Kommunstyrelsen har träffats för första gången i år

Måndag den 9 februari 2009


Åter i verkligheten efter en intensiv och trevlig vintermarknadsvecka.


Idag genomfördes årets första kommunstyrelsemöte. Som första punkt på dagordningen hade vi ett besök från Huddinge kommun. En tjänsteman från Huddinge berättade hur Huddinge kommun jobbar med frågan om medborgardialog.


Vi har visst samarbete med Huddinge kommun, främst via jokkmokksdagarna i Huddinge då det är många företag som åker till Huddinge centrum och även vi tjänstemän och politiker träffar företrädare för Huddinge kommun.


Medborgardialog - det vill säga möjlighet för våra kommuninvånare att påverka i en mängd olika frågor - känns som en väldigt viktig fråga. Många vill påverka och många har synpunkter men ofta vill man inte jobba politiskt. Då kan detta vara modellen.


Revisorerna var också på besök. De besöker kommunstyrelsen emellanåt. Nu gick vi igenom frågor om hur statusen är på ett antal olika dokument som kommuner är skyldiga att ha. Vi kan konstatera att det finns väldigt många regler om att vi ska ha planer och policydokument. Vi konstaterade att ingen har totalkontroll på alla planer och dokument. De flesta finns på kommunens intranät och de avdelningar och facknämnder som är ansvariga för detta har koll på läget.


Det ekonomiska läget diskuterades också. Det blev mycket resonemang kring de kraftiga intäktsminskningarna som vi står inför nu under år 2009. Några lyfte frågan om att det är dålig framförhållning att en kommun får reda på de försämrade ekonomiska förutsättningarna så sent innan aktuellt år.


Eftersom vi lever i en föränderlig värld så antar jag att man då egentligen borde göra om budgetarna flera gånger per år. Så gör vi inte idag kan jag säga, men just nu borde vi göra om budgeten för år 2009 utifrån alla de aviserade förändringar som skett nyligt.


Socialtjänsten bedömer nu att man kommer att göra av med cirka fyra miljoner kronor mer än vad man har under år 2009. Dessutom fick vi i december besked om att vi kommer att få 4,4 miljoner kronor lägre summa i skatteintäkter år 2009 jämfört med den budget vi lagt får år 2009.


Jag citerar kommunalrådet: "Vi måste definitivt rätta munnen efter matsäcken men problemet är att vi inte vet hur stor matsäcken är."


Ett tredje besök vi hade idag var från Lapplands kommunalförbund (LKF). Frågan om ett gemensamt gymnasium inom de fyra nordligaste kommunerna - Kiruna, Gällivare, Pajala och Jokkmokk - diskuterades.


Nu är frågan uppe för beslut i de fyra olika kommunerna. MBL-förhandling har genomförts och under vårvintern och våren 2009 ska alla fyra kommuners kommunfullmäktigeförsamlingar behandla frågan.


Här kommer lite statistikuppgifter. Idag finns 2.225 elever i gymnasieskolorna inom LKF-området. Om fyra år, det vill säga läsåret 2012-2013, är det utan hänsyn taget till in- eller utflyttning 1.650 elever i gymnasieskolorna. Det är en minskning med 25 procent.


Enbart i Jokkmokk är det idag 195 elever på gymnasiet och om fyra år med samma förutsättningar som ovan blir det 146 elever. Det är också en minskning med 25 procent.


Idag finns dessa elever i Jokkmokk fördelade på cirka 9-10 program. Man bedömer att cirka två eller tre av dessa inte skulle finnas om fyra år om man inte samarbetar enligt resonemanget ovan.

Dessutom var det ett antal ytterligare punkter på dagordningen. Vi bestämde bland annat att budgetberedningen ska träffas i nästa vecka utifrån det faktum att vi prognostiserar ett stort underskott under år 2009.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0