Tandvårdsförsäkringar är bra att ha

Måndag den 28 februari 2011

Idag har jag varit till tandläkaren på en akuttid. Jag tror inte att jag varit med om det tidigare. Det känns verkligen osannolikt det som hänt mig i avseende på min tandsituation under de senaste dagarna.

Ni som följt min blogg kunde i torsdags läsa om att jag besökte folktandvården och det slutade med att jag tecknade en tandvårdsförsäkring. Genom att betala en fast summa per månad under tre år så får jag all tandvård jag behöver utan extra kostnad. Det gäller även akut hjälp.

På kvällen dagen efter, alltså i fredags, bet jag sönder en tand. Det låter verkligen osannolikt att tandskadan inträffade dagen efter det att jag tecknat denna tandförsäkring. Nåväl, idag har jag besökt tandläkaren på en akuttid. Tandläkaren borrade, slipade och lagade min tand under cirka 15 minuter. Allt gick jättebra.

Vi var tvungna att skämta om den för mig goda tajmingen med min tandvårdsförsäkring. Och tandläkaren konstaterade att jag idag sparade in hela första årets månadsinbetalningar.

Han berättade att denna 15-minutersåtgärd skulle med ordinarie taxa ha kostat cirka 1.400 kronor för mig. Snacka om flax att jag tecknade försäkringen i torsdags.






Kommunfullmäktige

Måndag den 28 februari 2011

Idag har årets och mandatperiodens första möte i kommunfullmäktige genomförts. Mötet inleddes med lite olika informationspunkter.

Vi fick en presentation av kommunens nya personalchef. Måldokumentet Jokkmokk 2015 presenterades av vår utvecklingschef och projektledaren för projektet Jokkmokk tar sats informerade om läget i turistiska frågor.

Jag konstaterar att mycket av detta hänger ihop. Projektledaren beskriver att det handlar om att besöksnäringen i Jokkmokks kommun ska utvecklas.

Det handlar mycket om att samordna besöksnäringen genom att utveckla destinationen Jokkmokk. Det är allt från naturturism till samiska turismfrågor och även allt däremellan.







25 år utan Olof Palme

Måndag den 28 februari 2011

Idag är det hela 25 år sedan någon sköt Olof Palme på öppen gata i Stockholm. Det känns som att det inte var så länge sedan. Tiden går verkligen fort.

Det finns några händelser där man har en klar minnesbild om vad som hände en själv när något stort - och oftast hemskt - i historien hände.

Olof Palmes död är en sådan händelse.

Jag studerade på högskolan i Gävle under den här perioden. Just den här fredagen var jag ledig från mina studier och jag följde med min storebror på hans arbete som timmerbilschaufför. Vi åkte runt halva Hälsingland, Härjedalen och Dalarna just denna dag. När vi kom hem sent på fredagskvällen gick vi och la oss för att vakna upp på lördagsmorgonen till sorgemusik på såväl radion som TV:n.

Om jag minns rätt så var det ett program som hette Gomorron Sverige eller något liknande som sändes på lördagsmorgnarna under denna tid. Det programmet var inställt och en rulltext visades och sorgemusik spelades.

Det var en ofattbar känsla som gick genom kroppen. Man hade svårt att egentligen förstå vad som hade hänt.


Fisketur med vädertur

Söndag den 27 februari 2011

I helgen har jag varit på en fisketur till Sitojaur. Efter många veckor med temperaturer mellan 30 och 40 grader kändes det bra med några dagar med endast ett fåtal minusgrader och dessutom solsken.

Vi hade verkligen tur med vädret. För när vi åkte hemåt nu i eftermiddag fick vi på radion höra att det var utfärdat en vädervarning i Jokkmokksfjällen. Hårda vindar var på ingående. Vi slapp kyla och vi slapp blåst.

Här ser ni en bild från Sitojaur.




Här ser ni min del av helgens fångst rensad och insaltad.









Arbetsmarknadsråd

Torsdag den 24 februari 2011

På morgonen var jag till folktandvården. Där fick jag möjlighet att teckna en tandvårdsförsäkring. Jag bedömde att det var ett bra erbjudande. Jag kommer nu att betala en fast summa per månad i tre år. Och för det så får jag all tandvård jag behöver utan extra kostnad.

Bra initiativ av folktandvården tycker jag. Med tanke på att det är förhållandevis dyrt att göra något hos tandläkaren så känns det bra att kunna betala en fast summa per månad.

