Samebyar

Torsdag den 30 oktober 2008

Jokkmokks kommun har fem samebyar. När jag flyttade till Jokkmokk för 13 år sedan trodde jag att en sameby var en by vilken som helst men med en samisk befolkning.

Jag är helt säker på att många sörlänningar tror ungefär detsamma. Om det nu är någon sörlänning som läser detta så kan det vara på sin plats att tala om att en sameby faktiskt är ett företag. Det är en ekonomisk förening som bedriver verksamhet - framförallt renskötsel - inom sitt avgränsade geografiska område. Varje sameby har sina medlemmar som alltså bedriver renskötsel inom samebyns område.

Idag hade vi bjudit in ordförandena i Jokkmokks kommuns fem samebyar för ett möte. Även Jokkmokks sameförening var med på mötet.

För mig som ny kommunchef i Jokkmokks kommun känns det väldigt viktigt att få träffa dessa företagsledare som är en väldigt viktig del av Jokkmokks kommun. 

Jag tycker vi hade ett jättebra möte. Vi pratade om allt från samisk äldreomsorg via frågor kring Laponiaprocessen, vindkraft, skoterförbudsfrågor, frågor kring samebykansliet och till turismfrågor rent allmänt och även i samband med eventuella nyetableringar i fjällnära områden.

Jag känner att vi från Jokkmokks kommun tycker lika som samebyarna i de allra flesta frågorna. Det kändes oftast som att det i vårt resonemang utmynnade till att det är länsstyrelsen som tycker annorlunda i olika frågor. 

Tänk om vi som faktiskt bor i Jokkmokk fick bestämma i dessa frågor utan att länsstyrelsen vore inblandad. Eftersom samebyarna och Jokkmokks kommun är överens i så många frågor så tror jag det vore det bästa.

Inköps- och upphandlingsfrågor

Onsdag den 29 oktober 2008

På morgonen hade vi ett frukostmöte i något som heter Samtal För Framtiden. Det är representanter från kommunen, Sparbanken Nord, företag och näringsliv som träffas några gånger per år för att diskutera aktuella frågor.

Sedan var jag på ytterligare ett möte innan jag begav mig till vårt utbildningscentra Kunskapens Hus där vi hade ett möte med övriga representanter från Lapplands kommunalförbund (LKF) och från kommunerna som ingår i LKF, det vill säga Kiruna, Gällivare och Pajala.

Vi har ett mycket bra samarbete med varandra i bland annat inköps- och upphandlingsfrågor. Jag tror att det är nödvändigt att vi hittar samverkans- och samarbetsformer i olika frågor för att vi ska kunna vara effektiva och ge bra service till våra kommunmedborgare. 

Genus- och jämställdhetsfrågor

Tisdag den 28 oktober 2008

Morgonen började med facklig information om budget 2009. Vi står verkligen inför utmaningar att klara år 2009 rent ekonomiskt. 

Sedan var jag och många med mig på en utbildningsdag med tema genus och jämställdhet. Teater Scratch var på besök i kommunhuset i Jokkmokk. Det var en mycket bra utbildningsdag. Många tankar väcktes och jag tror att alla deltagare var mycket nöjda med dagen.

Jag tar framförallt med mig frågor om en organisations utseende i ett traditionellt manligt sätt att se på saker och ting jämfört med hur en organisation ser ut med ett traditionellt kvinnligt sätt att se på frågorna.

Tänk om vi kunde mixa dessa båda organisationssynsätt!

Sedan hann jag med ett möte kommunens informationstidning JokkmokksMagasinet. Vi bildade ett redaktionsråd och vi diskuterade lite om vad nästa nummer ska innehålla.

På kvällen hade vi ett utvärderingsmöte efter Jokkmokksdagarna i Huddinge. Många tankar och idéer finns hur man kan utveckla dessa dagar till nästa år då Jokkmokksdagarna genomförs för tionde gången.

Kommunstyrelsemöte

Måndag den 27 oktober 2008

Då var man tillbaka till verkligheten igen. Vi kom tillbaka till Jokkmokk strax efter klockan 1 natten mot måndag.

Idag har det varit möte i kommunstyrelsen. Vår sekreterare sa att han aldrig har sett en längre dagordning än den som var till dagens kommunstyrelsemöte.

Vi diskuterade bland annat budgetfrågorna och delårsrapporten. Dessutom blev det långa diskussioner kring kommunens planer att sälja fastigheter. Och förutom det mycket, mycket annat. Mötet höll på till strax efter klockan 18.

Släkten, bandy och homografer!

Söndag den 26 oktober 2008


Helgen har jag tillbringat i Hälsingland. Från Huddinge åkte jag norrut på fredagseftermiddagen. Eftersom Hälsingland är förhållandevis nära Stockholm - i alla fall jämfört med Jokkmokk - så passade jag på att besöka släkten i Bollnäs.


