En kylslagen men varm första advent

Söndag den 29 november 2009

Kören hade två uppdrag idag. Först sjöng vi på förmiddagens gudstjänst i kyrkan. På kvällen sjöng vi tillsammans med Anna-Lotta Larsson, Göran Fristorp och en fantastisk pianist vid namnet Andreas Landegren på en adventskonsert som också var i kyrkan. Det var väldigt stämningsfyllt och vackert.






Mellan dessa båda trevliga uppdrag med Dálvvadiskören var jag på årets adventsmarknad och julskyltning. Det var många olika aktiviteter i parken idag. Bland annat kollade jag på en rolig skidtävling. Man hade dragit skidspår i en slinga runt parken och där hölls skidstafett på samma sätt som när proffsen tävlar i olika stadslopp.

Kylan har nu kommit till Jokkmokk. Det var 22 grader kallt på morgonen och på kvällen stannade kvicksilvret på minus 25. Jag vet inte riktigt vilken temperatur det var mitt på dagen men det var riktigt kall.


Kommunalråd för en kväll

Lördag den 28 november 2009

Dagen ägnades åt framplockning av allehanda attiraljer som hör adventstiden till. Sedan gick frugan och jag ut på en långpromenad.

På kvällen var jag på årets kommunfest. Det var god mat, dryck, underhållning och dans. Underhållaren var Peter Warg från Kalix. Han gick runt och trollade och visade sin fingerfärdighet vid borden under tiden vi åt middag. Dessutom hade han olika framföranden från scenen. Bland annat presenterade han mig som kommunalrådet och bad mig komma fram till scenen. Jag tittade mig omkring och funderade om Anna ändå hade kom hit på festen, men så förstod jag att han nog blandade ihop titlarna.

Jag blev helt bortkollrad av hans fingerfärdighet där på scenen. Efter maten och spexet startade dansen.

Det var en mycket trevlig tillställning enligt mitt tycke och min smak. Ett stort tack till alla som har varit inblandade i arrangemanget, speciellt till vår fantastiska konferencier och dagens födelsedagsbarn L-G.


Jokkmokksvinst

Fredag den 27 november 2009

På morgonen var jag på Strukturums morgonmöte. Sedan hade jag en kort genomgång med några medarbetare om några olika saker vi pratat om i Årrenjarka. På eftermiddagen hade jag en träff med vår ekonomiansvarige gällande allehanda aktuella frågor.

Sedan hade jag ett telefonmöte med en representant från Vattenfall i en specifik fråga.

På kvällen spelade jag en gubbhockeymatch. Ett gäng från Luleå kom upp till Jokkmokk och vi möttes i en hård drabbning. Efter matchen bastade vi och åt god mat. Det var ett mycket bra initiativ från dem som arrangerade det hela.

Hur gick matchen då. Jo, Jokkmokk vann klart med 8-3. Det är alltid fördel med hemmaplan och publikstöd i ryggen.


Hållbar näringslivsutveckling

Torsdag den 26 november 2009

På morgonen var jag på ett möte i det vi kallar teknikgruppen. Det är i den gruppen vi jobbar med att utreda frågan om hur de tekniska verksamheterna i Jokkmokks kommuns kommunkoncern ska se ut i framtiden.

Sedan var jag på en allmän facklig information. Vi informerade om allehanda saker.

På eftermiddagen var jag med på ett seminarium och rundabordssamtal om Jokkmokks möjligheter till hållbar näringslivsutveckling.

Många var med på detta seminarium. En representant från Nenet, Norrbottens energikontor, beskrev vad hållbar utveckling egentligen handlar om. Man pratar om tre olika dimensioner: Social, ekonomisk och ekologisk hållbarhet.

Vi fick sedan lyssna på en person från Luleå Tekniska Universitet. Då blev inriktningen mer mot specifika jokkmokksfrågor och förutsättningar i Jokkmokks kommun.

Vi fick se bilder om hur stort Jokkmokks kommuns energibehov är och även hur energiresurserna är i Jokkmokks kommun. Vi fick se ett antal olika konkreta exempel från situationer då företag och organisationer har sänkt sin energiförbrukning rejält mycket.

Därefter genomförde vi ett grupparbete som handlade om konkreta frågor kring allt vad vi pratat om. Det var en mycket bra seminariedag.


Framtidsverkstad i Årrenjarka

Onsdag den 25 november 2009

Idag har jag varit i Årrenjarka. Alla första linjens chefer med en medarbetare vardera från sin respektive organisation har under två dagar varit på en träff där vi jobbat med olika ledarskapsfrågor. Idag anslöt vi från OJ!-gruppen och tog emot en redovisning över vad man kommit fram till.

Det har varit väldigt bra diskussioner och ett bra engagemang. Det var väldigt intressant att få vara med och ta del av arbetet.

Vi har nu startat ett konkret arbete som vi ska jobba vidare med för att försöka definiera hur ledare och medarbetare ska jobba. En ny organisationskultur håller på att ta form.

Vi har kommit fram till att det definitivt går att utveckla ledarskapet i Jokkmokks kommun och nu har en process startat som handlar om hur vi konkret ska gå till väga.

