Videomöte med kommuncheferna

Tisdag den 30 november 2010

Idag på morgonen hade jag ett videomöte med kommuncheferna i länet. Sedan åkte jag och en kollega till Luleå på ett möte gällande ledarskapsfrågor och utvecklingsfrågor.


Flyktingmottagandet fortsätter

Måndag den 29 november 2010

Årets sista kommunstyrelsemöte hölls idag. Vi hade besök av Värmeverket, Jokkmokkshus och Strukturum. De presenterade sina respektive verksamheter.

Avtalet gällande flyktingmottagandet förlängdes. Alla är rörande eniga om att detta ska fortsätta. Eleverna i årskurs nio är remissinstans i olika ärenden och även de tycker att flyktingverksamheten ska fortsätta.

Frågan om Jokkmokk som vattenkraftscentrum diskuterades också. Även där ställde sig niorna mycket positiva till att jobba vidare med denna fråga. Och även där var det en enig kommunstyrelse som beslutade att så skulle ske.

Olika bygdemedelsansökningar gicks igenom.

En mut- och bestickningspolicy gicks igenom. Den lyfts nu till kommunfullmäktige för beslut.

Internramarna inom kommunstyrelsens område slogs fast. Det blev marginella skillnader mot tjänstemannaförslaget.

Fastighetsfrågor i Kvikkjokk och Kåbdalis diskuterades. Bland annat föreslår kommunstyrelsen att Jokkmokks kommun ska sälja kommunens markområde i Kvikkjokk. Syftet är att få en utveckling av området i Kvikkjokk.

Kommunstyrelsen bestämde också att Jokkmokks kommun ska fråga Lapplands kommunalförbund om de kan ta på sig att bedriva samhällsorientering för nyanlända i Jokkmokks kommun.

Arvodesreglementet gicks igenom och lyfts vidare till kommunfullmäktige. Vem som ska teckna firman Jokkmokks kommun ska också beslutas på nästa kommunfullmäktige.


Julmarknad och första advent

Söndag den 28 november 2010

Idag är det första advent. Större delen av familjen var på adventsgudstjänst i kyrkan på förmiddagen. Sedan var vi på julmarknad.

Samhället har smyckats fantastiskt fint inför julmarknaden. Framförallt är jag imponerad av ljusen mitt i den rondell som går under den lokala benämningen poliskorsningen. Det är verkligen en vacker syn man möts av när man kommer dit.





Även huset Gamla Apoteket lyser vackert upp i samhället. Och även parken i övrigt. Stort tack till alla som varit med och utsmyckat samhället.

Thumbnail        Thumbnail


Polarnatten närmar sig

Lördag den 27 november 2010

Igår var det en kall, solig och fin dag i Jokkmokk.

Jag har mitt kontor på övervåningen i kommunhuset. Klockan tio minuter över elva fick jag några vackra solstrålar i ögonen. Då orkade solen sig över trätopparna i söder. En timme senare, då jag gick hem på lunch, var solen fortfarande över horisonten men då jag kom tillbaka från lunchen, klockan ett, hade solen gått ned.

Med andra ord är solen uppe knappt två timmar nu. Det är omkring den 10 december som solen inte orkar nå upp över horisonten i Jokkmokks samhälle. Då får vi polarnatt - som alltså är den korrekta benämningen på den tidsrymd som förflyter då solen inte går upp över horisonten.

Polarnatten är cirka tre veckor lång i Jokkmokks samhälle.


Soptunna till kommunalrådet

Lördag den 27 november 2010

Igår avtackades avgående kommunalrådet två gånger. Dels på morgonen på morgonmötet på Strukturum och sedan på kvällen hemma hos kommunalrådet.

På kvällen fick Anna en brun soptunna. Det var gatuchefens som kom på att det kunde vara en passande present. Jag tror Anna blev mycket överraskad och road för denna present. Och jag förstår henne. Hur ofta får man en soptunna som present?