Som hälsing av födsel och ohejdad vana så är jag väldigt bandyintresserad. Det är i princip alla i Hälsingland - nästan alla i alla fall!


Sedan jag flyttade till Jokkmokk ges inte samma möjlighet att titta på bandy live. Därför har jag då jag haft möjlighet försökt att pricka in försäsongsturneringen i Ljusdal som i folkmun heter Dex-cupen men som beroende på vilken huvudsponsorn är byter namn lite då och då. Just nu heter cupen ExTe World Cup.


Jag har ett antal kompisar som alla försöker besöka Ljusdal under denna härliga bancycup. Som tur är har jag också möjlighet att få sova över hos några av kompisarna. Tack för en trevlig helg Blomman och Anna-Karin!


Stort grattis till mitt favoritlag Bollnäs GIF som lyckades gå ända till finalen och där skaka svenska mästarna Edsbyn som vann cupen med 3-2.

Förutom att vi är några kompisar som är intresserade av bandy så har vi också ett annat gemensamt intresse. Det är ett förhållandevis märkligt intresse kan man tycka. Som ni ser i rubriken så handlar det om ett ord som heter homograf. En del av er läsare kanske inte ens vet vad en homograf är.


En kort förklaring är att en homograf är ett ord som kan uttalas på olika sätt och därmed har olika betydelser men stavas lika. Jämför det andra ordet i förra meningen. Kort kan ju antingen betyda motsatsen till lång eller också kan det betyda ett spelkort eller ett fotografi. Då uttalas det på ett annat sätt än då man menar motsatsen till lång.


Det finns väldigt många homografer i det svenska språket och vi kommer ständigt på nya ord.


För att formalisera vårt intresse har vi bildat en Homografakademie. Vi har i helgen haft det andra årsmötet i vår akademie. En hemsida är under produktion och listan på homografer växer ständigt.


Jokkmokksdagarna i Huddinge

Torsdag den 23 oktober 2008


Nu är jag i Huddinge. Idag startar nämligen Jokkmokksdagarna i Huddinge. Vad är då detta, kan vän av ordning undra?


Under fyra dagar i slutet av oktober har stockholmarna chansen att uppleva Jokkmokks vintermarknad i miniatyr på hemmaplan. Kåtor och marknadsstånd byggs upp i Huddinge centrum. Besöksmässigt är det ungefär lika många som besöker Huddinge centrum på dessa Jokkmokksdagar som det är besökare i Jokkmokk under vår vintermarknad.


Jokkmokksdagarna i Huddinge arrangeras av företagarna i Jokkmokk tillsammans med fastighetsbolaget Huge Fastigheter AB i Huddinge. Vi från kommunen är med och har ett tält där vi passar på att informera om Jokkmokks kommun i form av utbildningar, turistattraktioner, vintermarknaden, bostäder och liknande.


Det känns verkligen som att Jokkmokksdagarna i Huddinge blivit ett inarbetat koncept. Företagarna från Jokkmokk säljer väldigt mycket under dessa dagar. Flera företagare berättar också att det utifrån dessa Jokkmokksdagar blivit många långsiktiga affärsrelationer.


Även vi från kommunen "säljer" under dessa dagar. Vi säljer nämligen Jokkmokks kommun!


Ingen statistik kan nog visa på att någon har flyttat till Jokkmokks kommun tack vare vår medverkan på Jokkmokksdagarna i Huddinge. Men jag är helt övertygad om att det är ett mycket billigt och effektivt sätt för Jokkmokks kommun att marknadsföra Jokkmokks kommun i Stockholm.


Under dessa Jokkmokksdagar i Huddinge finns nämligen ett antal sidor om Jokkmokks kommun i tidningen Metro. Metro trycks i 270.000 exemplar varje dag och enligt uppgifter så läses tidningen av långt fler varje dag.


Förutom att vi säljer Jokkmokks kommun så passar vi på att träffa kommunrepresentanter från Huddinge kommun under dessa dagar. Vi kan konstatera att vi har likheter mellan varandra trots det faktum att Huddinge kommun har 95.000 invånare och är en kranskommun till Stockholm och Jokkmokks kommun är en glesbygdskommun med 5.300 invånare.


Bland annat diskuterade vi mycket om flyktingfrågor, integration och kulturell mångfald. I dessa frågor spelar det nog inte någon större roll om invånarantalet är 95.000 eller 5.300. Vi måste alla hjälpas åt att jobba med dessa frågor.


Hedersdoktor

Tisdag den 21 oktober 2008


I går kväll representerade jag Jokkmokks kommun då vi uppvaktade den nyligen promoverade hedersdoktorn Edvin "Sarek" Nilsson på hans 80-årsdag.


