Möten

Dagens betraktelse vid öppningen av marknaden lördag den 7 februari 2009

Marknaden instiftades i syfte att få in pengar till staten för att kunna finansiera de krig som Sverige var med i runt om i Europa och även för att utöka territoriet norrut.


Sedan utvecklades marknaden till att bli en mötesplats i olika former för att - inte bara bedriva handel - utan också för att träffas, bilda par, gifta sig, döpa barn och förrätta begravningar. Även idag är marknaden mötesplatsen framför allt annat.


Under marknaden träffas vi på många olika sätt. Vi gör definitivt affärer med varandra. Det ser vi inte minst runt omkring oss här där alla marknadsstånd finns. Vi gör också affärer genom försäljningsställen på Ájtte, Samernas utbildningscenter, Sameslöjdsstiftelsen, Västra skolan, Församlingshemmet och så vidare.


Men vi träffas och möts även på andra sätt. Det är verkligen ett tillfälle att träffas och återses. Det är många möten som bara sker en gång per år och det är just under marknadsveckan. Det kan gälla släktingar men även vänner av annan karaktär.


I och med att så många kommer till Jokkmokk under denna vecka så betyder det också att vi träffar människor som vi inte tidigare träffat. I många av dessa möten så leder det sedan till livslång vänskap.


Marknaden är alltså väldigt viktig ur många synpunkter. Framförallt tror jag att det är mötesplatsen som sådan som är den allra viktigaste ingrediensen med dagens vintermarknad. I princip alla i Jokkmokk lever upp under dessa dagar och det ger en energi som vi lever länge på.


Låt oss nu ha en mycket trevlig marknadslördag och låt oss mötas i vänskap igen denna årets sista marknadsdag för att sedan skiljas och sedan återigen mötas om ett år.


Därmed vill jag hälsa Katarina Rimpi fram på scenen. Välkommen Katarina!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0