Ny medarbetare

Fredag den 26 november 2010

Patrik Sundberg blir ny chef för arbetsmarknadsfunktionen inom Jokkmokks kommun.

INTRO-projektet avslutas per den 31 december 2010. Beslut har tagits om att projektet ska övergå till ordinarie verksamhet med det nya namnet arbetsmarknadsfunktionen från och med den 1 januari 2011. Och nu är alltså rekryteringen av ny chef klar.

Arbetsmarknadsfunktionen kommer att höra till kommunledningskontoret där vår personalchef, Ted Sandin, blir chef från och med den 1 januari 2011.

Jag hälsar nu Patrik välkommen till det nya jobbet på Jokkmokks kommun. 


Kommunfesten närmar sig

Fredag den 26 november 2010

Om exakt en vecka, den 3 december, är det dags för årets kommunfest. Glädjande nog har många anmält sig till kommunfesten.

Det har snurrat olika rykten om att alla som vill gå på festen därför inte skulle få plats. Det är inte alls rätt och jag vill härmed dementera det ryktet.

Alla som anmält sig inom utsatt anmälningstid är välkomna till kommunfesten. Det kommer att bli lite trångt men jag är helt säker på att det kommer att bli jättetrevligt. Vi får en chans att äta god mat tillsammans i en trevlig miljö och vi kommer att få en trevlig underhållning.


Krisledningsövning i minus 32 grader

Torsdag den 25 november 2010

Idag har jag varit på en krisledningsövning på brandstationen. Vi övar nu vår krisledningsorganisation så att vi ska kunna agera på ett bra sätt om olyckan eller krisen är framme.

I september 2011 kommer en stor övning att ske här i Jokkmokk. Då blir det såväl dammhaveri, tågolycka och en tunnelolycka i ett kraftverk.

Vi tränar nu för att kunna vara duktiga när ska öva i september nästa år.

På eftermiddagen skulle vi haft ett uppföljningsmöte med folk från Statens Bostadsnämnd. De ringde dock och ställde in mötet för de har blivit sjuka och kunde inte ta sig upp från Stockholm. Först trodde jag kylan här i norr var orsaken till den inställda resan för stockholmarna. Men de var faktiskt sjuka.

Vi får nu försöka hitta en annan tid för vårt uppföljningsmöte.

Jag var senare på eftermiddagen med på ett förberedande möte inför en träff med energibranschens företrädare som ska hållas i början av december. Från kommunens sida är vi nu offensiva och vill verkligen vara den självklara kommunen i alla energiutbildningssammanhang.

P.s. Det var skönt att vi höll till inomhus på vår krisledningsövning. Kvicksilvret visade nämligen på minus 32 grader i morse.


Ledarutveckling och medarbetarenkät

Onsdag den 24 november 2010

Idag har jag tillsammans med kommunens alla andra chefer varit på en ledarskapsutbildning här på hemmaplan. Vi var totalt 30 stycken som var med idag.

Ledarskapsutbildningen är ett led i det förändringsarbete vi jobbar med inom Jokkmokks kommun.

Det var en bra dag med många nyttiga övningar.

Det är bra att vi alla chefer samlas vid sådana här tillfällen. Då får vi också tillfälle att utbyta annan information till oss alla.

Just idag uppmanade jag bland annat om att det är viktigt att alla medarbetare fyller i medarbetarenkäten. Den är nämligen nu möjlig att fylla i. Det ska bli spännande att se resultatet.

Jag har nu föregått med gott exempel och själv fyllt i den nu.

Om du som läser detta blogginlägg är kommunanställd i Jokkmokks kommun och ännu inte fyllt i enkäten så ber jag dig göra det så fort som möjligt. Du har via ett mejl fått en länk till enkäten. Jag skulle bli jätteglad om även du fyller i enkäten och talar om för mig och andra vad du tycker om olika saker på ditt jobb.