Vi har alla ledare och medarbetare ett stort ansvar för att vi ska komma fram till något bra i slutändan. Allt förändringsarbete är väldigt långsiktigt och alla har ett lika stort ansvar för att vi nu ska förändra vår organisationskultur på ett bra sätt.

Jag tror inte vi någon gång kan säga att vi kommer att bli färdiga med detta arbete. Men vi ska nu jobba konkret med dessa frågor och jag tror verkligen att vi har goda möjligheter att kunna komma fram till ett bra resultat.

Det är ett hårt arbete och ett ansvarsfullt arbete vi har framför oss och jag ser med tillförsikt an på framtiden. Jag tror att detta är avgörande för att vi ska kunna möta framtidens alla utmaningar inom vår organisation.

Ett stort tack till er alla som varit med i Årrenjarka.


Djuretik, grisar kontra renar

Tisdag den 24 november 2009

Idag har nyheterna handlat mycket om djuretik och liknande frågor. Framförallt har vi hört om hur dåligt svenska grisar behandlas.

På morgonen kunde vi också höra vice ordförande i Sirges sameby intervjuas på radion. Intervjun handlade om samebyns beslut om att flytta de döda renarna från Kutjaure för att sedan gräva ned dem på ett lämpligt ställe.

Vi kunde höra att man från samebyns sida beskrev beslutet som att det handlade om värdighet för djuret och att det inte hörde till samisk tradition att elda upp renar eller att göra biobränsle av döda renkroppar.

När man först hör dessa ord och sedan några timmar senare får höra om hur dåligt svenska grisar behandlas så känns det som ett helt korrekt beslut av samebyn.

Mycket bra agerat och mycket bra framfört i intervjun i radion, Jakob.


Årets sista möte i kommunstyrelsens arbetsutskott

Måndag den 23 november 2009

Direkt på morgonen fick vi en information från ordförande i Sirges sameby. Man har haft ett möte i samebyn i helgen och kommit fram till att det nu ändå är bäst att redan nu transportera bort de döda renarna från Kutjaure i stället för att vänta till sommaren.

Det är en mycket svår fråga och man kan argumentera fram och tillbaka men nu har man fattat detta beslut i samebyn.

Sedan hade kommunstyrelsens arbetsutskott årets sista möte. De första punkterna som behandlades handlade om olika bygdemedelsärenden. Förstudien över projektet Attraktiva Jokkmokk diskuterades också.

Vi fick en presentation av en del i det kommunala målarbetet. Utifrån den medborgarenkät som genomfördes för ett år sedan finns det nu ett förslag till hur vi ska sätta basvärdena för de olika målen.

Fastighetsfrågor diskuterades. Många fastighetsfrågor hanteras just nu. Vi är inne i en situation där vi har många fastigheter till salu och det medför väldigt mycket merarbete. Förhoppningsvis kommer arbetet att underlättas i framtiden om vi lyckas sälja de fastigheter som är till salu.

Några ärenden som har bäring på ekonomiska frågor behandlades. Dels frågan om ramtekniska förändringar och dessutom frågan om investeringspolicyn och långsiktiga investeringsmål. En fråga om utökade resurser för samhällsbyggarnämnden behandlades också.

Hastighetsbegränsningsfrågor i Jokkmokks samhälle diskuterades.

En handlingsplan om grov organiserad brottslighet diskuterades. Och frågan om gemensam organisation för högskoleenheter och vuxenutbildningar inom LKF behandlades. Den frågan ska behandlas av kommunfullmäktige den 22 februari 2010.

Lite olika motionssvar gicks också igenom.

Direkt efter arbetsutskottets möte var jag på ett näringslivsrådsmöte på Strukturum.


Heldag med kören

Söndag den 22 november 2009

I går gick frugan och jag ut på en långpromenad på morgonen. Det hade kommit lite nysnö på natten men gångvägen ner till Notudden var ändå plogad så vi gick dit fram och tillbaka.

Sedan var jag tillsammans med kören hela dagen. Vi tränar nu för fullt inför i första hand adventskonserten tillsammans med Anna-Lotta Larsson och Göran Fristorp om en vecka. Men vi tränade även inför adventskonserten i Porjus den 5 december och dessutom inför julkonserten med Cyndee Peters torsdag den 17 december.

Även idag gick vi ut på en långpromenad på morgonen. Det är verkligen vackert när snön lyser vit på marken och då solen sakta stiger upp över horisonten och visar sig några timmar. Det är ju nu inte lång tid kvar innan vi kommer in i polarnatten. Från ungefär den 10 december till ungefär den 1 januari är det polarnatt i Jokkmokks samhälle. Då orkar solen inte titta upp över horisonten.

På kvällen spelade jag gubbhockey. Det är verkligen ett roligt sätt att få motion.


Ungdomsfrågor

Fredag den 20 november 2009

På morgonen var jag på morgonmöte på Strukturum. Dagens tema handlade om frågor kring turismen i kommunen. Sedan var jag på ett möte med personalchefen och en representant för kommunal.

