vår egen villa.

Brevet ger oss i stället bara möjlighet att yttra oss betr. en liten utbyggnad som ska göras på det blivande skolhuset !Kommunen har planerat flytten av skolan till detta hus utan att tidigt informera oss, som har en påtagligt näraliggande villa.

Kommunen har därmed inte gett oss tillfälle att yttra oss om vad vi anser och vi har inte fått förklara, att för oss skulle en skola just där inverka mycket störande betr. vår boendemiljö.I kommunens detaljplan finns naturligtvis inskrivet att huset på Vuosmovägen 2, från början byggts att till bli, eller att fungera som förskola.

Därför har vi förmodligen inte informerats om skolplanerna.Obs !

En förskola med mycket små barn är ändå inte alls detsamma som en vanlig skola med äldre barn !En vanlig skola inverkar bevisligen mer störande på näraliggande villaägares miljö, än vad en förskola gör !

Därför borde vi ha getts rättighet att komma med synpunkter och invändningar mot att få en skola precis framför vår villa.Vi köpte för ett fåtal år sedan en villa efter Postgatan i Porjus.

Köpet skedde i god tro om att det var ett lugnt och stillsamt villaområde.

Vi upplevde även att det var mycket lugnt och trodde naivt att så skulle förbli.Före köpet frågade vi säljaren om huset på Vuosmovägen 2.

Vi fick då beskedet, att förskolan som varit där tidigare, var defintivt nedlagd och att huset nu var en privatbostad och en "vanlig" villa.Vi känner oss därför i dag "överkörda" av kommunen som inte i våras gav oss möjlighet att invända mot planerna, speciellt eftersom en förskola för småbarn, bevisligen är något helt annat än en vanlig skola !

Av den anledningen borde vi ha fått lämna våra synpunkter ang. skolflytten till Vuosmovägen 2.I "bloggen" av Anders Nygård härovan, står att frågan ang. skolflytten m.m. ska behandlas i ett kommunstyrelsemöte i maj.I dag, när vi fick brevet från Jokkmokks kommun om att vi får yttra oss ang. den utbyggnaden på det tänkta skolhuset, så är det den 11 juni !

Troligen har därför beslut om att flytta skolan till Vuosmovägen 2, redan fattats.Vi har efter köpet av villan på Postgatan, hela tiden planerat för att flytta permanent till Porjus.

Nu till midsommar, hade vi tex. beställt en större skåpbil för att köra upp de mesta av våra möbler, från orten där vi bor.

Efter att ha läst brevet från Jokkmokks kommun, så avbeställdes "flyttbilen".Vi hade bl.a. avtalat med en snickare i Porjus om att låta bygga en veranda utifrån vår villa, där vi kunde sitta utomhus och i lugn och ro, tex. dricka kaffe.

Framför och en ytterst liten bit från den planerade verandan, kommer nu en större skolgård att bli, där det kommer att "stojas" av flertalet äldre barn.De flesta vet vilka högljudda verksamheter som förekommer på skolgårdar, där det tex. sker utomhustävlingar, bollspel m.m.

Aktiviteter som självklart hörs til villor som ligger så väldigt nära som vår gör !Om Jokkmokks kommun fullföljer planen att flytta Porjus skola till Vuosmovägen 2, är bara för oss att att överge alla våra planer och vår sedan några år tillbaks, påbörjade flytt till Porjus.I stället tvingas vi redan i sommar att aktivt gå in för att försöka sälja villan på Postgatan.

2010-06-11 @ 17:55:54

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0