Sedan var jag för första gången med på ett möte i det som kallas arbetsmarknadsrådet. Representanter från olika organisationer träffade arbetsförmedlingsrepresentanter.

Vi fick ta del av olika typer av information och statistik.

I Jokkmokk fanns i januari 4,6 procent öppet arbetslösa inskrivna hos arbetsförmedlingen. Lägsta siffrorna finns i Kiruna och Gällivare. Vi konstaterade att det är en ganska stor skillnad på malmfältskommunerna och Jokkmokk.

Vi pratade också om hur vi vill att arbetsmarknadsrådet ska jobba och vad vi kan använda detta forum till.

Vi pratar om kompetensförsörjning och hur vi ska behålla invånare samtidigt som vi ska försöka få nya invånare.








Försvaret förändrar

Onsdag den 23 februari 2011

På morgonen hade jag några olika korta genomgångar med olika medarbetare i olika frågor.

Sedan åkte kommunalrådet och jag till Luleå. Försvaret via F21 hade bjudit in till ett försvarspolitiskt seminarium. Förutom att det var många representanter från försvarsmakten där – bland annat generaldirektören för försvarsmakten – så var även många av länets kommunalråd och kommunala tjänstemän där. Även vår landshövding och riksdagsledamöter var också representerade.

Det var intressant att lyssna på alla inlägg. Det handlade mycket om de förändringar som försvaret är mitt i och mycket fokus handlade om rekryteringsfrågor.



Jag träffade också min nyaste kollega inom kommunchefsskrået i Norrbotten – om man nu kan kalla kommunchefsskapet för ett skrå. Johnny Högberg började som kommunchef i Arvidsjaurs kommun den 1 februari.

För drygt tio år sedan jobbade jag tillsammans med Johnny i Jokkmokks kommun. Han var då vår EU-samordnare och jag jobbade som ekonomichef. Grattis till det nya jobbet Johnny.



Anna Degerman, Luleå kommun och Johnny Högberg, Arvidsjaurs kommun.


Chefsrekryteringar

Tisdag den 22 februari 2011

På morgonen hade jag ett internt möte med vår strateg. Sedan var jag med på ett videomöte med länets kommunchefer. Därefter hade vi ett möte med ekonomerna inom ekonomifunktionen.

Vi diskuterar olika lösningsförslag om hur vi ska jobba med olika frågor inom ekonomifunktionen i allmänhet och inom ekonomiadministrationen inom tekniska alliansen i synnerhet.

Sedan hade jag och utvecklingschefen ett samrådsmöte med VD och styrelseordförande i Strukturum.



Och sista timmen innan lunch hade jag förmiddagens femte möte. Vi hade ett fackligt informationsmöte, bland annat gällande frågan om chefsrekryteringar.



Lapplands kommunalförbund

Tisdag den 22 februari 2011

På eftermiddagen var jag i Gällivare på ett möte om budgetprocessen och budgetdialogen inom Lapplands kommunalförbund. Vi pratade bland annat statsbidrag och löneökningsfrågor.

Vi samtalade också kring frågan om fria nyttigheter.








Medskapande utbildning

Måndag den 21 februari 2011

Idag har vi haft den första utbildningsdagen i en serie av dagar där alla kommunanställda ska vara med. Utbildningen handlar om att fylla den framtagna värdegrunden med ett innehåll. Vi pratade om ett spännande ord som kallas medskapande.

Jag var med och gick den utbildningen idag. Det var en mycket bra dag med spännande och intressanta samtal och diskussioner. Jag upplevde att det var ett stort engagemang från alla deltagare, som kom från alla olika delar av vår organisation.










Endast 40 färre jokkmokkare

Fredag den 18 februari 2011

Idag kom siffrorna över hur många invånare vi hade den sista december 2010. Glädjande nog har vi endast minskat med 40 stycken. Jag gissade i onsdagens blogginlägg att vi skulle minska med 60-80 stycken. Det känns väldigt bra att det bara blev en minskning med 40.

Det är naturligtvis inte bra att Jokkmokks kommuns invånarantal minskar men en minskning med endast 40 stycken känns faktiskt bra. Nu är vi 5.170 invånare. Förhoppningsvis blir vi inte färre.

På morgonen var jag på Strukturums morgonmöte. Polisen var på plats och informerade om sin verksamhet. Det är bra för kommunens företagare och även för oss från kommunen att få höra om hur polisen jobbar.



