Jokkmokk syns även på hockey

Tisdag den 31 januari 2012

På kvällen var jag på hockey i Luleå. Jokkmokks kommun var matchvärd.

Vi gjorde reklam för Jokkmokks Marknad och vi jobbade på olika sätt med att förstärka Jokkmokk som samiskt varumärke.

Luleå Hockey spelade med den samiska flaggan på matchtröjorna. Det har verkligen blivit uppmärksammat på många sätt.

Arrangemanget var väldigt lyckat. Vi hade även en monter där vi på olika sätt pratade om Jokkmokk. Det var många samiska företrädare som var med på arrangemanget.

Stefan Andersson delade ut pris till matchens lirare. Och att Luleå dessutom vann matchen efter straffläggning var extra roligt.



 

 


Historiska Marknaden

Tisdag den 31 januari 2012

Jag har idag tagit på mig min vargskinnspäls och besökt den Historiska Marknaden. Det är verkligen trevligt att gå runt och titta på det historiska marknadsområdet. Överallt är det olika små föreläsningar. Idag hann jag med att lyssna lite på skidåkning med en stav samt lite om hur det gick till då man gjorde stockeld och hur man hanterade den.



Niclas Svensson spelar och underhåller


Sedan var jag på en föreläsning på Jokkmokk Winter Conference. Denna gång var jag på Ája. Föreläsningen handlade om förnyelsebara energikällor. Det är väldigt roligt att se och lyssna på alla engagerade unga människor. JWC fyller verkligen en funktion och det är så roligt att denna konferens arrangeras här i Jokkmokk.





















Krisen ger möjligheter

Tisdag den 31 januari 2012

På morgonen var jag på en föreläsning inom ramen för Jokkmokk Winter Conference. Det var Svante Axelsson från Naturskyddsföreningen som föreläste. Han pratade bland annat om det konsumtionssamhälle vi lever i idag. Han sa många kloka och tankeväckande saker. Hans poäng gick ut på att när vi nu är i den kris vi är i så ger det faktiskt möjlighet att stanna upp och ändra beteende. Därav rubriken.

Elever från årskurs åtta och nio samt några från gymnasieskolan var också och lyssnade på föreläsningen som hölls i aulan på Östra skolan.

Svante pratade om pseudokonsumtion och identitetskonsumtion. Han menade att trots att det finns så otroligt mycket pengar i omlopp och trots att vi egentligen är väldigt rika och välbärgade så har samhället ändå inte råd med vad han bedömde vara nödvändiga saker.

Ett exempel han lyfte fram var att trots att vi alla tycker att det är stor negativ miljöpåverkan att köra gods på landsväg så har vi inte råd att bygga järnvägar.

Solenergin lyfte han fram många gånger. Bland annat sa han att det varje dag kommer 10.000 gånger så mycket energi till jorden från solen jämfört med vad vi förbrukar. Snacka om möjligheter.

Vad gäller konsumtionssamhället och vårt beteende så slog det mig en sak som min numera avlidne farbror alltid sa då folk frågade honom hur han kunde ha blivit så förhållandevis välbeställd som han var. Han var ju ändå en bondson från Hälsingland som studerat till folkskollärare. Han sa alltid att: ”Jo men du vet att så länge som man bara köper det man behöver i stället för att man köper det man vill ha så blir man rik.”

Under morgonens föreläsning så slog det mig att det var ju precis det som Svante Axelsson sa.













Vi köper många datorer varje år

Måndag den 30 januari 2012

På morgonen hade vi ett möte med ledningsgruppen. Sedan var jag med på årets första möte i kommunstyrelsens arbetsutskott. Vi pratade bland annat om markfrågor, detaljplaner, skogsfrågor och liknande. Vi pratade om olika kommunala fastighetsfrågor. Det handlade bland annat om Vuollerims och Porjus skolor.

Frågan om bolagsordning och ägardirektiv för Destination Jokkmokk AB diskuterades. Vi fick också en information om ett pilotprojekt gällande olika IT-lösningar. Vi köper idag in datorer för ungefär 600.000 kronor varje år. Med detta nya upplägg skulle detta kunna minimeras.

Vi fick slutligen en information om hur läget ligger i frågan om att förstärka Jokkmokk som samiskt varumärke och om hur vi jobbat i attraktivitetsprojektet Dags att designa Norrbotten.