Om du gör det så finns det en möjlighet för oss som arbetsgivare att bli bättre på områden som vi inte är bra på.

Tack på förhand. 


Ledningsgruppen utbildas

Tisdag den 23 november 2010

Idag har vi haft en utbildningsdag med ledningsgruppen. Vi har diskuterat allehanda olika frågor i syfte att vi ska kunna fungera bättre som grupp.

Vår kommande personalchef är på besök hos oss denna vecka. Den avgående personalchefen överlämnar allehanda arbetsuppgifter under veckan. 


Jag bestämmer inte allt

Måndag den 22 november 2010

På förmiddagen var jag med på ett möte med riskhanteringsgruppen. Vi förberedde oss för en kommande övning.

På eftermiddagen var jag med på ett möte i en konkret flyktingfråga. På morgonen fick jag nämligen ett telefonsamtal från en av våra flyktingar. Hon och hennes familj ville träffa mig i min roll som kommunchef. Jag försökte få fram vad de ville träffa mig i för ärende och jag försökte förklara att jag som kommunchef inte fattar beslut i operativa flyktingfrågor.

Nå, jag vet ju sedan tidigare att de som kommer till Jokkmokk och som inte är födda i Sverige, ofta tror att högste chefen bestämmer i alla frågor. Jag tog kontakt med vår integrationssamordnare och vi bokade ett möte med tolk.

Mötet handlade om frågor som jag inte alls har någon aning om. Men jag tyckte ändå att det var bra att jag var med till en början så att jag fick chansen att förklara att jag inte bestämmer något i dessa frågor. Sedan lämnade jag mötet och integrationssamordnaren fortsatte mötet.


Ett fint sista farväl

Måndag den 22 november 2010

Sent igår kväll kom vi tillbaka från Hälsingland. Nu är svärmor begravd. Det var en mycket fin begravning och ett fint avsked.

Vila i frid Kerstin.


20-årsjubilarer

Tisdag den 16 november 2010

Igår var jag på 25-årskalas. Idag har jag varit på ett 20-årskalas.

Jag började dock arbetsdagen med att hålla i en facklig information om de ekonomiska ramarna för år 2011. Kommunfullmäktige har fattat beslut om hur de ekonomiska resurserna ska fördelas år 2011. Nu informerade vi de fackliga om hur vi ser på effekterna av dessa ramfördelningar.

Sedan åkte jag och flera med mig från Jokkmokk till Kiruna.

Det är nu 20 år sedan Lapplands kommunalförbund (LKF) bildades. Därför hålls nu ett jubileumsseminarium under två dagar. Där fick vi först höra lite om historiken. Hur det kom sig att LKF överhuvudtaget bildades och hur det sedan har utvecklats under dessa 20 år.

Vi fick sedan lyssna på statistik från Arbetsförmedlingen. En representant från LKAB berättade om utbildningsbehov, arbetskraftsbehov och annat inom LKAB. Sedan fick vi lyssna till ett föredrag av VD:n i Icehotel.

Vi fick bland annat höra att turismen omsätter 252 miljarder i Sverige 2010. Det är mer än vad gruvnäringen och bilindustrin omsätter. Tänkvärt!


25-årsjubilarer

Måndag den 15 november 2010

Idag hölls årets sista möte i kommunstyrelsens arbetsutskott. Arbetsutskottet behandlade frågan om en satsning på energiutbildningar i Jokkmokk. Vi pratade i det ärendet om att Jokkmokk ska vara Sveriges vattenkraftscentrum.

Frågan om ett nytt avtal gällande flyktingfrågor behandlades. Det diskuterades också om hur vi ska göra med samhällsservicen, samhällsorientering och samhällsinformation för nyanlända till Jokkmokks kommun. En samverkan inom LKF diskuteras.

