Kommunstyrelsen på turné

Måndag den 30 mars 2009


Idag var det dags för det årliga utlokaliserade kommunstyrelsemötet. Varje år hålls ett kommunstyrelsemöte utanför Jokkmokks samhälle. I år är det Kåbdalis tur. Förra året hölls motsvarande möte i Porjus och året innan var vi i Vuollerim på ett möte.


Första punkten handlade om Laponiaprocessen. Det var en bra informationspunkt. Ett spännande arbete pågår.


Sedan behandlades ärendet om flyktingmottagandet i Jokkmokks kommun. Idag finns 13 hushåll med 52 personer inom integrationssamordningen. Dessutom finns 8 stycken ungdomar inom asylboendet för ensamkommande ungdomar.


Det är två olika avtalsområden men grupperna samarbetar.


Ungefär 15 stycken flyktingar bedöms komma under år 2009.


Det är nu uppe för diskussion om huruvida Jokkmokks kommun ska fortsätta med flyktingmottagandet eller inte.


Efter diskussion bestämdes att vi ska fortsätta med denna verksamhet. Det är viktigt att vi i Jokkmokks kommun med stora ytor och med vikande befolkningsantal visar att vi är beredda att ta emot människor från olika delar av världen.


Är det någonstans dessa människor borde kunna rymmas så är det i Jokkmokks kommun! I vår kommuns vision säger vi bland annat: Jokkmokk, kommunen där alla ryms!


Vi pratade om att detta är styrkan och möjligheten med Jokkmokks litenhet.


Därefter handlade det mycket om de ekonomiska utmaningarna vi står inför. Ett förslag till strukturförändringar lyftes fram. Många och intressanta diskussioner hölls. Kommunstyrelsens beslut blev att återremittera ärendet. Även om många tyckte att förslaget om förändrad organisation inom kommunstyrelsens område var bra så ville man inte besluta om ärendet då det presenterades vid sittande bord.


Ärendet har arbetats fram sedan kommunstyrelsens arbetsutskottsmöte för två veckor sedan och facklig information hölls så sent som i fredags. Trots att förslaget bygger på oppositionens förslag om att inte anställa en ekonomichef så tyckte oppositionen att man vill ha mer betänketid.


Kommunstyrelsens beslut blev att jag som kommunchef ska jobba vidare med frågan.


Det konkreta som kommunstyrelsen tog idag är att vi nu ska införa köpstopp, investeringsstopp, vikariestopp och liknande.


Frågan om nya ramar för år 2009 togs också idag. Det finns två förslag till nya ramar för år 2009. Ett från alliansen och ett från oppositionen. Kommunfullmäktige den 20 april beslutar om vilket förslag till ramar 2009 som ska gälla.


Det som känns väldigt bra från min sida är att hela detta strukturförändringsförslag med de organisationsförändringar som beslutades om har vuxit fram från förslag från olika delar i organisationen. Det har kommit förslag från såväl medarbetare som från den politiska ledningen och även från oppositionen och från ledningsgruppen. Även i OJ!-gruppen har diskussioner förts om dessa frågor.


Delaktighet är viktigt!


Kommentarer
Postat av: ylva

va bra att vi ska fortsätta välkomna flyktingar!

2009-03-31 @ 09:08:01

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0