Nu är historiska marknaden i full gång, tyvärr lyckades jag inte komma ut på marknadsområdet något idag. Men i morgon ska jag dit.


















Marknadsveckan i Jokkmokk är i gång

Söndag den 29 januari 2012

Nu är marknadsveckan här. Ikväll har jag varit med och invigt den historiska marknaden. Jag fick i min vargskinnspäls möjlighet att leda fackeltåget från parken i centrum av Jokkmokk till den nyuppförda snökyrkan vid historiska marknadsområdet.

Det var cirka 200 deltagare i fackeltåget. Väl framme vid snökyrkan inleddes en historisk gudstjänst. Prästen Anders Stenman berättade hur det kunde gå till i början av 1600-talet.



Jag var med i kören som framförde lite olika sånger och vi sjöng två psalmer på gammelsvenska. Vi sjöng även den samiska nationalsången.



Det var väldigt vackert och stämningsfullt. Nu är den åttonde Historiska Marknaden invigd och nu startar alltså marknadsveckan.

Jag önskar er alla en god marknad. Antingen som deltagare här på plats i Jokkmokk eller också som läsare av min blogg eller andra mediers rapporteringar från Jokkmokks Marknad.

























Samhällsomvandling

Lördag den 28 januari 2012

Nu närmar sig marknadsveckan. Hela samhället förändras så sakteliga. Överallt sker olika förberedelser. Både utomhus på gator och torg samt även inomhus där det städas, kokas köttsoppa och i övrigt förbereder för gäster och vänner.

I Kiruna och Gällivare pratar man om en stadsomvandlig av stora slag. Det slår mig att vi i Jokkmokk gör stadsomvandlingar en gång per år. Inför varje vintermarknad sker en samhällsomvandling utan dess like i Jokkmokk.







 











Samiska flaggan berör

Fredag den 27 januari 2012

På morgonen var jag på fredagsmötet på Strukturum. Sedan var jag med på ett möte med en lokal företagare gällande frågan om att förstärka Jokkmokk som samiskt varumärke.

I nästa vecka ska Jokkmokks kommun vara matchvärd på en ishockeymatch. Luleå Hockey ska spela matchen med en samisk flagga på matchtröjorna. Det har verkligen blivit uppmärksammat av medierna.



Bussresa och sjukhusbesök

Torsdag den 26 januari 2012

Idag har jag varit på ett återbesök till sjukhuset. Denna gång var jag för första gången i mitt liv in i Sundetby sjukhus. Mitt intryck var att det var ett väldigt bra sjukhus. Fina lokaler, trevlig miljö och ett mycket vänligt bemötande.

Jag åkte buss fram och tillbaka till sjukhuset. Det fungerade också väldigt bra. Jag steg på bussen utanför mitt hus klockan åtta på morgonen och steg av precis utanför sjukhuset.

På samma sätt fungerade hemresan. Med dagens teknik är det ju heller inga problem att jobba via datorn under en bussresa.





Träff med Inlandsbanan AB

Onsdag den 25 januari 2012

Idag har vi från Jokkmokks kommun i egenskap av delägare av bolaget Inlandsbanan AB haft ett möte med ordförande Jan-Eric Sandberg och styrelseledamot Stig Eriksson från Gällivare.

Bolaget bildades 1992. Totalt 15 kommuner efter sträckan Kristinehamn – Gällivare äger bolaget.

Vi pratade om olika upprustningsbehov och om hur trafiken idag fungerar.

En för oss viktig information var att sträckan Kåbdalis - Jokkmokk idag klarar ett axeltryck på 16 ton. För att höja det till 20 tons axeltryck skulle det kosta 30 miljoner kronor. Då skulle hela sträckan Arvidsjaur – Gällivare klara 20 tons axeltryck vilket är en rimlig nivå enligt de som förstår sig på ämnet. I järnvägssammanhang är 30 miljoner kronor väldigt lite pengar.

Vi fick också information om att olika investeringar behöver göras i ett modernare signalsystem.



Efter lunch var jag med på ett möte i skyddskommittén och sedan hade vi ett möte gällande den stundande personalchefsrekryteringen.