Sedan hade vi ett besök från kommunförbundet gällande hur vi ska jobba vidare med ungdomsfrågorna. Det var ett bra möte. Hela ledningsgruppen ska på ett seminarium i Arvidsjaur den 28 januari där dessa frågor ska behandlas. Vi vet nu ungefär vad som förväntas av oss på seminariet i Arvidsjaur. I går hade vi ett förmöte kring dessa ungdomsfrågor. Läs även gårdagens blogg om du är intresserad.

På eftermiddagen hade jag ett medarbetarsamtal och sedan jobbade jag med ett antal olika administrativa uppgifter. Allt från mejl till leverantörsfakturor och bokföringsordrar. Jag var också in i det nya lönesystemet och gjorde klart allt som berörde mig i det systemet.

Den lön som betalas ut till alla anställda i Jokkmokks kommun om en vecka baseras på uppgifter i det nya lönesystemet. Förhoppningsvis går allt som smort och förhoppningsvis kommer alla medarbetare att få rätt lön i rätt tid även den 27 november.


Besök på Örnens dagcenter

Torsdag den 19 november 2009

Hela förmiddagen gick jag och vår ekonomiansvarige igenom olika ekonomiska frågor. Det handlade om allt från attestfrågor till budgetfrågor. Direkt efter lunch hade jag, personalchefen och socialchefen en genomgång i olika frågor.

Sedan var jag på ett besök på Örnens dagcenter. Det var en form av öppet hus där idag. Det var väldigt intressant att se hur man jobbar där. Det är alltid väldigt bra att komma ut och se hur saker fungera på våra olika arbetsplatser. Ett stort tack till medarbetare och brukare för att jag och andra fick komma och se hur ni har det.

Efter det besöket gick jag tillbaka till kontoret där jag var på ett möte med en nybildad arbetsgrupp eller referensgrupp som ska jobba med olika ungdomsfrågor. I vårt måldokument Jokkmokk 2015 har vi bland annat ungdomsfrågor som ett horisontellt mål. Det innebär att det i allt vårt arbete och i alla våra beslut som vi fattar ska finnas ett ungdomsperspektiv. Vad det innebär rent konkret vet vi inte riktigt men nu är det dags att jobba vidare med dessa frågor.

Kommunförbundet Norrbotten driver ett projekt i just dessa ungdomsfrågor. I morgon får vi ett besök från kommunförbundet och projektledaren i detta arbete. Då ska vi diskutera mer om hur vi ska jobba vidare med dessa frågor.

Sedan hade jag en träff med en företagare i olika frågor.

På kvällen var jag på körträning. Ikväll var det endast träning för basarna. Vi tränade inför de olika konserterna vi ska ha nu innan jul. Först på programmet står en adventskonsert med Anna-Lotta Larsson och Göran Fristorp på första advent. Det ska bli jättekul.


Möten

Onsdag den 18 november 2009

På förmiddagen var jag på ett möte med vår utvecklingschef och med VD:n på Strukturum. Det var ett bra möte där vi redde ut ett antal frågor och informerade varandra om olika saker.

Direkt efter lunch var jag återigen på ett möte gällande fastighetsfrågor. Idag träffade vi representanter från ett företag på orten och vi gick igenom lite olika saker med dem.

Naturvårdsverkets generaldirektör har varit på besök i Jokkmokk idag. Hon var bland annat med på ett möte gällande frågan om Laponias förvaltningsplan. Och dessutom var hon på ett möte om hur man ska agera i frågan med den tragiska olyckan där nästan 300 renar drunknade i förra veckan.


Fastighetsfrågor

Tisdag den 17 november 2009

Idag har vi haft en träff där vi diskuterade hur vi ska jobba vidare med frågan kring Vattenfall Training Centre. Vi väntar på besked från Vattenfall hur de resonerar i frågan. Vi hoppas att vi får någon form av besked så snart som möjligt så att vi själva kan agera utifrån det.

Jag har också haft en genomgång med vår fastighetsansvariga, Jennifer, om hur vi ska gå vidare med frågan om Porjus skola. Och då pratar vi alltså om fastigheten och inte om verksamheten. Dagens skolbyggnad är stor och dyr varför vi för diskussioner med SBO, Statens Bostadsomvandling, om hur vi kan agera i denna fråga.

På eftermiddagen var jag på ett möte på kommunens näringslivsbolag, Strukturum. Där hölls en presentation om årets UF-företag inom gymnasieskolan. Det är så kul och intressant att lyssna på engagerade gymnasieskolelever om vilka affärsidéer de har och som de tänker jobba med. De har alla mycket bra idéer och jag är säker på att de kommer att göra ett bra arbete.

Direkt efter det mötet hade kommunalrådet och jag ett möte i ytterligare en fråga om Vattenfall. Vi blev intervjuade om hur vi ser på Vattenfall och deras representanters agerande i olika frågor.

På kvällen var vi till grannar på ett 49-årskalas. Vi fick också ett besök från en tysk kompis som bott i Jokkmokk och Kvikkjokk en period och som nu är på väg tillbaka till Tyskland. Förhoppningsvis kommer han tillbaka till Jokkmokk till nästa sommar.


Ordförandeträff

Måndag den 16 november 2009

Idag har vi haft ett ledningsgruppsmöte på förmiddagen. Vi gick bland annat igenom kommunens rekryteringspolicydokument.