Sedan var jag på ett möte om hur vi ska jobba vidare med controllerrollen inom den tekniska alliansen.

På eftermiddagen var jag med på ett möte om olika typer av fastighetsfrågor. Det är väldigt mycket som handlar om fastighetsfrågor just nu. Dessa frågor tar mycket tid och mycket resurser för de inblandade. Vi försöker att hjälpas åt på bästa möjliga sätt så att det blir bra lösningar för framtiden.


Farväl till uruguayanerna

Torsdag den 17 februari 2011

På kvällen var det tack- och farvälmiddag med eleverna och lärarna från Uruguay som nu varit i tre veckor i Jokkmokk med omnejd.

Det var knytis med värdfamiljerna. Efter maten sjöng och dansade vi olika danslekar.

Det blev många tårar och känsliga stunder. Många kontakter har knutits under dessa veckor.

Som varande kommunchef är jag otroligt stolt och glad att vi i Jokkmokks kommun har alla dessa fantastiska utbytesprogram med skolor från olika länder runt om i världen.

Jag vet att det är många goda krafter som gör detta utbyte möjligt och jag vill tacka alla lärare och skolfolk som jobbar med denna fråga.

Jag vill speciellt lyfta fram Tom och Disa Rutschman. De är två lärare som jag bedömer har ett extra stort engagemang i dessa frågor.

Alla inblandade är självklart mycket viktiga men jag tror att utan Tom och Disa skulle detta utbytesprogram inte vara så stort och omfattande som det nu är.






Närsjukvård och enklare sjukvård

Torsdag den 17 februari 2011

På eftermiddagen var jag i Gällivare tillsammans med politiker och tjänstemän från Jokkmokks och Gällivare kommuner samt från Norrbottens läns landsting.

Vi fick en information om hur landstinget resonerar kring sjukvårdsfrågor och sjukhusfrågor. Vi pratade närsjukvård och enklare sjukvård. Det var bra resonemang och intressanta diskussioner.



Landstingsrådet Kent Ögren och utredare Caj Skoglund informerar.





Hotellet i Porjus har nya ägare

Torsdag den 17 februari 2011

Direkt på morgonen hade vi ett möte gällande frågan om hur vi går vidare med controllerrollen inom den tekniska alliansen.

Sedan begav jag mig tillsammans med kommunalrådet och ytterligare några politiker mot Gällivare där vi träffade landstingsledningen med landstingsrådet Kent Ögren i spetsen.

På vägen till Gällivare passerade vi Porjus. Där stannade vi och åt lunch på det nyöppnade hotellet. Det är verkligen kul och bra att hotellet nu fått nya ägare då Vattenfall valt att inte ha det kvar i sin ägo.

Lunchen var mycket god och vi önskar de nya ägarna stort lycka till.



Så här ser hotellet i Porjus med lunchserveringen ut.

Nedan ser vi Yvette Nordström, en av de nya ägarna till hotellet.


Måluppfyllelse

Onsdag den 16 februari 2011

Idag har vi tjänstemän i ledningsgruppen haft en heldag tillsammans med kommunstyrelsens politiker och även med facknämndernas ordförande. Dagen är en del i den nya strategiska styrprocessen och vi kallar dagen för en strategisk beredningsdag.

Vi gick igenom budgetavvikelser och måluppfyllelse för år 2010. Bokslutsresultatet är inte till 100 procent klart men det är nu så pass långt gånget så att vi kan säga att Jokkmokks kommun gör ett mycket bättre resultat jämfört med vad som budgeterades för år 2010.

Största förklaringen till det ligger i att skatteintäkterna och statsbidragen blivit mycket bättre än de uppgifter vi först fått från Sveriges Kommuner och Landsting.

Vi pratade också om de framtida ekonomiska och verksamhetsmässiga utmaningarna som de olika avdelningarna och organisatoriska enheterna inom Jokkmokks kommun står inför.

Vi fick också en genomgång av medarbetarenkäten som nyligen genomförts. Det är nu tredje gången på tre år som vi ställer samma frågor till våra medarbetare och det är mycket intressant att jämföra utvecklingen.

Även om det nu är små förändringar som noteras så tycker jag ändå att vi ser vissa positiva förändringar inom olika viktiga områden. Men vi konstaterar också att det är en lång väg att vandra innan vi kan säga att vi ser tydliga positiva förändringar.

