Möte med Vattenfall gällande vindkraftfrågor

Tisdag den 29 september 2009

Direkt på morgonen hade jag ett möte med kommunsekreteraren gällande nästa års tidsplan för politiska möten inom kommunstyrelsen och kommunfullmäktige.

Efter det var jag med på ett telefonmöte gällande flyktingfrågor. Ett förslag är att vi i Jokkmokks kommun förlänger dagens avtal ytterligare ett år så att det bättre synkroniserar med ett nytt regelverk som verkar träda i kraft den 1 december 2010.

Efter lunch var jag på ett möte med representanter från Vattenfall i frågor om vindkraftenergi.

Vattenfall planerar – precis som flera andra bolag – att bygga en vindkraftpark i Suorva. Vi fick en genomgång av hur de planerar och resonerar.

Vattenfall har satsat mycket runt om i Europa på sista tiden. Just nu produceras vindkraft i Europa av Vattenfall för cirka 1,7 TWh per år. Total vindkraftproduktion i Sverige av alla bolag ligger på cirka två TWh per år.

Vattenfall är alltså intresserad av att göra investeringar gällande vindkraftenergi i Surova.

Man pratar om cirka 20 vindkraftverk i området. Man planerar att alla vindkraftverk byggs på land.

Vi var väldigt tydliga från kommunens sida om att om det blir något av denna satsning från Vattenfalls sida vill vi vara med på investeringen. Vi vill inte stå utanför denna process på samma sätt som vi i vattenkraftfrågan för 100 år sedan och fram till idag stått utanför och sett på utan att vara delaktiga i energiproduktionen.

Totala investeringsutgiften för detta projekt beräknas just nu till 600 miljoner kronor.


Kommentarer
Postat av: Jokkmokksbo

När hinner du jobba med alla dessa möten?

2009-10-01 @ 09:35:22

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0