Avslutningsvis tänkte jag bara poängtera att i går kväll visade vår digitala termometer hemma i min bostad minus 30,3 grader. Jag kan inte garantera att termometern fungerar fläckfritt men för första gången i vinter visade den en temperatur som var kallare än minus trettio.










Hockeyevent i Luleå

Tisdag den 24 januari 2012

I mitt förrförra inlägg refererade jag till en intervju som Radio Norrbotten gjorde med flera medarbetare i går. Idag har ett av dessa inslag publicerats. Det handlar om att Jokkmokks kommun är matchvärd på Luleås hemmamatch mot HV71 i elitserien i hockey på tisdag i nästa vecka.



Vi kommer då att marknadsföra den stundande Jokkmokks Marknad och vi kommer att lyfta en aktivitet som en följd av att vi jobbar med att förstärka Jokkmokk som samiskt varumärke.

De lokala samiska organisationerna samt samebyordförandena är med i detta arrangemang. Den samiska nationalsången kommer att framföras i Coop arena och på Luleås matchtröjor kommer den samiska flaggan att finnas.

Jag bifogar en länk till artikeln på Radio Norrbottens hemsida: http://sverigesradio.se/sida/gruppsida.aspx?programid=33&grupp=3836&artikel=4926459

Och här kommer en länk till sidan där du sedan kan klicka på en länk för att lyssna på radioinslaget: http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=98&artikel=4926392

Som vanligt känns detta med rubriker till artiklar lite märkligt. Radio Norrbottens rubrik är ”Luleå Hockey blir samer”. Undrar hur rubriksättaren tänkte där?












Minus trettio för första gången i vinter

Tisdag den 24 januari 2012

På morgonen hade jag ett videomöte med kommuncheferna i länet. Vi har ett sådant stående möte 30 minuter varje månad. Det är bra och kostnadseffektivt. Så här ser det ut på min bildskärm under dessa möten.



Sedan var jag med på ett samrådsmöte med Strukturum och med utvecklingscheferna där vi gick igenom olika aktuella frågor.



Mitt på dagen lyste den härliga solen som nu kommit tillbaka och en fantastisk vinterdag var med oss. Det är nu riktigt kallt i Jokkmokk. På kvällen kröp för första gången i vinter det digitala kvicksilvret under minus trettiostrecket.



På eftermiddagen var jag med på ett möte där vi träffade ett företag i olika vindkraftsfrågor. Ett förslag just nu är att det ska kunna gå att bygga 14-15 vindkraftverk i Suorvaområdet. Om det blir verklighet med en vindkraftspark där är Jokkmokks kommun intresserad av att vara med och investera.










Radio Norrbotten på besök

Måndag den 23 januari 2012

På eftermiddagen hade vi besök av David Zimmer från Radio Norrbotten. Han intervjuade mig och ytterligare några medarbetare gällande den stundande Jokkmokks Marknad och en massa andra aktuella frågor.

Intervjuerna handlade om allt från turismutveckling och destinationsbolagsbildning via frågor om hur vi jobbar med att förstärka Jokkmokk som samiskt varumärke och aktuella befolkningsfrågor till attraktivitetsfrågor och Jokkmokks kommuns deltagande i projektet som heter Dags att designa Norrbotten.



Här ser ni David Zimmer intervjua utvecklingschef Magdalena Fjellner.


Lite senare på eftermiddagen satt jag och kommunalrådet i ett möte med två representanter från NTF. Vi pratade trafiksäkerhetsfrågor av olika slag.





På kvällen skänkte jag min saliga bortgångna mor en extra tanke. En söndagkväll för exakt 40 år sedan somnade hon in efter en tids cancersjukdom.








Vattenkraftsinformation

Måndag den 23 januari 2012

På morgonen hade jag ett ledningsgruppsmöte. Sedan var jag med på en träff med en grupp investerare som jobbar med vattenkraftsfrågor på gränsen mellan Norge och Sverige.

Vi fick information om hur de jobbar med frågan. Det som är kontroversiellt är att de norska investerarna planerar att ta vatten från sjöar som ligger i Sverige och leda om vattnet till norsk sida.

Man beskrev hur man jobbar med tillstånd och miljökonsekvensbeskrivningar. De sjöar på svenska sidan som berörs är Pieskehaure, Sårjåsjaure och Staddajaure.