Då vi pratade måluppfyllelse konstaterar vi att det är långt kvar till dess att vi uppnår målet om att invånarantalet inte ska minska. När vi väljer att redovisa detta mål med trafikljusvarianten så konstaterar jag att vi är på det mörkaste röda fältet.

Nu på fredag redovisar SCB de definitiva invånarantalssiffrorna för år 2010. Mest troligt är vi nu en bra bit under 5.200 invånare. Jag gissar att vi minskat med mellan 60 och 80 invånare även under 2010. Vi får se på fredag.

På kvällen var jag på körövning. Vi har flera olika framträdanden som vi ska göra fram till och med sommaren och nu gäller det att träna inför dessa.


Minus 39,4 kalla grader

Tisdag den 15 februari 2011

Idag på morgonen noterade jag säsongrekord i kyla från vår digitala termometer i köksfönstret i centrala Jokkmokk.

Bilden kanske inte är den bästa. Termometern visar dock minus 39,4. Det kanske har varit kallare tidigare i natt men detta är det kallaste jag noterade.


Mandatperiodens första kommunstyrelsemöte

Måndag den 14 februari 2011

Idag har årets och mandatperiodens första möte i kommunstyrelsen genomförts.

Ett antal olika val av personer till olika uppdrag valdes. Bland annat valdes ett arbetsutskott till kommunstyrelsen. Dessutom fick alla deltagare olika typer av information under dagen.

Bland annat fick kommunstyrelsen information om ett nytt energiprojekt som fokuserar på ungdomsfrågor. Vi fick också en information om mötesplats Östra. Ett förslag finns att göra Östra skolans idrottshall till en mötesplats för ungdomar.

Lite olika fastighetsfrågor diskuterades. Kommunstyrelsen beslutade att sälja en fastighet i Vuollerim och även en annan fastighet säljs i Porjus.

Ramarna 2011 förändras av ramteknisk karaktär. Ett ärende om Porjus Fiskodling hanterades. Där går kommunen in med ett villkorat aktieägartillskott.

Personalutskottet föreslås upphöra och att kommunstyrelsens arbetsutskott istället hanterar de frågor som personalutskottet tidigare behandlat.

Socialchefen har meddelat att han har för avsikt att inte fortsätta som socialchef efter sommaren 2011. Kommunstyrelsen accepterade detta beslut från socialchefen.

Rekrytering av socialchef och kultur- och fritidschef samordnas därmed. Annons ska gå ut så snart som möjligt.

En praktisk fråga om myndighetsutövning i samband med räddningschefsförordnandet hanterades. Jokkmokks kommun har sedan länge ett avtal med Bodens kommun gällande räddningstjänstfrågor.

Revisorerna har gått igenom Jokkmokks kommuns situation med avtal och upphandlingar. Revisionsrapporten gicks igenom. Vi måste helt klart bli bättre på att hålla koll på våra olika avtal. Alla regler ska självklart följas.


Otroliga möten

Söndag den 13 februari 2011

Vi har tillbringat helgen i Kåbdalis. Det har varit skidåkning för hela slanten. Idag var det ganska kallt men solen värmde fint mitt på dagen. Igår var det mildare och snöade ganska mycket.





Igår skedde ett sådant där otroligt möte som händer ibland. I skidbacken i Kåbdalis träffade jag en före detta jobbarkompis från tiden då jag jobbade på SJ i Gävle. Senast jag såg honom var 1995. Och igår var vi i samma skidbacke och kom dessutom i kontakt med varandra. Världen är allt bra liten.


Palindromdatum

Fredag den 11 februari 2011

Idag är det återigen ett lite lustigt datum. Den 11 februari kan ju skrivas som 1102. Och då man lägger till årtalet så – vips – har vi ett palindromdatum. 1102 2011.

På morgonen gick vi igenom lite bokslutsuppgifter. Jag var också med på ett utvärderingsmöte gällande frågan om huruvida vi ska fortsätta med det delade ledarskapet på utvecklingschefsjobbet.

Jag var sedan med på ett möte med rekryteringsgruppen i frågan om hur vi går vidare med kultur- och fritidschefsrekryteringen.

Sedan träffade kommunalrådet och jag representanter från försvaret. Vi fick bland annat lite information om vad som gäller inför krisövningen Barents Rescue i september.

