Kommunstyrelsens arbetsutskott

Måndag den 12 oktober 2009

Idag har det varit ett möte i kommunstyrelsens arbetsutskott. Första ärendet handlade om olika bygdemedelsansökningar.

Representanter från kultur- och fritidsnämnden var på besök. Bland annat gick man igenom en ansökan som heter Kreativa Jokkmokk. Kreativa Jokkmokk är en del av paraplyprojektet Attraktiva Jokkmokk.

Kreativa Jokkmokk består av tre delprojekt: 

  • Växtkraft på polcirkeln
  • Samiskt kulturinstitut
  • Kultur- och upplevelseutveckling (KUPP3)

Dessutom diskuterades frågan om att bygdemedelsfinansiera en del av våra kostnader i organisationsutvecklingsfrågorna.

Trafikfrågor diskuterades. Helgtrafiken Jokkmokk – Kvikkjokk föreslås läggas ner under vårvinterperioden. De bussar som åker den sträckan nyttjas inte av speciellt många resenärer. I genomsnitt åker mellan två och tre resenärer med bussen dessa lördagar och söndagar i mars och april.

Ett ärende finns om att utveckla och skapa ett regionalt serviceprogram. Det handlar om att ta ett helhetsgrepp och att jobba med frågor om hur människor i glesbygden kan få en tillfredsställande service.

Frågan om huruvida skattesatsen ska höjas eller inte diskuterades. Man bestämde att frågan om skattehöjning ska diskuteras mer inom partierna och lämnar därmed frågan öppen för att diskutera mer på kommunstyrelsemötet om två veckor. Inget förslag till beslut om skattehöjning togs med andra ord idag.

Barn- och utbildningsnämndens och socialnämndens ekonomiska ramar år 2010 ska behandlas nu i oktober och november. Hur mycket pengar de ska ha att röra sig med under nästa år kopplas ihop med frågan om huruvida Jokkmokks kommun ska höja skatten eller inte.

Eftersom frågan om skattehöjning lämnas obesvarad till kommunstyrelsemötet om två veckor lämnas även frågan om ekonomiska ramar år 2010 för barn- och utbildningsnämnden och socialnämnden utan eget förslag.

På dagens möte bestämde man också att politikerna ska jobba vidare med frågan om hur den politiska organisationsstrukturen ska se ut i Jokkmokks kommun i framtiden.

Man diskuterade frågan om huruvida Jokkmokks kommun ska gå med i EU:s borgmästaravtal. Borgmästaravtalet handlar mycket om energifrågor. Eftersom Jokkmokks kommun är med i Sveriges ekokommuner och eftersom man anser att detta är mycket viktigt så föreslog kommunstyrelsens arbetsutskott att Jokkmokks kommun ska gå med i EU:s borgmästaravtal.

Frågan om kommunens friskvårdsfrågor diskuterades. Det handlar om huruvida Energikällan ska fortsätta eller ej.

Ett förslag är att friskvårdsinsatserna ska fortsätta men på ett annat sätt än idag. De hälsoinspiratörer som finns på våra arbetsplatser föreslås fortsätta jobba aktivt med friskvårdsfrågorna och varje enskild chef har ett stort ansvar att få igång medarbetarna på olika friskvårdsinsatser. Förslaget som nu finns innebär att vi inte längre ska ha två medarbetare som enbart jobbar med dessa frågor.

Fastighetsfrågor diskuterades som vanligt. Jag informerade om den nyligen påbörjade utredningen som förhoppningsvis ska leda fram till att vi jobbar effektivare, billigare och smartare inom kommunkoncernens olika tekniska verksamheter.

Frågan om tomterna i Kvikkjokk som Jokkmokks kommun försöker sälja diskuterades återigen.

Investeringsbudgeten diskuterades. En grundfråga som diskuterades var om huruvida Jokkmokks kommuns långsiktiga finansiella mål ska höjas från tio miljoner kronor till en nivå som uppgår till samma nivå som Jokkmokks kommuns avskrivningskostnader uppgår till, det vill säga till ungefär 17 miljoner kronor.

En annan grundfråga som diskuterades var om huruvida politiken ska behandla varje investeringsprojekt var och ett för sig eller om man ska besluta kring ramarna till nästa år.

Arbetet med styrprocesser och en strategisk plan samt ramar 2011 och 2012 diskuterades.

Årets andra tertialbokslut är precis klart. Prognosen för helåret 2009 är att Jokkmokks kommun kommer att gå back med 8,9 miljoner kronor. Vi bedriver alltså en verksamhet som gör av med nästan nio miljoner kronor mer än vad som faktiskt finns att använda nu i år 2009.

Frågan om vilka bidrag som ska ges till olika stiftelser och föreningar behandlades. Jokkmokks kommun betalar idag många små bidrag till olika företag och föreningar. Vår kommunsekreterare fick ett uppdrag att kolla upp vad nyttan är att ge olika företag och föreningar dessa småbelopp.

Frågan om huruvida adoptionsbidraget ska avvecklas eller inte diskuterades. Även andra typer av bidrag till exempel hemsändningsbidrag och resebidrag diskuterades. Storleken på bidragen till Samernas Utbildningscentrum och Àjtte diskuterades också.

Flyktingfrågor diskuterades. Ett förslag finns om att Jokkmokks kommun ska förlänga aktuellt avtal gällande flyktingmottagande. Det har att göra med att ett nytt regelverk är på gång att införas gällande dessa flyktingfrågor. Förlängningen av avtalet föreslås i sådana fall gälla till och med år 2010.

Sammanträdesdagarna för de politiska mötena inom kommunstyrelsen och kommunfullmäktige år 2010 gicks igenom.

Kommunstyrelsens delegationsordning föreslås ändras marginellt.

En förfrågan om en träff med Vuollerims friskola behandlades.

Barn- och utbildningsnämnden har behandlat frågan om att ta bort den avgiftsfria månaden inom förskolan och fritids. Den frågan ska nu behandlas även i kommunstyrelsen och i kommunfullmäktige.

Frågan om mathanteringen i Vuollerim diskuterades. Beslutet från förra kommunstyrelsemötet har överklagats. Kommunstyrelsens arbetsutskott föreslår nu att kommunstyrelsebeslutet om att lägga ut matlagningen till det företag som kommit in med en intresseanmälan rivs upp.

Även beslutet om att avveckla Vuollerim6000 har överklagats.

Anna och jag informerade om att Murjeks järnvägsstation nu är såld och att en tvistlighet gällande elfrågor på Notuddens campinganläggning är löst.

Ytterligare några småärenden diskuterades också.


Kommentarer
Postat av: kommunbo

Dagens tistel!!!

Att lägga ner energikällan!!!Ta bort några tjänstemän istället!!!!

2009-10-15 @ 18:13:18

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0