Pieskehaure ligger i Arjeplogs kommun, Sårjåsjaure är en sjö som ligger både i Sverige och i Norge. Den svenska delen ligger i Jokkmokks kommun precis utanför Badjelánnda nationapark. Staddajaure ligger helt och hållet i Sverige och helt och hållet i Jokkmokks kommun utanför nationalparken.

Hela utbyggnadskostnaden kalkyleras till 4,8 miljarder norska kronor och planerna är att allt finansieras med lån.

Den spontana känslan är att det vore en högoddsare om detta projekt skulle gå att genomföra. Men, det är alltid bra att få information om olika saker. Vi får se vad som händer i frågan.














Två glada bagerskor

Lördag den 21 januari 2012

Idag är jag i Kåbdalis.

Idag har även bageridelen av K&M in bageri och lanthandel öppnat. Affären har varit igång sedan innan jul.

Nu bakar två glada bagerskor förr fulla muggar.



Marknaden närmar sig

Fredag den 20 januari 2012

På morgonen var jag på fredagsmötet på Strukturum.

Sedan var jag med på ett möte gällande lite olika saker med en lokal förening.

På eftermiddagen jobbade jag med frågan om att förstärka Jokkmokk som samiskt varumärke och med diverse frågor som handlade om marknadsförberedelser.





Strukturum firar 10 år

Torsdag den 19 januari 2012

På förmiddagen hade vi en träff med facken där vi diskuterade hur vi går vidare i frågan om att rekrytera en personalchef. Just nu har vi en intern lösning där vi gjort vissa förändringar inom kommunledningskontoret eftersom vi helt enkelt inte lyckats rekrytera någon personalchef under hösten.

En ny annons ska snart ut.



På eftermiddagen var jag på Strukturums 10-årsjubileum. De hade Öppet Hus med fint besök. Åsa Persson var där. Hon berättade om företagande ur sitt eget perspektiv och hon gjorde det på ett mycket roligt sätt.



Sedan var jag på ett möte där vi gick igenom vilka ärenden som ska finnas med på dagordningen inför årets första möte i kommunstyrelsens arbetsutskott.







 


Energismart boende

Onsdag den 18 januari 2012

Projektet Dags att designa Norrbotten fortsatte i Piteå idag.

Vi redovisade våra respektive kommuns uppdrag under morgonen. Många olika spännande saker redovisades.

För vår del i Jokkmokk lyfte vi fram olika saker i samhällsbilden som på olika sätt kan förstärka Jokkmokk som samiskt varumärke.

Hela tiden kommer resonemanget tillbaka till att Jokkmokk upplevs av många utomstående som den samiska huvudstaden.

Vi gjorde en stadsvandring i Piteå och på eftermiddagen gjorde vi ett studiebesök på Lusthusbacken, Furunäset.

Det är ett bostadsområde som ska byggas nu. Lusthusbacken är framtidens boende med avseende på energismartare lösningar, byggteknik och liknande.




Skabramost från Jokkmokk

Tisdag den 17 januari 2012

På kvällen åt vi en gemensam middag. Det var trevligt och väldigt gott.

När kocken presenterade varmrätten fick vi höra att till ytterfilén av oxe serverades potatiskaka innehållandes Skabramost från Jokkmokk. Härligt! Jokkmokk är med överallt!



Exempel från Dalarna och från Barcelona

Tisdag den 17 januari 2012

Här kommer fjärde blogginlägget för dagen. Egentligen kommer inläggen i fel ordning men ni får hålla till godo med det.

Vi har lyssnat till Olle Lundberg, LundbergDesign AB. Olle pratade bland annat om Barcelona. Som en del i projektet Dags att designa Norrbotten ska vi besöka Barcelona i maj i år. Barcelona har vunnit många olika priser med avseende på design- och attraktivitetskopplingar. Barcelona har även vunnit priser ur ett tillgänglighetsperspektiv. Det är en mycket handikappvänlig stad.

Vi fick också en presentation om hur man jobbat i Dalarna med avseende på designfrågor. Det är framförallt kommunerna runt Siljan som försöker samarbeta i olika designfrågor.









Studio Acusticum

Vi har varit på ett besök i Piteås konsertlokal. Studio Acusticum heter den.