På kvällen var frugan och jag till Kåbdalis. Den nya restaurangen i det nybyggda Kåbdalis Hof invigdes. Det är helt otroligt vilken satsning som gjorts i Kåbdalis under de senaste åren. Nu står alltså en helt nybyggd restaurang och konferensanläggning klar.

Detta är en av de absolut största och viktigaste investeringarna som gjorts i Jokkmokks kommun under de senaste åren.

Thumbnail                  Thumbnail

Bröderna Johan och Olof            Mingel i nya restaurangen.
Gunnarstedt berättar om
anläggningen.



Minus 30 grader

Torsdag den 10 februari 2011

Efter en vintermarknad med lagom temperatur är så åter kvicksilvret nere på en mycket låg nivå.

På morgonen hade jag ett telefonmöte. Sedan hade jag en genomgång med vår nyanställde strateg om olika övergripande saker.

Jag hade också en träff med våra två utvecklingschefer. Vi utvärderar nu hur vi går vidare med det delade ledarskapet.

Sent på eftermiddagen var jag med på en träff där vi redde ut några frågetecken och där vi pratade om hur vi ska gå vidare med och utveckla verksamheten i den nya arbetsmarknadsfunktionen. 


På besök i en iglooby

Onsdag den 9 februari 2011

På förmiddagen hade vi ett ledningsgruppsmöte. Vi pratade bland annat om den medarbetarsatsning vi gör under våren i samband med värdegrundsarbetet. Vi pratade också om upplägget inför den strategiska beredningsdag vi har med politikerna i nästa vecka.

På eftermiddagen hade vi en träff där vi gick igenom diverse olika saker med krisledningsorganisationen som ett syfte att lära oss hantera kriser. Vi ska nu öva och träna så att vi klarar allt som händer i Jokkmokk i september. Det är då den stora övningen Barents Rescue ska genomföras med bland annat en stor tågolycka utanför Jokkmokk.

På kvällen tackade vi från ledningsgruppen av vår kultur- och fritidschef som nu slutat. Vi var till igloobyn utanför Jokkmokks samhälle och åt en god friluftsmiddag i 20-gradig kyla. Det var en annorlunda upplevelse. Vi konstaterade att det finns otroligt många aktiviteter i närområdet som definitivt är av det annorlunda slaget. Tänk att vi har en iglooby i Jokkmokk!

Lycka till i framtiden Harriet!


Det lilla samhällets fördelar

Tisdag den 8 februari 2011

På morgonen vaknade jag med ett rött och svullet vänsteröga. Jag konstaterade snabbt att jag fått en ögoninflammation.

Idag var det dags för ytterligare en heldag med alla chefer som ett led i den satsning vi gör i vår ledarskapsutbildning. Jag var med och hälsade välkommen och startade upp dagen. Sedan gick jag för att få hjälp med mitt öga. En läkare konstaterade faktum och jag fick en salva. Jag höll mig hemma i syfte att inte smitta ned alla övriga på utbildningen. Jag gick dock tillbaka till utbildning i slutet av dagen och var med på avslutningen.

Det var en bra dag med mycket nyttig lärdom för alla våra chefer. Synd att jag inte kunde vara med.

På kvällen var jag med på ett föräldramöte för yngsta dottern. Det var också ett bra möte med en intressant reflektion. Vilken härlig bredd det är på våra barns föräldrar.

Det blev nämligen mycket snack om olika saker där föräldrarna kunde förklara och svara på olika frågor. En efter en av föräldrarna uttalade sig i sina yrkesroller om olika saker. Där fanns jag som kommunchef som tillsammans med en av kommunens fastighetsingenjörer kunde förklara lite olika fastighetsfrågor.

Chefen för kommunens boende för ensamkommande flyktingungdomar fanns där och svarade på olika frågor. En av Jokkmokks två bankchefer fanns i rummet och dessutom kunde läkaren som jag pratade med om mitt öga i morse undersöka mig igen eftersom även han var som förälder på mötet. Är det månne ett bevis på fördelarna med att bo i det lilla samhället eller är det bara en slump att det är så i just denna klass?


Mediaträning

Måndag den 7 februari 2011

Idag var NSD:s chefredaktör Anders Ingvarsson på besök i Jokkmokk. Under förmiddagen höll han i en föreläsning för ledningsgruppen och för ytterligare några medarbetare som har kontakt med media emellanåt. Vi fick bland annat höra hur media jobbar och hur media resonerar i stora drag.