På eftermiddagen hade vi en ordförandeträff. Alla nämndsordföringar träffades tillsamman med avdelningscheferna från facknämnderna. Det var första gången på länge som en ordförandeträff hölls. Vi hade ett bra möte där vi utbytte erfarenheter mellan varandra. Vi bestämde att dessa möten ska hållas två gånger per år.

På kvällen var jag på ishockey i Luleå. Hemmalaget mötte Skellefteå AIK. Matchen slutade 1-1 och det ska nog hemmaspelarna vara tacksamma för. Det var mycket folk och bra stämning men hockeyspelet var inte allt för bra.


Alla heter Glenn...

Söndag den 15 november 2009

I går förmiddag hade jag längdskidpremiär för säsongen. Trots att vi bara kommit till mitten av november så har entusiasterna redan åkt längdskidor ganska länge här i Jokkmokk. Men för mig var det premiär i går.

På eftermiddagen arrangerade vi tillsammans med ytterligare en familj en familjefest. På grund av den nya influensan har vi fått några avbokningar i slutet av veckan men vi var ändå sex familjer förutom vi som arrangerade det hela.

Vi träffades tidigt på eftermiddagen och genomförde ett antal olika lekar för alla åldrar. Det brukar vara väldigt trevliga tillställningar och så även denna gång.

Det brukar vara olika teman på våra familjefester och denna gång var temat Änglar. Vi i arrangörsstaben hade klätt ut oss till fotbollsspelare i IFK Göteborg, som även kallas Änglarna. Se bilderna nedan.



Till saken hör att vi alla hade matchtröjor med namnet Glenn och vi stod alla och sjöng den mycket kända låten ”Alla heter Glenn i Göteborg…” när vi tog emot alla gäster.





Idag på morgonen var vi ut på en långpromenad. Vi var sedan och städade i festlokalen och sedan blev det gymnastikträning. Minstingen var med medan mellanflickan stod över träningen. Sviterna från influensan sitter i lite ännu så vi hoppade över träningen idag. Men i morgon blir det skola igen.


Nytt lönesystem

Fredag den 13 november 2009

Direkt på morgonen var jag på Strukturums fredagsmöte. Idag var Jokkmokks nya EU-ambassadör, det vill säga min fru Marie, inbjuden för att berätta vad det innebär att vara en EU-ambassadör.

Direkt från det mötet gick jag till Kunskapens Hus där jag var med på en kurs om hur det nya personal- och lönesystemet fungerar. Jag tror det blir väldigt bra med vårt nya system. Som vanligt blir det väl väldigt många frågor i början innan man riktigt kommit in i systemet men sedan tror jag att det blir väldigt bra och lättarbetat.

Jag fick ett tråkigt besked från vår räddningschef idag på morgonen. Det handlade om den tragiska händelsen i Kutjaure där mellan 200 och 400 renar gick ner sig i sjön då isen brast under dem. Det kändes inte alls kul att få detta besked. Usch så tragiskt.

Förutom det tråkiga att friska och livfyllda djur dör på detta tragiska sätt så handlar det dessutom om stora värden för många inblandade.

Jag känner dessutom väl till platsen där det tragiska hände. I våras var hela familjen två veckor i Kisuris då frugan jobbade som stugvärd. Kisuris ligger precis vid sjön Kutjaure där olyckan inträffade.

På kvällen hade vi en sista planeringsgenomgång med goda vänner inför en familjefest som vi ska ha i morgon.


Tre av fyra är sjuka

Torsdag den 12 november 2009

Ett planerat besök i Porjus idag ställdes in i början av veckan. I stället hade jag ett antal olika träffar och genomgångar med såväl medarbetare som med företagare.

På kvällen var jag och frugan på ett utvecklingssamtal med äldsta dottern på gymnasieskolan.

Den nya influensan fortsätter att härja i Jokkmokk. Idag var det cirka 75 procents sjukfrånvaro på Östra skolan. Vår mellanflicka är fortsatt sjuk. Febertopparna kommer och går. Men det värsta är nog över för hennes del nu. Jag gissar att hon är tillbaka i skolan på måndag.


Studiebesök i Haparanda

Onsdag den 11 november 2009

Idag var vi fem stycken från Jokkmokks kommun som åkte på studiebesök till Haparanda. Vi besöker Haparanda som en del i arbetet inom teknikgruppen. Där analyserar vi hur vi ska jobba inom de tekniska verksamheterna inom Jokkmokks kommunkoncern. Vi träffade folk från bostadsbolaget i Haparanda och även från andra delar av de tekniska verksamheterna. Bland annat från kost- och städorganisationen i Haparanda kommun.

Det var ett mycket intressant och bra möte. Vi fick mycket bra information som vi tar med oss hem. Vi ska även åka till Älvsbyn på studiebesök i början av december.

På kvällen stannade vi och tittade på bandy på Sveriges ostligaste idrottsarena. Gränsvallen har bytt namn och heter nu Akelius Cape East Arena. Det var en mycket bra match som Haparanda Torneå Bandy spelade mot Bollnäs. Matchen slutade mycket rättvist 2-2.