Ett antal fastighetsfrågor diskuterades. Bland annat gick vi igenom olika bud som kommit till mäklaren gällande tomterna i Kvikkjokk. Och även frågan om att göra en förstudie om hur Kaitumgården ska kunna utvecklas gicks igenom.

Ett utkast till nytt förvaltningsavtal mellan Jokkmokks kommun och AB Jokkmokkshus diskuterades.

Investeringsbudgetförslaget för år 2011 gicks igenom. Internramar inom kommunstyrelsen gicks också igenom.

Sammanträdesdagar för år 2011 och frågan om vem som ska vara firmatecknare i Jokkmokks kommun gicks igenom.

Ett antal bygdemedelsärenden gicks igenom. Vi gick igenom en mut- och bestickningspolicy som arbetats fram.

Ett motionssvar om samisk äldreomsorg gicks igenom.

Det blev ett långt möte med många bra diskussioner.

På kvällen uppvaktade kommunalrådet och jag nästan alla medarbetare som jobbat 25 år åt Jokkmokks kommun i år. Förutom Anna och jag var det nio stycken av totalt tolv som åt en god middag tillsammans. Presenter delades ut och foton togs.


Gåsamiddag

Söndag den 14 november 2010

Nu är jag åter i Jokkmokk efter en helg i Skåne. Från plus nio grader och regn till minus 22 grader och riktig vinter. Från Sveriges sydligaste punkt i Smygehuk till Jokkmokk norr om polcirkeln.

Hemresan gick mycket bra. Inga problem med biljetterna trots att min fru endast skulle åka halva sträckan. Det är alltså endast i Luleå SAS-personalen behöver åka på charmkurs.

Igår åt vi en fantastiskt god gåsamiddag. Med allt från svartsoppa till gåslever och sedan en jättegod gås med potatis, sås, rödkål, brysselkål och gelé.


Charmkurs

Fredag den 12 november 2010

Den blogg jag håller som min favoritblogg är Svenssons sanningar. Jag vrider mig av skratt många gånger jag läser den bloggen. Läs den gärna genom att klicka på denna länk: www.svenssonssanningar.blogspot.com 

Där har jag nyligen bland annat läst om roliga episoder på en flygresa. Nu har jag själv varit med på en sådan händelse. Den kanske inte var så rolig utan snarare upprörande. Här kommer i alla fall min historia.

I morse åkte jag och några vänner från Jokkmokk till Kallax för att flyga vidare till Arlanda och sedan till Sturup för att ha en trevlig helg i Skåne. Eftersom min frus mamma precis gått bort har frugan varit i Hälsingland och skulle därför ansluta på Arlanda för att vi tillsammans skulle åka vidare till Malmö.

När vi tre skulle checka in på Kallax gick jag fram till en medarbetare på SAS och förklarade läget att vi – trots att vi hade fyra biljetter från Kallax till Sturup – nu endast var tre personer som skulle åka första delsträckan till Arlanda och där skulle min fru ansluta för att vi alla fyra skulle vidare till Sturup.

Döm om min förvåning när denna SAS-medarbetare på ett mycket arrogant sätt tydligt förklarade för oss tre att det minsann inte går att göra på detta sätt. Jag blev minst sagt förvånad. Jag hade inte ens tänkt tanken att det skulle kunna vara ett problem att en av oss fyra skulle hoppa över första sträckan för att ansluta på Arlanda. Vi hade ju ändå fyra biljetter och vi gjorde inget anspråk på att få tillbaka några pengar för den uteblivna resan mellan Kallax och Arlanda.

Den snorkiga SAS-kvinnan var mycket bestämd när hon sa att det absolut inte gick att göra på detta sätt. Hon snäste av oss och det kändes som att vi nu måste avboka hela resan. Nåväl, det fanns ett telefonnummer på den utskrift av den internet-bokade biljetten som jag ringde. När jag gjorde det så kom alla dessa val man måste göra när man ringer dessa nummer. Väntetid var det dessutom så jag la på och så resonerade vi tre som nu snart skulle flyga iväg om hur vi skulle göra.