Under eftermiddagen fortsatt vi mediaträningen utan chefredaktören. Vi utbildade oss med praktiska och konkreta exempel i hur vi ska agera gentemot media.


Samiska nationaldagen

Söndag den 6 februari 2011

Efter frukostbestyren med alla marknadsgäster begav jag mig till kyrkan. Idag är det den samiska nationaldagen. Jag var med och sjöng med Dalvvadiskören. Vi framförde samiska sånger och psalmer på en gudstjänst som framfördes på samiska. Vi avslutade det hela med att sjunga den samiska nationalsången.



På eftermiddagen var vi på Hanna Britas dop.



Direkt efter dopet var jag med på hembygdsområdet. Jag hjälpe frugan och hennes kollega med en turistgrupp. Marknadsaktiviteterna håller definitivt på en längre tid än en vecka känns det som.

Jag håller definitivt med den som för ungefär hundra år sedan sa ungefär så här:

"Marknadshelgen i Jokkmokk varar i drygt en vecka."

Det är verkligen en bra uttryck som vi skulle kunna använda som slogan. Jag måste ta reda på vem det nu var som sa dessa kloka ord. 


Hedersmedborgare

Lördag den 5 februari 2011

På morgonen var jag, frugan och mellandottern tillsammans med andra elever och föräldrar på Östra skolan och ställde i ordning och serverade frukost. Det är mellandotterns franskagrupp som samlar pengar till en klassresa till Frankrike.

Direkt efter det hade jag bokat in en träff med Jokkmokks kommuns hedersmedborgare, Fjäll-Wille. Vi träffades och pratade en stund. Wille utsågs till hedersmedborgare under förra årets marknad. Då fick han ett diplom men först nu fick han en plakett där det framgår att han är vår hedersmedborgare.

Efter det gick jag runt bland marknadsstånden med yngsta dottern. Hon fyndade diverse olika saker.


Kulturstipendiat

Fredag den 4 februari 2011

På morgonen var jag på fredagsmötet på Strukturum. Det var ett allmänt snack om Kronprinsessbesök och allehanda allmänna frågor. Självklart blev det mycket fokus på vintermarknadsfrågor. Jag fortsatte förmiddagen på kontoret. Vi hade en liten genomgång kring Kronprinsessans besök och vi gick igenom lite andra marknadsfrågor.

På eftermiddagen var jag och lyssnade på Johan Märak och Lars Guttorm Blind som jojkade och berättade skrönor på Ájtte.



I samband med detta arrangemang delades Svenska kyrkans samiska råds kulturstipendium ut. Glädjande nog var det vår körledare Valborg Mangs Märak som fick stipendiet. Jag kommer inte ihåg motiveringen. Men jag vet att Valborg jobbat väldigt mycket med att översätta psalmer till samiska och förutom alla hennes övriga begåvningar är hon också väldigt kunnig och duktig inom det samiska språket. Stort grattis till dig Valborg.












Matmässa

Fredag den 4 februari 2011

Under dagen besökte jag en matmässa på Kaitumgården. Det var ett nytt arrangemang för årets vintermarknad. Som jag upplevde det var det väldigt populärt och mycket lyckat. Min känsla när jag klev in på matmässan var att man klev in i en saluhall i en storstad. Häftigt.

På eftermiddagen var jag och lyssnade på berättelser, fiolmusik och sång på Ája. Där fick vi en minnesvärd stund med systrarna Märak och Lindberg med flera.



Och lite senare på kvällen var jag i kyrkan på en konsert med Luleå Kammarkör. Johan Märak var gästartist och jojkade med kammarkören. En härlig upplevelse även det.


Barentsrådet

Torsdag den 3 februari 2011

På morgonen hälsade jag delegaterna i Barentsrådet välkommen. Barentsrådet lyder under respektive lands utrikesdepartement. Det var deltagare från Sverige, Ryssland, Finland, Norge, Danmark och Island som var med. Dessutom var en EU-kommissionär från Spanien med på mötet. Eller han var noga med att poängtera att han var från Baskien. Regioner är viktiga i alla länder skulle jag tro.

Efter en gemensam lunch och två snabba besök på Sameslöjdsstiftelsen och Samernas Utbildningscenter styrde vi kosan mot renracet på Talvatissjön. Fyra av delegaterna från Barentsrådet var anmälda att delta i tävlingen. Lustigt nog gick två av dessa fyra till final och en norrman från Barenstrådet vann. Kul.