När vi bestämde att vi skulle åka till Haparanda på studiebesök föreslog jag att vi skulle försöka genomföra studiebesöket just idag eftersom jag redan hade bestämt mig för att åka till Haparanda på bandy just idag.

Jag är väldigt bandyintresserad och eftersom mitt favoritlag besökte Haparanda just idag så hade jag redan bestämt mig för att åka till Haparanda. Genom att studiebesöket kunde genomföras just idag så slapp jag åka till Haparanda två gånger.


Ordförandeberedning

Tisdag den 10 november 2009

På morgonen hade vi ett möte där vi gick igenom vilka ärenden som ska behandlas på nästa möte i kommunstyrelsens arbetsutskott. Direkt efter det mötet hade vi ett möte i marknadsgruppen.

På eftermiddagen hade jag lite olika träffar med olika medarbetare. Bland annat hade vår ekonomiansvarige, Jonas, och jag en genomgång.


Den nya influensan är här

Måndag den 9 november 2009

Nu har nog den nya influensan tagit rejäl fart här i Jokkmokk. På Östra skolan (högstadiet) har ungefär hälften av alla elever varit sjuka idag. Våra två yngsta barn är sjuka och hemma idag. Jag hörde att det i mellanflickans klass (årskurs sju) endast hade varit fem elever friska och på plats i skolan idag.

Hoppas nu att alla blir friska så snart som möjligt. Samtidigt är det viktigt att barnen håller sig hemma tillräckligt länge så att de nu blir riktigt friska innan de går tillbaka till skolan.


Skatten höjs med 35 öre

Måndag den 9 november 2009

Dagen handlade nästan uteslutande om kommunfullmäktigemötet. Redan innan lunch hölls en allmänpolitisk debatt med ämnet om huruvida Jokkmokks kommun ska minska den politiska organisationen eller ej. Man diskuterade om det ska vara facknämnder eller utskott och så vidare. Det blev en bra diskussion. Senare under dagen bestämdes att Henrik Blind blir ordförande i den grupp av politiker som ska jobba med dessa frågor. Målsättningen är att ett förslag till förändrad politisk organisation ska finnas som kommunfullmäktigemötet i juni 2010 kan ta ställning till.

Varje år utser kultur- och fritidsnämnden en idrottsstipendiat. I år är det Rebecca Gunnarstedt, en framgångsrik utförsåkare från Kåbdalis, som får det priset. Hon var på plats och fick ta emot priset.

En ganska lång debatt hölls om ärendet kring skattehöjningen. Beslutet blev att skatten höjs med 35 öre i Jokkmokks kommun.

Nya ramar för barn- och utbildningsnämnden och socialnämnden slogs fast. Investeringsbudgeten slogs fast. En ny strategisk plan och ramar för år 2011 slogs också fast. Den strategiska planen är under framtagande och kommer att arbetas fram löpande fram till juni månad nästa år.

Den andra tertialrapporten för år 2009 slogs också fast. Där framgår att Jokkmokks kommun gör ett stort underskott år 2009.

Den betalningsfria månaden inom förskole- och fritidsverksamheten togs bort. Ett antal andra frågor kring borttag av bidrag och förslag till förändringar klubbades igenom.


Kulturfrågor

Fredag den 6 november 2009

Överläggningarna från gårdagen fortsatte. Vi fick bland annat information från IT Norrbotten om hur läget ligger med olika IT- och telefonifrågor. Telia har nu börjat övergången från analog till digital telefoni.

En konkret fråga som måste lösas som påverkar vår kommunala verksamhet är bland annat trygghetslarmen. Vid övergången från analog till digital telefoni måste alla trygghetslarm bytas ut.

Vi fick sedan en genomgång av förslagen i den nya kulturpropositionen. En sak som påverkar Jokkmokk i detta förslag är att Ájtte föreslås få ett utökat ansvar för klimatfrågor i fjällvärlden. Vad det innebär vet vi inte riktigt ännu.

Vad gäller kulturfrågorna så sa vi att en arbetsgrupp ska bildas. I den arbetsgruppen ska vi – några representanter från Norrbotten – försöka jobba mer intensivt för att få komma med på banan i olika kulturella frågor, kanske främst gällande finansieringsfrågor och liknande. Vi vill gärna vara representerade från Jokkmokks kommun i denna arbetsgrupp.

Det finns ett nationellt nätverk för kommunchefer och kommundirektörer. I Norrbotten finns en kommunchef som ordinarie och dessutom två ersättare. Det är en väldigt stor omsättning på kommunchefer i Norrbotten. Jag har nu jobbat i drygt ett år som kommunchef och jag har redan flera kollegor som börjat efter mig.

Såväl Kiruna, Boden, Piteå och Haparanda har en kommunchef som börjat efter mig. Dessutom har Övertorneås kommunchef slutat nu och Luleå, Arvidsjaur och Arjeplogs kommunchefer slutar inom kort.

På grund av det faktum att så många kommunchefer nu slutar så måste nya representanter till kommundirektörsnätverket väljas. Där blev Kalix kommunchef ordinarie, Pajala och Jokkmokk blev ersättare. Jag är alltså valt till Norrbottens andre ersättare i nätverket för kommundirektörer i Sverige.