Vi tog ett eget initiativ eftersom personalen inte direkt var lösningsinriktad på detta – som vi tyckte – mycket enkla problem. Vi gick till incheckningsapparaten och kom fram till att vi checkar väl in oss alla fyra så har vi platser för oss alla fyra för hela resan till Malmö.

Vi knappade in det antal bagage vi tre hade för vi resonerade som så att om vi skulle ange även min frus bagage så skulle vi väl inte komma iväg för då fanns det ju ett felaktigt antal väskor incheckade.

Vi klistrade på de remsor vi fick på vårt bagage och gick vidare till bagageinlämningen. Den snorkiga damen från SAS kom fram igen och förklarade att det absolut inte gick att göra som vi gjort och vi förklarade att vi nu tagit ett eget initiativ eftersom vi inte fått någon hjälp från henne.

När vi kom fram till bagageinlämningen så fick vi lite mer hjälp. Hon som satt och tog emot oss där sa i alla fall att det inte går att checka in fyra personer när vi endast är tre personer så hon tog bort min frus incheckning.

Hon sa också att om vi kunde ringa till min fru i Stockholm och be henne ta kontakt med SAS-personalen på Arlanda och förklara läget så kanske det skulle gå att lösa det hela. Men jag skulle förklara att det kunde ta lite tid och därför be min fru att vara på Arlanda i god tid för att kunna reda ut detta mycket problematiska läge.

Jag ringde min fru och förklarade läget. Vi gick igenom säkerhetskontrollen och gick in för att vänta på planets avgång.

Min fru tog sig ut till Arlanda och hon förberedde sig på att försöka förklara läget för SAS-personalen att de måste vara tillmötesgående och hjälpa oss i denna mycket knepiga situation.

Så fort hon berättat läget så sa SAS-personalen på Arlanda att det var ju inget som helst problem. Min fru fick ange bokningsnumret och därmed fick hon ett boarding-kort för flyget mellan Arlanda och Sturup. Inga som helst problem med andra ord.

SAS-personalen på Arlanda undrade frågande om det verkligen var SAS-personal på Kallax som svarat oss på det sätt som de svarat. De skrattade nästan förläget och sa att det kanske vore läge för en charmkurs för den snorkiga damen i Luleå.

Att vi sedan satt i planet på Kallax och väntade på grund av tekniska fel i över en timme och att vi missade anslutningsflyget på Arlanda och därför blev ombokade till ett senare flyg till Sturup är en annan historia.

Nu återstår att se om det blir samma visa när vi ska hem på söndag eftermiddag. Även på den resan ska min fru endast nyttja en av två delsträckor på hennes biljett. Vi får se om SAS-personalen i Malmö är mer serviceinriktade än sina kollegor i Luleå.


Arbetsmiljöutbildning

Torsdag den 11 november 2010

Idag har jag varit med på en uppstart av en arbetsmiljöutbildning. Jokkmokks kommun har tillsammans med vår företagshälsovård – Adviva – beviljats projektmedel från ESF.

Vi är ett av tolv projekt i landet som i samarbete med Föreningen för Svensk företagshälsovård beviljats dessa projektmedel.

Nu ska vi under två år arbeta med att utveckla arbetsmiljön och arbetsmiljöarbetet i Jokkmokks kommun som arbetsgivare.

Vi konstaterade på dagens möte att det behövs tidiga insatser och bättre verktyg. Det är viktigt att lyfta dessa frågor så att hälsofrågor blir en naturlig del av företagets strategiska processer.

Det betyder att såväl företagshälsovården som Jokkmokks kommun som organisation måste utvecklas. Vi måste bli bättre på att organisera och leda verksamheter så att hälsoaspekterna integreras.

På eftermiddagen var jag med på en träff där vi gick igenom läget med det nya förvaltningsavtalet mellan Jokkmokks kommun och AB Jokkmokkshus som håller på att arbetas fram.