Nu är det inte som så att Jokkmokks kommun uppvaktar alla invånare i kommunen som fyller 80 år. Men ibland gör vi undantag. Och i detta fallet kändes det som ett mycket bra läge att göra ett undantag.


Edvin har i nästan hela sitt liv jobbat i naturen med kameran som arbetsredskap. Det känns verkligen roligt att Edvin uppmärksammas för sitt arbete.


Ett stort grattis på 80-årsdagen och till utnämningen till hedersdoktor!


Sorgen drabbar oss igen!

Måndag den 20 oktober 2008


Återigen har sorgen drabbat oss i Jokkmokk. En nära vän, medarbetare, föreningsmänniska och lokal politiker har lämnat oss efter en tragisk olycka.


I lördags omkom H-G Wikström. Dagen innan gick vi tillsammans på Lars Piraks begravning. Inte kunde man då ana att även H-G ett dygn senare skulle lämna oss för hans sista vila.


Det känns så overkligt och så väldigt orättvis när döden slår till på detta sätt och tar ifrån oss en människa mitt i livet. Återigen har en hustru blivit änka och barn och barnbarn har förlorat en härlig pappa och morfar.


Vila i frid H-G!


Lars Pirak

Fredag den 17 oktober 2008

Idag har jag och många med mig tagit ett sista farväl av Lars Pirak. Det var en mycket fin högtid med många tårar och känslosamma ögonblick. Jag tror aldrig jag varit på en begravning där det varit så lite svartklädda människor med. Kyrkan var fylld med vackra och färglada koltar. Och även om vi alla satt och snyftade och var ledsna så är vi nog många som tar med oss enbart glada minnen från denna fina högtid.

Det var verkligen rätt dag att ta farväl av Lars. Solen sken så vackert när vi följde kistan i begravningsföljet på kyrkogården. Och även om det endast var några få plusgrader i luften och vi stod och småfrös emellanåt så kändes dagen så väldigt varm och fin.

Vila i frid!  

Fastigheter till salu!

Torsdag den 16 oktober 2008

Idag har jag suttit på nya möten. På förmiddagen hade vi ett väldigt bra möte med OJ!-gruppen. Det är alltså den grupp som tillsammans jobbar med organisationsutvecklingsfrågor i Jokkmokks kommun. 

Resan har precis börjat och vi jobbar sakta men säkert framåt. Det känns verkligen spännande och det känns som att vi har alla möjligheter att göra något riktigt bra av allt. Men vi konstaterar att inget går av sig självt. Alla medarbetare, precis alla medarbetare, måste kämpa på tillsammans för att vi ska kunna få till något bra av allt vi nu jobbar med.
 
På eftermiddagen hade vi sedan ett ledningsgruppsmöte och därefter satt jag i en videokonferens med andra representanter från Lapplands kommunalförbund. Mötet handlade om Lapplands Gymnasium.

Det handlar om att kommunerna inom Lapplands kommunalförbund, det vill säga Jokkmokk, Gällivare, Kiruna och Pajala, måste gå samman och erbjuda gymnasieutbildningar som inte konkurrerar med varandra utan i stället kompletterar varandra.

Antalet gymnasieelever kommer nämligen inom några år inom detta geografiska område att minska från 2.500 elever idag till 1.500 elever om cirka fem år. För att klara av att kunna erbjuda bra utbildningar måste ett utökat samarbete till. 

På kvällen var jag och politiker från Jokkmokks kommun på ett möte med företagare från Jokkmokks kommun. Där informerade vi om hur kommunen resonerar i olika frågor som handlar om fastighetsförsäljningar.

Jokkmokks kommun äger nämligen väldigt mycket fastigheter. Och i den svåra ekonomiska situation som Jokkmokks kommun nu befinner sig i så klarar vi inte av att göra alla de investeringar som skulle behöva göras i våra fastigheter.

Några fastigheter står dessutom outnyttjade och vi tror från kommunens sida att privata entreprenörer kan göra något mycket bättre med fastigheterna än vad vi som kommun kan göra.

Därför är ett antal fastigheter nu till salu. 

Försäkringsbolag

Onsdag den 15 oktober 2008

Idag har vi haft besök av folk från vårt eget försäkringsbolag. Jokkmokks kommun äger nämligen tillsammans med 22 andra små kommuner ett eget försäkringsbolag.

Vi har tillsammans gått ihop och bildat eget. Efter att ha tröttnat på att ha hanterats styvmoderligt av de traditionella försäkringsbolagen så har vi nu sedan ett knappt år tillbaka ägt vårt eget bolag.