Vilken byggnad och vilken häftig berättelse vi fick ta del av.


Kreativa företag

Väl i Piteå fick vi till att börja med besöka Acusticum. Där lärde jag mig många nya saker. Bland annat vad en inkubator är och även hur det är att driva en "miljö".

Det hela handlar om kulturella och kreativa företag.

En som vi lyssnade på har en känd blogg. Klicka på ikarolineshuvud.blogg.se för att läsa mer.


På väg mot Piteå

Tisdag den 17 januari 2012

Nu är jag på väg till Piteå. Vi ska återigen träffas för ett möte med deltagarna i projektet Dags att designa Norrbotten.

Nu är temat kommunens gestaltning ur ett helhetsperspektiv. Det handlar om bland annat infarter, byggnader och parker.

Även denna gång har vi vädret med oss. Solen skiner vackert när vi susar fram i det vackra vinterlandskapet.



Julklappar

Måndag den 16 januari 2012

På förmiddagen hade vi årets första ledningsgruppsmöte. Vi gick igenom diverse aktuella frågor.

Jag kan nu passa på att redovisa svaret på en fråga från en kommentarsskrivare.

Det gäller en fråga om julklappar till våra medarbetare och varför det var olika belopp på julklapparna från de olika butikerna.

Så här ligger det till. Vi gick ut och frågade ett antal företag om vad vi kunde få om vi betalade 250 kronor.

Vi fick olika svar och svaren resulterade i de tre olika alternativ som erbjöds våra medarbetare.

Så kostnaden för Jokkmokks kommun uppgick till 250 kronor per person. För det priset fick man välja på varor för lite olika belopp hos tre lokala leverantörer.


Otursdag utan komplikationer

Fredag den 13 januari 2012

På morgonen var jag på fredagsmötet på Strukturum. Vi fick bland annat lyssna på konjunkturläget presenterat av Norrlandsfonden.

Sedan var jag på ett möte där vi diskuterade olika frågor gällande bildandet av ett destinationsbolag. Vi pratade även om olika frågor där Jokkmokk är inblandad inför Umeås kulturhuvudstadsår 2014.

Idag har vi stängt böckerna gällande år 2011. Bokslutsarbetet går nu in i en annan fas där mycket ska analyseras och sammanställas innan 2011 års resultat blir klart.


















Ett ljus för Marielle

Torsdag den 12 januari 2012

Ikväll har jag tänt ett ljus i parken för Marielle. Marielle har i ett och ett halvt år kämpat mot en hjärntumör. I går somnade hon in för den sista vilan. Det går inte med ord att beskriva hur orättvist allt känns. En ung, sprallig tjej som stod precis i början av livet. Marielle skulle fylla 17 år om en vecka.

Marielle var hur musikalisk som helst, hon skrev egna låtar som hon sjöng och framförde. Vi i kören fick den stora äran att sjunga tillsammans med Marielle några gånger innan hon blev sjuk sommaren 2010.

Mina tankar går nu till Marielles familj. Vila i frid Marielle. Du finns alltid med oss.


















Storytelling

Torsdag den 12 januari 2012

Idag och i går har jag varit i Arjeplog. Jokkmokks kommun är med i ett projekt som heter Dags att designa Norrbotten. Det är sex kommuner i Norrbotten som deltar i projektet. Det är nu tredje gången vi träffas och temat denna träff är storytelling.



Arjeplogs kommunchef Claudia Zamorano hälsar oss välkommen till Arjeplog.


Jan Edwardsson, ägare av Hotell Silverhatten, Silver Lodge och Kraja presenterade hur han utvecklat boendeverksamheten i samband med den viktiga biltestverksamheten i Arjeplog.



Vi besökte Silvermuseet och lyssnade på berättelser kring silversamlingarna och om grundaren Einar Wallqvist.



Vi fick framföra olika berättelser från våra egna kommuner. De berättelser som jag jobbat fram var en beskrivning av Lars Pirak, en berättelse om Nils-Anttis skidor samt en beskrivning av Hotell Gästis.

I just vårt fall kom vi fram till att detta kan användas på något sätt i arbetet med att förstärka Jokkmokk som samiskt varumärke och att Jokkmokk uppfattas som den samiska huvudstaden.

