Träff med Länsstyrelsen

Fredag den 19 december 2008


Efter mötet på Strukturum hade vi ett möte gällande anställningsintervjuerna. Därefter begav jag mig till länsstyrelsens lokaler här i Jokkmokk. Erik Gustavsson på Länsstyrelsen i Norrbotten tog emot mig och vi hade ett mycket bra och givande informationsmöte.


Erik berättade historiken om utlokaliseringen från Luleå. Det är fältenheten samt naturresurs- och rennäringsenheten som är utlokaliserade till Jokkmokk.


Erik är chef över naturresurs- och rennäringsenheten. Han berättade ingående om verksamheten. Det var mycket intressant information som kom mig tillhanda. Bland annat jobbar man med frågan om upplåtelser av statens mark ovan odlingsgräns. Det handlar då både om upplåtelse av fiske och om jakt men även om rena markarrenden.


Jag lärde mig att Norrbottens yta uppgår till elva miljoner hektar och i princip hälften av den ytan ligger ovan odlingsgräns. I Norrbotten äger staten ungefär 90 procent av marken ovan odlingsgränsen.


I Jokkmokk jobbar man också med renbetesfrågor. Jag konstaterade att i princip hela Norrbottens län är renbetesland.


Vi pratade också om de frågor som vi från kommunens sida inte är riktigt överens med länsstyrelsen om. Det är dock andra enheter är de i Jokkmokk som ansvarar för de frågorna som vi inte är överens om. Vi från kommunen tycker ju att det skulle vara intressant om en privat markägare i Njunjes skulle få göra en liten turistisk satsning på sin egen mark i Njunjes. Det handlar om en restaurang och en lösning för boende.


Njunjes ligger i väglöst land cirka 15 kilometer väster om Kvikkjokk och är ett perfekt mål för en dagsvandring från Kvikkjokk. Tänk vilken möjlighet det kan bli för den fjällvandraren som inte är så erfaren och som inte vill bo i tält att ändå kunna komma ut i fjällvärlden och vara i väglöst land och att ändå kunna få sätta sig till bords i en restaurang och kunna gå och lägga sig i en riktig säng.


Samebyarna och Jokkmokks kommun tycker att det vore bra med denna satsning medan länsstyrelsen säger nej utifrån det faktum att det ligger i fjällnära område. Vi är många som menar att allt i Jokkmokk ligger i fjällnära område. Njunjes är ju ändå många mil från Laponia, Sarek och Padjelanta.


Erik beskrev att ur rennäringssynpunkt är denna satsning inget störningsmoment för renbetet. Däremot är det alltså andra enheter inom Länsstyrelsen som menar att det inte är bra att bygga detta i fjällnära område.


Vi kommer att diskutera dessa frågor vidare i andra möten längre fram. Som sagts ovan, vi hade ett mycket spännande och givande möte.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0