En omtumlande dag

Onsdag den 10 november 2010

På morgonen fick jag ett telefonsamtal från frugan som berättade att hennes mor nu somnat in för sista vilan. Hon har varit sjuk en tid och somnade nu in lugnt och stilla. Trots att vi länge vetat om att detta skulle ske inom en snar framtid så blir det ändå väldigt jobbigt och tungt just när det sker.

Jag är dock helt övertygad om att detta var det bästa som kunde ske just nu. Det fanns ingen återvändo och det visste vi alla – inklusive svärmor – om. Vi har gjort så bra vi kunnat för henne under den sista tiden. Min fru har varit vid hennes mors sida i Hälsingland under tre veckor i rad nu. Hon var med henne in i det sista och det känns väldigt bra.

Vila i frid Kerstin.


Träff med skyddskommittén

Onsdag den 10 november 2010

På morgonen var jag med på ett samrådsmöte med Strukturum. Sedan var jag med på en träff med en lokal förening, IOGT. Direkt efter lunch hade vi ett möte med skyddskommittén och vi hade sedan ett möte med ledningsgruppen.

På kvällen tränade jag med kören. Snart är det dags för en konsert med Py Bäckman och dessutom ska vi sjunga på en adventskonsert i Porjus.


Tekniska Alliansen

Onsdag den 10 november 2010

Jag har fått en fråga om vad den Tekniska Alliansen är för någonting. Jag ska försöka förklara i korthet.

Den Tekniska Alliansen är egentligen endast ett arbetsnamn eller ett begrepp som vuxit fram under det senaste året då vi analyserat och försökt komma fram till ett smart sätt att jobba på mellan våra tekniska enheter inom kommunkoncernen.

Det är alltså inte något nytt bolag eller någon ny avdelning inom kommunen. Det handlar i stället om att vi måste jobba tillsammans mellan AB Jokkmokkshus, Jokkmokks Värmeverk AB och Teknik- och serviceavdelningen inom Jokkmokks kommun.

Det gör vi nu sedan en tid tillbaka och vi märker att det finns många fördelar med det. Vi jobbar med att samordna såväl materiella som mänskliga resurser. På så sätt tror vi att vi får ut mer av de skattepengar som stoppas in i systemet.


Utvärdering INTRO

Tisdag den 9 november 2010

Idag har jag varit med på ett utvärderingsmöte gällande INTRO-projektet. Projektet går nu mot sitt slut och ett beslut har tagits om att projektet ska övergå till ordinarie verksamhet.

INTRO-projektet har pågått i två år och syftar till att få de som står långt från arbetsmarknaden att komma ut på arbetsmarknaden.

Det är väldigt mycket positiva signaler som kommer från alla håll och kanter i detta projekt. Det som lyftes fram särskilt mycket under dagens utvärderingsmöte är att det varit ett väldigt bra samarbete och en mycket god samverkan mellan Jokkmokks kommun, Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen.

Nu gäller det att vi tar tillvara på dessa erfarenheter och utvecklar verksamheten ytterligare då projektet övergår till ordinarie verksamhet vid kommande årsskifte.


Hur ska vi leva värdegrunden?

Måndag den 8 november 2010

På förmiddagen hade jag en träff i värdegrundsfrågorna. Vi diskuterar hur vi ska jobba vidare med frågan om att implementera värdegrunden i det dagliga arbetet på varje arbetsplats.

Jag hade sedan en genomgång med tekniska chefen i olika frågor.

Det blev dessutom olika diskussioner kring en tidningsartikel gällande ett förändringsarbete inom socialtjänsten.  


Åter i Jokkmokk

Söndag den 7 november 2010

Idag har jag och döttrarna kommit tillbaka till vintern i Jokkmokk. Vi har varit i höstens Hälsingland under några dagar. Svärmor är sjuk. Frugan är fortfarande kvar hos henne.


