Marknadsinvigningen

Onsdag den 4 februari 2009

I kväll stängdes den historiska marknaden och strax därefter invigdes den traditionella marknaden. Norrbottens läns landshövding, Per-Ola Eriksson, invigde marknaden.

Det är nu 404:e vintermarknaden i obruten följd som genomförs. Helt otroligt och en tidsrymd som egentligen är svår att förstå och svår att ta till sig. Det var alltså en son till Gustav Vasa - Karl den nionde - som i början av 1600-talet instiftade Jokkmokks marknad. Och marknaden har sedan dess genomförts i över 400 år i obruten följd!

När den historiska marknaden stängdes avgick ett fackeltåg från det historiska marknadsområdet vid hembygdsgården till invigningen vid scenen i parken. Det var ett väldigt stämningsfullt fackeltåg och det var en upplevelse att få gå med i det. Fackeltåget avslutades alltså vid scenen i parken där det var väldigt många människor som väntade in fackeltåget och med det började invigningen.

Vi var några stycken som talade och det var däremellan dansuppvisning och elddansuppträdande. Tre marknadsknallar uppvaktades för att de varit med på Jokkmokks marknad under många år.

Senare på kvällen, efter invigningen, var jag på en musikupplevelse utan dess like. Jag hade förmånen att få vara med på uruppförandet av en ny konstellation som kallar sig för "Be nice". De spelade på Club Aja. Vilken fantastisk konsert! Jag tror att det faktiskt kan bli årets marknadsupplevelse för min personliga del!

Nu ser vi fram emot tre spännande och intensiva marknadsdagar på den traditionella marknaden.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0