EU-stöd och administrativt krångel

Fredag den 12 september 2008


Idag har jag tillsammans med flera andra lyssnat på en presentation av en representant från länsstyrelsen. Han pratade om möjligheten för företagare att kunna få ta del av EU-stöd i olika former. 

Presentationen hölls i Strukturums lokaler i centrala Jokkmokk under det som benämns som "Fredagskaffe". Varje fredag mellan klockan åtta och nio hålls olika föredrag och presentationer med olika teman. Dessa möten är öppna för alla. Passa gärna på att besöka Strukturum någon fredagmorgon! www.strukturum.se

Presentationen var väldigt intressant. Men min reflektion är att det är ett så otroligt krångligt och svårt regelverk för att kunna få ta del av någon form av EU-stöd. Det resulterar i att de allra flesta småföretagare helt enkelt inte kan eller orkar sätta sig in i detta regelverk och man ger upp.

Man struntar helt enkelt i att söka dessa stöd!

Jag kan också säga att det i många fall även gäller för större företag och även för kommunen som organisation. Det krävs en redovisning utöver det vanliga för att överhuvudtaget kunna få ta del av stödet. För att det ska vara "lönsamt" att få ta del av EU-stöden så krävs det att det är väldigt stora belopp man pratar om. Annars kostar det mer än det smakar.

Jag förvånas över hur det kunnat bli så här. Varför är vi så otroligt noggranna och specifika i Sverige när det gäller dessa frågor. Efter förra helgens besök i Italien så kan jag gå i god för att man inte resonerar så här i Italien.

Där har man utgångspunkten att man ska försöka få så mycket medel som möjligt från Bryssel. Ju mer man kan spendera av EU-medlen i Italien desto bättre är det för italienarna.

Det känns som att vi I Sverige resonerar precis tvärtom. Vi tolkar det förhållandevis vida regelverket från Bryssel och sätter exakta, millimeternoggranna regler för olika saker när vi överför regelverket till de svenska förhållandena. Och nåde den företagare som hamnar en millimeter fel i dessa regelverk. Då fryser allt stöd inne och vi skickar pengarna tillbaka till Bryssel.

Om vi nu ska dra nytta av vårt medlemsskap i EU så borde vi i stället ta på oss de givmilda glasögonen i alla dessa sammanhang. Vill vi till exempel ha en glesbygd med ett ökat företagande så ska vi på alla möjliga sätt försöka stötta dessa entreprenörer och goda företagare som verkligen försöker överleva i glesbygden och som inte annat vill än att ha blomstrande och växande företag som i slutändan leder till att man anställer mer folk.

Självklart ska det finns regler som omöjliggör att lycksökare stoppar EU-stöden i egen ficka och konkursar sina företag kort därefter. Men det känns som att spannet däremellan och dagens snäva tolkningar är milsvida ifrån.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0