Vem har bestämt att poliser inte behöver komma till brottsplatsen så snabbt då någon gjort ett brott?

Måndag den 8 december 2008

Idag har det varit kommunstyrelsemöte. Vi hade bland annat länspolischef Håkan Karlsson på besök. Han är på turné runt om i länets kommuner. Det är ett mycket bra initiativ. Jag brukar ju säga att genom att prata med varandra så löser man många problem.

Vi hade en mycket intressant debatt. Det var många som ifrågasatte prioriteringarna som polisen gör. Just bristen på närvaro av poliser i de små orterna kan leda till att det blir mer eller mindre fritt fram för de som inte riktigt vill följa regelverk och lagar.

En intressant reflektion bland många andra är att någon beslutsfattare och lagskrivare har bestämt att det inte är jätteviktigt att polisen kommer så fort då ett brott anmäls.

Allt är ju relativt och jag menar att samma lagstiftare (eller kanske någon annan) har bestämt att nästan oavsett hur små orter vi har så ska räddningstjänsten ha en beredskap som innebär att om ett larm om en brand kommer så ska brandmännen vara på plats för en utryckning inom fem minuter.

På samma sätt ska ambulanser rulla ut från länets vårdcentralen inom 90 sekunder från det att de får ett larm.

Men när man ringer 112 och begär att få en polispatrull på plats för ett inbrott eller något liknande har skett, ja då finns det absolut inget liknande regelverk. Det kan ta upp till flera timmar innan någon polispatrull är på plats.

Man kan ju undra hur den prioriteringen gått till.

Jag menar, hur stor sannolikhet är det att det brinner någonstans i Jokkmokks kommun jämfört med sannolikheten att ett brott begås inom Jokkmokks kommun? Jag tror personligen att vi har fler inbrott än vad vi har bränder i Jokkmokks kommun.

Jag tycker att det är konstigt att man måste ha en beredskap på att skicka iväg en brandbil inom fem minuter efter ett larm om en brand kommit när det samtidigt får ta flera timmar innan en polispatrull ska skickas iväg då ett inbrott skett.

Om någon kan förklara bakgrunden till den prioriteringsordningen så får ni gärna höra av er.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0