Kronprinsessbesök

Torsdag den 4 november 2010

Idag har Jokkmokk haft finfrämmande. Kronprinsessan Victoria och Prins Daniel är på besök i Norrbotten. Igår kväll kom de till Jokkmokk och idag har Kronprinsessan invigt en Laponiautställning på Ájtte.


Nytt förvaltningsavtal är på gång

Onsdag den 3 november 2010

På förmiddagen hade vi ett ledningsgruppsmöte. På eftermiddagen hade vi ett möte där dagordningen inför nästa kommunstyrelsemöte bestämdes. Det är ordförande i kommunstyrelsen och i kommunstyrelsens arbetsutskott som avgör dagordningen.

Anna Hövenmark sitter som ordförande fram till årsskiftet. Sedan tar Stefan Andersson över.

Direkt efter det mötet var jag bjuden till AB Jokkmokkshus styrelsemöte. Där hade vi en bra diskussion om hur olika saker förhåller sig. Det är mycket som ändras just nu. Ett nytt förvaltningsavtal är under framväxt. Vi har introducerat detta med en Teknisk Allians inom kommunkoncernens tekniska verksamheter och där är AB Jokkmokkshus en stor del i detta.

Vi diskuterade kommande bokslut och lite andra aktuella frågor. Det var en bra diskussion. Som vanligt tycker vi lite olika i olika frågor och det tycker jag är jättebra. Jag fick chans att förklara hur jag ser på ledarskapsfrågor och det förändringsarbete som vi nu håller på med inom Jokkmokks kommun.

På kvällen tog jag nattåget söderut mot Hälsingland.


Företagshälsovården utvecklas

Tisdag den 2 november 2010

På morgonen var jag på ett möte gällande utvecklingsfrågor kring vattenkraftutbildningar i Jokkmokk. Vi har i vårt måldokument slagit fast att Jokkmokk är ett viktigt vattenkraftscentrum.

Jag har också varit med och pratat företagshälsovårdsfrågor.

Just nu står det klart att Jokkmokks kommun tillsammans med vår företagshälsovård – Adviva – har beviljats projektmedel från ESF.

Vi är ett av tolv projekt i landet som i samarbete med Föreningen för Svensk företagshälsovård beviljats dessa projektmedel.

Nu ska vi under två år arbeta med att utveckla arbetsmiljön och arbetsmiljöarbetet i Jokkmokks kommun som arbetsgivare.

Det känns väldigt bra. Det är otroligt viktiga frågor och att vi nu får möjlighet att jobba med dessa frågor och samtidigt kunna få en externfinansiering av arbetet känns väldigt roligt och bra.

Om du vill läsa ännu mer detaljer kring detta kan du läsa i blogginlägget nedan.


Mer detaljer om företagshälsovården

Tisdag den 2 november 2010

Om du är intresserad av att läsa lite mer detaljer om vad som faktiskt händer i detta spännande projekt och även bakgrunden till hur vi resonerar kan du läsa vidare nedan. Inledningen ser du i blogginlägget ovan.

Vi tycker att det är väldigt viktigt att ha ett bra arbetsmiljöarbete. Vi tror på idén att vi genom ett systematiskt arbetsmiljöarbete skapar en fysiskt, psykiskt och socialt sund och utvecklande arbetsplats där risker för arbetsskador och arbetsrelaterad ohälsa förebyggs.

Det nya projektet som vi nu startar upp kommer att ge oss ökade möjligheter att förbättra arbetsmiljöarbetet i Jokkmokks kommun.

Projektet har två syften:

1)      Det första syftet är att företagshälsovården ska få en större strategisk betydelse för näringslivet.

2)      Det andra syftet med detta projekt att Jokkmokks kommun som arbetsgivare i samarbete med Adviva företagshälsovård ska utveckla metoder, tydliggöra samband och därmed öka sin egen kompetens hur individer och organisationer fungerar. Det handlar helt enkelt om vad som kan orsaka minskad arbetsförmåga och vad det leder till.

