Kulturfrågor

Fredag den 6 november 2009

Överläggningarna från gårdagen fortsatte. Vi fick bland annat information från IT Norrbotten om hur läget ligger med olika IT- och telefonifrågor. Telia har nu börjat övergången från analog till digital telefoni.

En konkret fråga som måste lösas som påverkar vår kommunala verksamhet är bland annat trygghetslarmen. Vid övergången från analog till digital telefoni måste alla trygghetslarm bytas ut.

Vi fick sedan en genomgång av förslagen i den nya kulturpropositionen. En sak som påverkar Jokkmokk i detta förslag är att Ájtte föreslås få ett utökat ansvar för klimatfrågor i fjällvärlden. Vad det innebär vet vi inte riktigt ännu.

Vad gäller kulturfrågorna så sa vi att en arbetsgrupp ska bildas. I den arbetsgruppen ska vi – några representanter från Norrbotten – försöka jobba mer intensivt för att få komma med på banan i olika kulturella frågor, kanske främst gällande finansieringsfrågor och liknande. Vi vill gärna vara representerade från Jokkmokks kommun i denna arbetsgrupp.

Det finns ett nationellt nätverk för kommunchefer och kommundirektörer. I Norrbotten finns en kommunchef som ordinarie och dessutom två ersättare. Det är en väldigt stor omsättning på kommunchefer i Norrbotten. Jag har nu jobbat i drygt ett år som kommunchef och jag har redan flera kollegor som börjat efter mig.

Såväl Kiruna, Boden, Piteå och Haparanda har en kommunchef som börjat efter mig. Dessutom har Övertorneås kommunchef slutat nu och Luleå, Arvidsjaur och Arjeplogs kommunchefer slutar inom kort.

På grund av det faktum att så många kommunchefer nu slutar så måste nya representanter till kommundirektörsnätverket väljas. Där blev Kalix kommunchef ordinarie, Pajala och Jokkmokk blev ersättare. Jag är alltså valt till Norrbottens andre ersättare i nätverket för kommundirektörer i Sverige.

Frågor kring omvärldsbevakning och omvärldsanalys diskuterades. Frågan om huruvida kommuncheferna i Norrbotten ska göra en gemensam satsning via kommunförbundet och göra en studieresa någonstans diskuterades.

Så har skett tidigare. Vi ska fundera vidare i dessa frågor. Kommunförbundet har kontakter och vi kommunchefer ska också fundera vidare i dessa frågor.

Nytt möte i kommunchefsgruppen bestämdes till 18-19 februari. Det hålls i Luleå. Nästa möte i kommunchefs- och kommunalrådsträffarna – det vill säga nästa års motsvarande träff i den konstellation som vi nu är i – kommer att hållas i Jokkmokk den 18-19 november 2010.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0