Jonas Holmsgård från kommunikationsbyrån Stylt var med och föreläste. Han har jobbat under många år med just storytelling som en strategisk metod.

Jonas säger bland annat att idag är kunskap status. Att berätta något om något på ett bra sätt är jätteviktigt. Berättelsen och framförandet är viktig. Berättelsen i sig behöver nödvändigtvis inte vara hundra procent sann.










På väg till Arjeplog

Onsdag den 11 januari 2012

Just nu sitter jag i bilen på väg till Arjeplog. Observera: jag kör inte!.

Det är dags för tredje mötet i projektet som heter Dags att designa Norrbotten. I det projektet jobbar vi med attraktivitetsfrågor på olika sätt. Centek, via Luleå Tekniska Universitet håller i projektet och vi är sex kommuner i Norrbotten som deltar i projektet.

Nu ska vi träffas i Arjeplog där dagens och morgondagens tema är storytelling.

Utanför bilen susar ett otroligt vackert vinterlandskap förbi. Solen tittar fram precis ovanför horisonten och de lappländska snötyngda granarna får ett fantastiskt vackert sken när solstrålarna belyser topparna.

Härligt!









Upphandlings- och inköpsfrågor

Tisdag den 10 januari 2012

Idag har jag varit med på lite olika möten gällande upphandlingsfrågor. Dels har vi haft besök från Norrbottens Handelskammare och dessutom är vår nya upphandlare och inköpare på plats. Vi har nämligen utökat samarbetet med Lapplands kommunalförbund. Anna-Lena Löfbom heter vår nya inköpare. Välkommen till Jokkmokk, Anna-Lena.



Norrbottens Handelskammare genomför nu en utbildningsinsats på olika områden i länet. Syftet är att företagare och offentlig sektor ska bli duktigare på detta med offentlig upphandling. Från kommunens sida tycker vi detta är mycket bra. Vi tycker att vi själva ska bli bättre i vår köpsituation och vi tycker att många av företagarna bör bli bättre som säljare.

Blir vi duktigare inom detta område kommer kommunen att sänka kostnaderna i vår roll som köpare av varor och tjänster och om företagarna blir bättre och kunnigare inom detta område kommer de att kunna sälja mer och därmed kommer de att öka sin lönsamhet.



På eftermiddagen var jag med på ett möte om hur vi ska jobba vidare med frågan om att förstärka Jokkmokk som samiskt varumärke.








Information från gruvbolaget

Måndag den 9 januari 2012

På eftermiddagen hade vi ett möte med representanter från gruvbolaget Beowulf. Dess styrelseordförande från Irland var också med. Med på mötet var också två representanter från ett bolag som jobbar med finansieringsfrågor.

Beowulfs representanter berättade om det olyckliga misstaget de gjorde innan jul som handlade om att de provborrat utan att alla papper var korrekta. De informerade om olika finansieringslösningar och de berättade om hur de såg på framtiden.

Det var ett bra möte med mycket ny information.

Sedan var jag på ett möte gällande campingen på Notudden. Vi gick igenom läget i den frågan utifrån det vi jobbat med under hösten. Nu har vi rekryterat en campingansvarig som jobbat väldigt mycket med dessa frågor. Nu stundar årets vintermarknad och det är mycket praktiskt som ska göras inför den veckan. Sedan är det många olika saker som ska göras inför sommarsäsongen.





















Högriskprojekt

Måndag den 9 januari 2012

Just nu på måndagsförmiddagen sitter jag på Bodens järnvägsstation och väntar på en buss till Jokkmokk.

Jag har precis varit med om ett högriskprojekt. Nämligen att åka nattåg i Sverige.



Jag har varit i Hälsingland i helgen. Jag chansade och bokade nattåget som skulle ta mig norrut på söndag natt. Vädret har varit väldigt bra i helgen och min bedömning var att det nog skulle gå bra att åka tåg i natt. Inga stormar, inget snöväder och cirka minus tio grader när jag klev på tåget i går kväll. Ordinarie ankomsttid i Murjek är 08.22.

På morgonen när jag vaknade möttes jag av beskedet att tåget var knappt två timmar sent och att vi snart skulle få information om hur alla med olika bussanslutningar skulle ta sig till sina slutdestinationer.