Frågor kring omvärldsbevakning och omvärldsanalys diskuterades. Frågan om huruvida kommuncheferna i Norrbotten ska göra en gemensam satsning via kommunförbundet och göra en studieresa någonstans diskuterades.

Så har skett tidigare. Vi ska fundera vidare i dessa frågor. Kommunförbundet har kontakter och vi kommunchefer ska också fundera vidare i dessa frågor.

Nytt möte i kommunchefsgruppen bestämdes till 18-19 februari. Det hålls i Luleå. Nästa möte i kommunchefs- och kommunalrådsträffarna – det vill säga nästa års motsvarande träff i den konstellation som vi nu är i – kommer att hållas i Jokkmokk den 18-19 november 2010.


Movits

Torsdag den 5 november 2009

I morse åkte kommunalrådet och jag till Arvidsjaur. Där hölls det årligt återkommande mötet med länets kommunalråd och kommunchefer. Alla kommuner var inte representerade men nästan.

Vi diskuterade kring olika allmänna och specifika frågor som är aktuella. Regionfrågan diskuterades bland annat. Vi fick via högtalartelefon en information om hur man jobbar med dessa frågor i Västerbotten. Där har man redan bildad Region Västerbotten i väntan på en eventuell storregion.

Kanske är det läge att även kommunerna och landstinget här längst i norr går samman och bildar Region Norrbotten. Politiken tar denna fråga med sig för att diskutera mer längre fram.

Sedan delade politikerna och tjänstemännen upp sig. Vi var tio av fjorton kommunchefer som var representerade. Vi hade också mycket bra diskussioner gällande olika aktuella frågor.

Vi fick sedan i storgrupp en presentation om ett spännande projekt som landstinget håller i. Man jobbar med att hitta arbetssätt och metoder som innebär att medarbetares idéer till förbättringar och förändringar tas tillvara på ett bättre sätt. Fokus i detta projekt är vård- och omsorgsfrågor.

Eftersom vi jobbar med många frågor i vårt förändringsarbete i OJ!-gruppen så kanske detta vore något för oss i Jokkmokks kommun att jobba vidare med.

Projektet kallas Innovationssluss Norrbotten.

Direkt i samband med middagen fick vi en fantastisk kulturupplevelse. BD-pop var på besök och ett antal olika artister som är engagerade via BP-Pop berättade, sjöng och spelade. Jag hade den stora förmånen att få sitta vid samma bord som Movits frontfigur Johan Rensfeldt. Jag hade väl inte riktigt koll på Movits måste jag säga men det var fantastiskt intressant att prata med Johan och det var väldigt underhållande att lyssna på all musik.

Jag lyckades få autografer från Movits bandmedlemmar så får jag kolla med döttrarna hemma om jag nu är populärare än vanligt när jag kommer hem i morgon.


Vad händer med VTC?

Onsdag den 4 november 2009

På förmiddagen hade vi ett möte i ledningsgruppen. Sedan hade vi en facklig förhandling gällande budgetramarna inför år 2010 och 2011.

På eftermiddagen hade vi från kommunens sida ett möte med två representanter från Vattenfall gällande frågan kring Vattenfalls beslut om att avveckla Vattenfall Training Centre (VTC) som organisatorisk enhet med ansvar för olika typer av specifika utbildningar.

Det var ett mycket bra möte. Vi fick möjlighet att presentera hur vi ser på saker och ting från kommunens sida och vi hörde hur Vattenfall resonerar i denna fråga.

Vi gjorde också ett studiebesök i själva anläggningen som finns i Bokenskolans lokaler. Det var ett väldigt intressant besök med en mycken engagerad och kunnig guide. Tack för det, Lars-Ture.

Vi gav oss själva lite olika hemläxor och ska återkoppla i frågan väldigt snart.

Direkt efter den träffen var jag på en utbildning som handlade om hur det nya personal- och lönesystemet fungerar.

På kvällen var jag först på ett 14-årskalas hos goda vänner och sedan på körövning.


Direktionsmöte med Lapplands kommunalförbund

Tisdag den 3 november 2009

På morgonen hade jag ett telefonmöte med kanslichefen för Lapplandskommunalförbund (LKF). Det var ett telefonmöte inför eftermiddagens direktionsmöte via videokonferens med LKF.

På eftermiddagens direktionsmöte fattades bland annat det formella beslutet om att LKF och Lapplands Gymnasium nu anställer Jokkmokks kommuns skolchef B-O Ström som ny gymnasiechef inom Lapplands Gymnasium.

Dessutom beslutade direktionen inom LKF att även högskoleenheterna och vuxenutbildningarna inom de fyra olika kommunerna inom LKF, det vill säga Pajala, Kiruna, Gällivare och Jokkmokk, ska lämna den kommunala organisationen på samma sätt som gymnasieskolan gör.

Vuxenutbildningen övergår till LKF per den första juli 2010.

På förmiddagen hade vi en träff i den grupp som jobbar med genomlysningen av de tekniska verksamheterna inom koncernen Jokkmokks kommun. Det innebär alltså AB Jokkmokkshus, Jokkmokks Värmeverk AB samt teknik- och serviceavdelningen inom Jokkmokks kommun.