Projektet handlar om vilken ny förmåga som behövs inom såväl företagshälsovården som inom Jokkmokks kommun i syfte att utveckla tidiga insatser och även i syfte att få bättre verktyg i det systematiska arbetsmiljöarbetet.

Det finns tre målgrupper i projektet:

1)      Företagshälsovårdens personal.

2)      Ledare, HR-specialister och fackliga företrädare.

3)      Alla medarbetare.

Nu börjar arbetet. Vi har precis startat en så kallad mobiliseringsfas. Det innebär att vi nu ska klarlägga vilka problem och behovsområden som finns. Vi ska också ta fram en genomförandeplan vilken ska vara klar i mars 2011.

Det här kommer att ske genom kontakter och dialog med medarbetare, ledare, skyddsombud samt skyddskommittén. Genom dessa kontakter får vi fram ett bra underlag för de utvecklingsinsatser som ska genomföras i projektets nästa fas under våren 2011 och framåt. Det kan handla om olika arbetsmiljöutbildningar för chefer, skyddsombud och liknande.


Elmo uppträder

Måndag den 1 november 2010

Idag har nya kommunfullmäktige sammanträtt för första gången efter valet.

Magnus Ekelund spelade och sjöng för fullmäktigeledamöterna och för åhörarna. Han fick sedan motta Jokkmokks kommuns kulturstipendium för år 2010.

Bertil Fors (S) valdes till ny ordförande i kommunfullmäktige. Och en valberedning utsågs. Den ska nu jobba fram förslag på namn på de personer som ska sitta i respektive styrelse och nämnd under nästa mandatperiod. Det formella valet till dessa poster sker den 13 december.

Ramarna för år 2011 slogs fast och den strategiska planen klubbades. Skattesatsen för år 2011 slogs också fast.


Klassfest

Lördag den 30 oktober 2010

Idag har jag varit med på en klassträff. I år är det 30 år sedan jag slutade i nionde klass.

Mitt på dagen hade vi en träff med elever och lärare från årskurs ett till och med sex. Lustigt nog kom samtliga våra fem lärare från den tiden. Det känns jättekul att alla kom. För det första var det kul att bara få tag i alla lärare och att alla levde var ju inte heller självklart.

Sedan att alla lyckades komma loss och åka till Bollnäs denna dag var alldeles fantastiskt roligt. Tre av fem bor i Bollnäs men en fröken bor i Örebro och en annan bor i Tidaholm.

Vi var tio elever i samma årgång från denna tid. Av oss tio kom sju till träffen. Vi hade jättetrevligt. Vi pratade gamla minnen och hade en mycket trevlig stund tillsammans. Vi fick också möjlighet att gå runt och titta i vår gamla skola som numer inte längre är skola utan det är sex mycket vackra och stora lägenheter i den byggnaden.

På kvällen träffades vi från klassen som vi gick i under högstadietiden och även alla från övriga klasser. Vi var fem stycken klasser på högstadiet i min årgång. Jag uppskattar att det var ungefär hälften som kom i kväll. Det var jättekul att träffa alla gamla klasskompisar.

Här ser ni mina fem lärare från årskurs ett till sex.


Och här är även eleverna.



Så här ser skolan ut utifrån.      Och så här ser en lägenhet ut i det som en gång var skola.

   Thumbnail                                 Thumbnail


Bilder från Jokkmokksdagarna i Huddinge

Fredag den 29 oktober 2010

Jokkmokksdagarna i Huddinge fortsatte idag. Här nedan ser ni lite bilder på hur det kan se ut där.

På eftermiddagen åkte jag till släkten i Hälsingland. Jag gick på Bollnäs hemmapremiär i bandy på kvällen. Bollnäs vann mot Sirius. Kul.















RSS 2.0