Dammhaveriövning

Tisdag den 14 oktober 2008

Lule älv är den mest utbyggda älven i Sverige. Där finns hela 16 vattenkraftverk. Av dessa finns 10-12 stycken i Jokkmokks kommun. Att siffran varierar beror på hur man räknar. Stora Lule älv bildar nämligen kommungränsen mellan Gällivare och Jokkmokks kommuner. Något vattenkraftverk i övre delen av Stora Lule älv ligger på Gällivaresidan men räknas ändå ibland i viss statistik till Jokkmokks kommun.

I vattenmagasinet till det översta vattenkraftverket - Suorvadammen - finns sex miljarder kubikmeter vatten. Det är ganska svårt att föreställa sig hur mycket sex miljarder kubikmeter vatten egentligen är. Men om vi jämför med Sveriges största insjö, det vill säga Vänern, så konstaterar vi att det är två tredjedelar av vattenmängden i Vänern. Vänern - som alltså är en mycket stor insjö - har nio miljarder kubikmeter vatten!

Det ger i varje fall mig lite perspektiv!

Man skulle med andra ord kunna säga att man blir ganska blöt om man finns nedanför dammen i Suorva om dammen skulle haverera.

Statistik kan ju förklara allt sägs det. Det kan vara jobbigt att ta till sig statistik i olika former. Jag ska inte belasta er mina läsare med mer statistik i denna fråga men det finns mycket intressanta siffror om Lule älv.

Vi har i alla fall idag fått lära oss mycket. Framförallt om hur sårbara vi är om ett dammhaveri nu skulle ske.

Nu är sannorlikheten för att ett dammhaveri ska ske så otroligt liten så att den är i det närmaste obefintlig. Men det var ju även det som hände i Harrisburg. Det var ju till och med så osannorlikt så att det hade ju i princip inte hänt något i Harrisburg trots att ett haveri hade skett eller hur var det nu Tage Danielsson sa. 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0