Det var ett bra möte där vi gick igenom lite vad som hänt sedan förra mötet och drog upp riktlinjerna om hur vi ska jobba vidare i denna grupp. En utredningsrapport ska växa fram där historiken ska dokumenteras och där våra egna synpunkter utifrån en omvärldsbevakning ska dokumenteras.

Vi pratade mer om målsättningen med detta arbete. Målsättningen är att vi ska hitta samordningsfördelar och effektiviseringsvinster. Vi ska nyttja våra resurser på bästa möjliga sätt helt enkelt.

På eftermiddagen var jag med på ett möte gällande frågan om Vattenfall Training Centre (VTC). Vi träffades ett antal tjänstemän från vår egen organisation och gick igenom ett antal olika frågor. I morgon ska vi träffa representanter från Vattenfall i samma fråga.

Sedan hade jag en träff med kostchefen och avdelningschefen för teknik- och serviceavdelningen. Och direkt efter det var jag på videokonferensmötet som jag beskrev ovan.

När videokonferensmötet var klart var det dags för ett kvällsmöte i samma fråga som vi var på i Porjus igår. Det vill säga ett samrådsmöte gällande kommunens översiktsplan. Nu höll vi till i kommunhuset och det kom fyra stycken besökare. Det blev bra och intressanta diskussioner ikväll också.


Samrådsmöte gällande ny översiktsplan

Måndag den 2 november 2009

På kvällen var jag i Porjus där vi hade ett möte med allmänheten. Det handlade om ett samrådsmöte gällande en ny översiktsplan för Jokkmokks kommun. Åtta stycken medborgare var med på mötet.

Översiktsplanen är egentligen det viktigaste dokumentet som en kommun har där man kan tala om hur man vill att kommunen ska utvecklas. Det blev mycket snack om vindkraftfrågor och utvecklingen inom vindkraftområdet.

Dessförinnan var jag på ett möte med länstrafiken. Vi fick presenterat hur kostnaderna kommer att bli nästa år utifrån en ny kostnadsfördelningsmodell.

Jag hade dessutom ytterligare några träffar med ett antal olika medarbetare.


Hemresa

Fredag den 30 oktober 2009

Idag var det hemresedag och därför inga studiebesök. På morgonen och förmiddagen var vi ute och tittade på staden och handlade lite Vi var bland annat och tittade på den mycket kända bron Ponte Vecchio. Det är en mycket gammal bro – namnet betyder just den gamla bron – och den är känd för att den har hus byggda på själva bron.

Vi var också in i den mycket stora saluhallen som finns i Florens. Det var väldigt spännande att gå omkring där och titta på kött- och fiskdiskarna och även alla andra försäljningsdiskar. Vi köpte både ost, salami och annat. Jag passade dessutom på att köpa färsk pasta.

Halv ett gick bussen som tog oss ut till flygplatsen. På Arlanda skiljdes gruppen åt. Jag tog ett tåg till Hälsingland och de övriga flög vidare till Luleå.

Därmed var denna fantastiska studieresa slut. Det har varit otroligt lärorika dagar och vi ska nu jobba vidare med dessa frågor på hemmaplan. Ett mål är att få igång ett kooperativ av något slag. Spännande!

Kooperativet Rosen

Torsdag den 29 oktober 2009

Idag har vi varit på ytterligare studiebesök. Det första sociala företaget vi besökte hette Le Rose Cooperative. Det var ett socialt företag som hade som inriktning att ta hand om mentalt handikappade. Kooperativet drevs på ett vackert område med cirka 15 hektar land strax utanför Florens. Där hade man tre hästar och man odlade örter och grönsaker. Man hade ett ställe där man drejade och jobbade med lera på olika sätt. Man jobbade också med dans och musik på olika sätt.

Vi blev väldigt väl mottagna och vi en mycket bra presentation av stället av en kvinna som var född och uppvuxen i Sussex i södra England och som hade flyttat till Florens som 16-åring för att studera och väl där träffat sin käresta och blev sedan kvar i landet. Hon hade jobbat som fotomodell för länge sedan och hade nu sedan många år jobbat i kooperativet. Hon brann verkligen för denna verksamhet och berättade ingående hur man jobbade med detta sociala företag. Det var väldigt intressant och vi fick otroligt mycket information som vi alla kände var väldigt nyttigt för oss.

Vi åt lunch på detta ställe och åkte sedan vidare för nästa studiebesök. Nu åkte vi till ett tryckeri där man i ett socialt företag jobbade med att framställa trycksaker åt ett multinationellt företag. Man omsatte cirka fem miljoner kronor per år på tryckeriet. Man hade även personal som jobbade med arbetsuppgifter direkt inne i företaget som köpte tjänsterna från den sociala företaget.

I samma koncern ingick även ett tvätteri. Vi åkte från tryckeriet till tvätteriet och gjorde ytterligare ett studiebesök där. Där jobbade utvecklingsstörda och handikappade av olika slag med att tvätta kläder. Kunderna var främst från olika äldreboenden. Vi fick återigen en mycket bra information och vi blev mottagna med stor gästfrihet på alla sätt och vis.

