Grattis Årrenjarka!

Fredag den 18 september 2009

Jag började dagen med att vara med på fredagsmötet på Strukurum. Idag var det ett besök från Arbetsförmedlingen. Man presenterade olika statistiksiffror där Jokkmokks kommun verkligen ligger bra till. Vi har lägsta arbetslöshetssiffrorna i länet vilket känns riktigt kul och bra.

På förra fredagsmötet på Strukturum fick vi höra representanter från INTRO-projektet.

INTRO-projektet är ett EU-finansierat arbetsmarknadsprojekt. Projektet handlar om att på olika sätt få in människor på arbetsmarknaden. Och i första hand handlar det om att hjälpa och stötta de som av olika anledningar har svårigheter att få jobb.

I INTRO-projektet samverkar Jokkmokks kommun med Älvsbyn och Skellefteå. Vi samverkar även med Italien. I dessa EU-finansierade projekt ingår studiebesök hos varandra.

I slutet av oktober blir det en studieresa till Italien. Det är 18 personer från Jokkmokk, Älvsbyn och Skellefteå som ska åka till Florens i Italien. Med på resan ska det vara en representant från kommunledningen. Hos oss ligger INTRO-projektet direkt under utvecklingskontoret varför det naturliga vore att vår utvecklingschef skulle vara med på denna studieresa.

Nu är det som så att vår utvecklingschef sagt upp sig och vi håller på att rekrytera ny utvecklingschef. Av den anledningen är det nu bestämt att jag kommer att följa med på studieresan till Italien. Det ska bli väldigt intressant och spännande att se hur man jobbar med dessa frågor i Italien.

Efter morgonmötet på Strukturum hade vi en facklig information och förhandling om hur vi ska gå vidare inom teknik och service. Det blir nu som så att vi ska göra en utredning om hur strukturen inom koncernens tekniska verksamhet ska se ut.

Den kortsiktiga lösningen under utredningstiden blir att vi vakanshåller tjänsten som teknisk chef. Istället tillsätter vi en tillförordnad avdelningschef under utredningstiden.

Efter den fackliga förhandlingen åkte jag och kommunalrådet – och väldigt många fler – till Årrenjarka. Där invigde kommunalrådet den nya restauranten och serviceanläggningen.

Tänk vilken fantastisk byggnad som nu uppförts i Årrenjarka. Det känns verkligen kul att Lasse och Gun gjort den investering och satsning som man nu gjort. Det visar på en framtidstro och en nybyggaranda i gammal god stil.

Under invigningen fick vi bland annat se ett väldigt vackert bildspel av Thomas Öberg. Han nämnde bland annat om den nybyggaranda som präglat bygden genom flera århundraden och den investering som ny gjorts känns som en naturlig följd av samma nybyggaranda.

Anläggningen i Årrenjarka fyller dessutom 40 år nu så jag instämmer i gratulationerna till 40-åringen. Stort grattis!

Under dagen idag kom också signaler från politiken att vi inte ska gå vidare och utreda frågan om upplägget med att AB Strukturum tar över delar av dagens utvecklingskontors ansvarsområde.

Vi får självklart acceptera det beslutet från politiken trots att jag och ytterligare några tyckte att det kändes som ett spännande upplägg som var värt att utreda vidare.

Men, frågan har ändå lyfts, vilket känns spännande bara det. Vi kan konstatera att det nu i veckan har rörts om i många grytor och många cirklar har rubbats.

På kvällen tog vi emot våra goda vänner från Frankrike som är på en resa i Norden. De stannar hos oss över helgen. De ska sedan besöka Kvikkjokk med omnejd och åker sedan vidare till goda vänner i Nordnorge.


Kommentarer
Postat av: Hmm

2009-09-26 @ 22:31:17
Postat av: Hmm...

Hur kommer det sig att Jokkmokk har det lägsta antalet arbetslösa i länet? Jag vet inte om det är kul...Vad är definitionen för icke arbetslös?

Är det att en person har en sysselsättning (vilken sysselsättning som helst) med eller utan ersättning?Är det att vara registrerad i ett annat system än arbetsförmedlingens?

2009-09-26 @ 22:45:02

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0