Så mellan Jörn och Älvsbyn - någon gång vid halv åtta ungefär - kom informationen i högtalarna på tåget om att alla som skulle till en slutdestination norr om Boden skulle följa med det tåg vi satt på fram till Luleå. Där skulle vi få byta tåg och ta ett senare ordinarie tåg mot Kiruna och Narvik med avgångstid 10.12.

Vi som skulle till Jokkmokk skulle få kliva av i Murjek och vänta in ordinarie buss från Murjek till Jokkmokk med avgångstid 12.50. Då skulle vi vara i Jokkmokk 13.50.

Det kändes väl inte allt för muntert tyckte jag. Någonstans kändes det som att det borde gå en buss mellan Boden och Jokkmokk på förmiddagen. Jag tog fram länstrafikens busstidtabell via internet och på cirka 30 sekunder hade jag fått fram en information om att det går en buss från Bodens järnvägsstation 10.35. Den bussen går direkt till Jokkmokk dit den kommer 12.50. Okej, det är en lång restid, två timmar och en kvart från Boden till Jokkmokk men man kommer i alla fall fram exakt en timme tidigare än vad tågpersonalen informerade om.

Jag sökte upp tågmästarna och informerade muntligt och visade på skärmen vad jag kommit fram till via en snabb sökning på internet. De tyckte det var märkligt att de inte hade samma information i sina datorer. De var väldigt trevliga och tackade så mycket för uppgifterna och strax efter det att vi rullade från Älvsbyn ropade de ut att alla resenärer som skulle till Jokkmokk skulle kliva av i Boden och ta en buss direkt från Boden till Jokkmokk.

Jag håller med tågmästarna om att det är märkligt att de inte per automatik får den information som jag snabbt kunde skaffa fram. I dagens datoriserade samhälle borde det vara en enkel lösning kan man tycka.

I det här fallet – som i flera andra fall – är det kunden som får lösa problemen åt företaget i fråga.

Hoppas det löser sig på bästa sätt även den sista sträckan. Jag är ju i skrivande stund faktiskt inte ännu hemma i Jokkmokk.










Idrottshelg i Hälsingland

Lördag den 7 januari 2012

I helgen har jag varit i Hälsingland. Jag passar på att se lite olika idrottshändelser när jag hälsar på släkten.

I går tittade jag på seriefinalen i bandyns elitserie. Mitt favoritlag Bollnäs vann med 4-1 mot Edsbyn.

Idag har jag tittat på handboll. Mina båda brorsdöttrar spelar handboll med Arbrå. Det var första gången jag såg dem spela. Det var riktigt kul.


Personalstrateg i stället för personalchef

Torsdag den 5 januari 2012

Så har första arbetsveckan år 2012 passerat. I måndags var jag ledig, sedan har jag jobbat. Det är inga inplanerade möten i dessa mellandagar så man får mycket gjort vad gäller administrativa sysslor.

Från och med årsskiftet har vi gjort en viss förändring gällande innehållet i kommunledningskontoret. Jag ska försöka förklara vad som gäller nu.

Ted Sandin har slutat som chef för kommunledningskontoret och som personalchef inom Jokkmokks kommun. Efter att dubblerat rollen som personalchef och socialchef under hösten 2011 är Ted Sandin nu socialchef på heltid.

Ny chef för kommunledningskontoret är ekonomi- och inköpschef Ingela Karlsson.

Kommunledningskontoret i Jokkmokks kommun består av fem olika funktioner:

• Personalfunktionen

• Ekonomifunktionen

• Administrativa funktionen

• IT-funktionen

• Arbetsmarknadsfunktionen

Inom personalfunktionen har en förändring skett. Eftersom vi inte längre har någon personalchef efter Ted Sandin har vi gjort en intern förändring där personalhandläggare Elin Berglund blivit personalstrateg och jobbar med mer övergripande personalfrågor jämfört med jobbet som personalhandläggare.

Chefen för arbetsmarknadsfunktionen, Patrik Sundberg, är nu även förhandlingsansvarig inom Jokkmokks kommun.

Om det är någon av er bloggläsare som i något sammanhang har frågor som ni under år 2011 skulle ha ställt till vår personalchef ska ni nu vända er till personalstrateg Elin Berglund.


RSS 2.0