Just detta renrace var också det renrace som Kronprinsessan tittade på. Den unge norske vinnaren var framåt och morsk. Inför finalen önskade han sig en kindpuss från Kronprinsessan om han skulle vinna renracet. Kronprinsessan var snabbt med på noterna och norrmannen fick sin kyss efter vinstracet.


Kronprinsessan Victoria på plats i Jokkmokk

Onsdag den 2 februari 2011

På eftermiddagen kom Hennes Kungliga Höghet Kronprinsessan Victoria till Jokkmokk. Vi är väldigt stolta och glada att ha henne här. Hon var med på Jokkmokk Winter Conference under eftermiddagen.

Sedan invigde hon Jokkmokks Marknad.

Jag ledde fackeltåget från den Historiska Marknaden som avslutades idag. Fackeltåget gick till marknadsscenen i parken där invigningsprogrammet tog vid.

Som en symbolisk handling fick jag i min vargskinnspäls göra det symboliska överlämnandet från den Historiska Marknaden till Marknaden av idag.

Överlämnandet innebar att jag gav Kronprinsessan en fackla med vilken hon tände marknadselden och därmed var den 406:e marknaden i obruten följd invigd.

Det var en stor ära att få leda Kronprinsessan från scenen till vip-läktaren.



Fotograf Petter Johansson.


Vild-Hasse på plats

Onsdag den 2 februari 2011

Idag är dagen då mycket händer. De flesta knallarna kommer och ställer upp sig under eftermiddagen idag.

En av de mest kända knallarna kom programenligt. Jag fick en pratstund med honom och hälsade Vild-Hasse välkommen till Jokkmokks Marknad. Han säger att han tycker om Jokkmokks Marknad och jag håller med honom.

Det är verkligen trevliga dagar. Alla är glada och förväntansfulla.


Marknadsaktiviteter

Tisdag den 1 februari 2011

Dagen startade extra tidigt med en hundpromenad redan klockan halv sex. Det brukar vara frugan som tar dessa tidiga hundpromenader men hon är idag upptagen med andra marknadsaktiviteter så det föll på min lott idag.

Direkt på morgonen vid skolstarten var jag på Östra skolan och hälsade 20 stycken elever och lärare från Uruguay välkommen till Jokkmokks kommun. De kommer att vara i Jokkmokk under tre veckor som ett led i ett utbytesprogram mellan Jokkmokk och Montivideo.

Därefter hade jag en genomgång med utvecklingscheferna inför Kronprinsessbesöket i Jokkmokk på onsdag och på torsdag.

Sedan hade jag ett snabbmöte med personalchefen gällande frågan om rekryteringen av kultur- och fritidschef. Och efter det åkte kommunalrådet och jag till Gällivare. Där hölls ett möte med direktionen i Lapplands kommunalförbund (LKF).

Det var första mötet med de nya politikerna som utgör direktionen i LKF. Tre av våra kommuner i LKF har nya kommunalråd. Endast Gällivare kommuns kommunalråd, Tommy Nyström, är kvar i kommunalrådsrollen från förra mandatperioden.

Mötet tog ganska lång tid. Mycket tid ägnades åt introduktionsfrågor till de nya ledamöterna.

Väl tillbaka i Jokkmokk på kvällen hade vi en generalrepetition inför marknadsinvigning i morgon onsdag. Och ännu lite senare på kvällen var bland annat jag och kommunalrådet med på en middag tillsammans med den ryska och den kanadensiska ambassadören samt även en representant från USA:s ambassad. 


Klimatförändringar

Måndag den 31 januari 2011

På morgonen var jag med på diverse olika möten. På eftermiddagen var jag på Historiska Marknaden och visade upp mig i vargskinnspälsen. Teater Slava framförde olika sånger i snökyrkan.



Direkt efter det passet var jag med och lyssnade på ett föredrag inom ramen för Jokkmokk Winter Conference. Meteorolog Pär Holmgren föreläste om klimatförändringar. Det var väldigt intressant att lyssna på.



Yngve Ryd, Jokkmokks lokala författare och mångsysslare, fick en pratstund med Pär Holmgren efteråt. Yngve lämnade över sin bok "Snö" till Pär Holmgren.


RSS 2.0