På vår gemensamma avslutningsmiddag satt vi och utbytte erfarenheter av alla olika slag. Det blev några olika tal av olika inblandade. Det som berörde mig mest var några vackra ord av en av deltagarna från Älvsbyn. Lottie berättade vad denna resa betydde för henne i den situation hon befinner sig i och det var mycket fint och härligt att höra dessa ärliga och uppriktiga ord från en av deltagarna i projektet.

Vinmuseum och osttillverkning

Onsdag den 28 oktober 2009

Idag var vi på lite olika studiebesök. Vi åkte först till Villa Il Poggio i Rufina som är en mindre ort utanför Florens. Där blev vi guidade på ett socialt företag. Det handlade om olika saker, bland annat drev man ett vinmuseum. Det var ett museum som visade hur man jobbade med vinframställning i gamla dagar. Man hade verktyg och redskap från gamla tider som inte längre används. På detta ställe tog man dessutom emot grupper av olika slag. Seminarier, bröllop, föreläsningar och andra tillställningar hölls på detta område.

Efter det besöket åkte vi vidare någon mil längre bort från Florens men fortfarande i samma område. Vi besökte ett socialt företag som heter Diogene Social Enterprise som ligger i en liten ort som heter Contea. Där drev man bland annat ett hotell.

Vi fick väldigt mycket information om hur man jobbar med sociala företag i Italien i allmänhet och i Toscana-området i synnerhet.

Vi konstaterade att det är väldigt många olikheter mellan Italien och Sverige. Regelverket skiljer sig åt ganska mycket. I Italien har man haft inskrivet i sin konstitution ända sedan 1947 om att sociala företag ska ha en viss ställning och att det ska finnas till en viss nivå. Eftersom det funnits så länge i Italien tror jag att det är accepterat mer där än vad det är i Sverige. Det är till exempel inget problem med fackföreningar eller liknande i Italien.

Det är i stället som så att även fackföreningarna använder sig av sociala företag och samverkar med dem i sina arbeten.

I hela Italien är det runt 100.000 människor som jobbar i dessa sociala företag. De sociala företagen i Italien har i uppdrag att ge tjänster till det offentliga, det vill säga till kommuner och liknande. Det handlar om allt från barnomsorg, äldreomsorg, handikappomsorg, ungdomsgårdar, städning, gräsklippning och liknande.

Förutom det som nämns ovan driver man även hotell, tryckerier, turistbyråer och liknande. Man jobbar även med direkt produktion som underentreprenörer åt olika företag. Man jobbar helt enkelt tillsammans med övriga samhället på alla olika sätt.

Allt detta drivs i formen som kooperativ. Kooperativen ska vara vinstdrivande och privatägda. Man har som sagt jobbat länge med dessa frågor i Italien och det är en naturlig del av samhället.

Då vi frågade om hur lätt eller svårt det var att få arbetskraft i dessa kooperativ så blev svaret att det inte alls var svårt att få arbetskraft. Lönerna är lägre i kooperativen än i de övriga företagen men vi konstaterade att det nog har sin förklaring i att man i Italien inte på samma sätt som i Sverige finns socialbidrag, eller försörjningsstöd som det nu heter. Därför var alla arbetssökande väldigt intresserade av att få ett jobb på ett socialt kooperativ eftersom alternativet var att i princip inte få någon ersättning alls.

Det verkar som att alla var väldigt nöjda med hur upplägget fungerade i Italien.

Efter lunch åkte vi vidare för att göra nästa studiebesök. Vi kom nu till ett storföretag i mejeribranschen. Det hade börjat som ett socialt företag där man tog hand om föräldralösa barn och hade sedan utvecklats i olika riktningar.

Nu var det ett i våra mått mätt storföretag som ändå fortfarande drevs som ett kooperativ. Kooperativet var i huvudsak inriktat på osttillverkning och omsatte hela 250 miljoner kronor per år. Det är inte riktigt lika mycket som Jokkmokks kommun omsätter men inte långt ifrån.

Vi fick se hur osttillverkningen gick till och vi fick se var och hur de lagrade alla ostar. Vi fick bland annat veta att det inte är enbart viner som får stämpeln riserva då de är lite finare och lite lagrade, den benämningen går även de italienska ostarna under.

Det var väldigt intressanta studiebesök vi fick vara med om idag. Vi har alla fått många tänkvärda tankar och idéer om hur man kan jobba med dessa saker i Sverige.

Italien

Tisdag den 27 oktober 2009

Idag var vi 16 stycken från Jokkmokk, Älvsbyn, Luleå och Skellefteå som åkte till Italien. Vi åker på en studieresa för att besöka sociala företag i Florens. Det är en del av ett EU-finansierat projekt som heter INTRO.

Vi flög från Luleå tidigt på morgonen och kom fram till Florens på eftermiddagen.

Vi gick ut på stan och åt en lång och sen ”lunchmiddag”. Vi gick sedan ut en sväng i centrum av Florens. Eftersom vi alla stigit upp väldigt tidigt på morgonen så gjorde vi kväller tidigt.

RSS 2.0