Det var ett givande möte med olika studiebesök på våra fastigheter. Det är alltid bra att få besök från utomstående som vill se saker för då får man själv möjlighet att se och lära sig en massa saker.


Dammhaveriövning

Tisdag den 14 oktober 2008

Lule älv är den mest utbyggda älven i Sverige. Där finns hela 16 vattenkraftverk. Av dessa finns 10-12 stycken i Jokkmokks kommun. Att siffran varierar beror på hur man räknar. Stora Lule älv bildar nämligen kommungränsen mellan Gällivare och Jokkmokks kommuner. Något vattenkraftverk i övre delen av Stora Lule älv ligger på Gällivaresidan men räknas ändå ibland i viss statistik till Jokkmokks kommun.

I vattenmagasinet till det översta vattenkraftverket - Suorvadammen - finns sex miljarder kubikmeter vatten. Det är ganska svårt att föreställa sig hur mycket sex miljarder kubikmeter vatten egentligen är. Men om vi jämför med Sveriges största insjö, det vill säga Vänern, så konstaterar vi att det är två tredjedelar av vattenmängden i Vänern. Vänern - som alltså är en mycket stor insjö - har nio miljarder kubikmeter vatten!

Det ger i varje fall mig lite perspektiv!

Man skulle med andra ord kunna säga att man blir ganska blöt om man finns nedanför dammen i Suorva om dammen skulle haverera.

Statistik kan ju förklara allt sägs det. Det kan vara jobbigt att ta till sig statistik i olika former. Jag ska inte belasta er mina läsare med mer statistik i denna fråga men det finns mycket intressanta siffror om Lule älv.

Vi har i alla fall idag fått lära oss mycket. Framförallt om hur sårbara vi är om ett dammhaveri nu skulle ske.

Nu är sannorlikheten för att ett dammhaveri ska ske så otroligt liten så att den är i det närmaste obefintlig. Men det var ju även det som hände i Harrisburg. Det var ju till och med så osannorlikt så att det hade ju i princip inte hänt något i Harrisburg trots att ett haveri hade skett eller hur var det nu Tage Danielsson sa. 

Budget 2009 - en riktig utmaning!

Måndag den 13 oktober 2008

Idag har kommunstyrelsens arbetsutskott sammanträtt. Det var ganska många ärenden som behandlades. Ett ärende handlade om budget 2009.

Vi kan konstatera att det är ett mycket tufft år vi står inför. I alla fall ur ett ekonomiskt perspektiv. Resultatet för Jokkmokks kommun som helhet ser i våra planer ut att hamna på en så låg nivå som endast 100.000 kronor. Det kan tyckas vara mycket pengar men när man jämför den summan med den omsättning som Jokkmokks kommun har som uppgår till ungefär 300.000.000 kronor så är 100.000 kronor nästan ingenting.

Det är dessutom väldigt tveksamt om det överhuvudtaget kommer att bli så som nu föreslås. Både socialnämnden och barn- och utbildningsnämnden säger att det inte kommer att gå att genomföra den verksamhet som måste göras nästa år med den låga summa pengar som de kommer att få.

Det är verkligen ett problem. Eller utmaning ska vi kanske säga. Vi måste försöka lära oss att hantera alla motgångar genom att se möjligheterna i att göra saker och ting på ett annat sätt än vad vi gjort tidigare. 


Tillbaka till 1860-talet

Onsdag den 8 oktober 2008


På Nordkalottens konferenscenter har idag cirka 100 personer från kommunerna i Norrbotten och även landstingsfolk träffats. Det var en konferens som handlade om IT-frågor.


Ett tema handlade om den nationella IT-strategin inom vård och omsorg. Alltså en strategi om hur medborgarna via hemsidor och andra IT-verktyg ska kunna komma i kontakt med myndigheter och vårdinrättningar på ett lätt sätt. Man har pratat om 24-timmarsmyndigheten men jag tror det har bytt namn nu. 


Vi konstaterade att det finns olika förslag till lösningar. Vi konstaterade också att vi från kommunsektorn och de från landstingssektorn inte alltid har förståelse för varandra. Det är lätt att prata OM varandra men det är mycket viktigare att prata MED varandra.


Alla verkar vara eniga om att det gäller att komma fram till en gemensam standard i de olika systemlösningar som diskuteras.


Dessutom lyftes fram att man inom kommunsektorn har mer att ta hänsyn till än endast IT-strategi inom vård och omsorg. Det handlar även om IT-strategi för bygglovshanteringar, barnomsorgsansökningar och så vidare.


Jag och många med mig tycker att staten och de olika departementen måste sätta ner foten och helt enkelt bestämma vad som ska gälla. Naturligtvis i samråd med representanter från landstingen och kommunerna.


En intressant tanke eller parallell från förr i tiden for genom mitt huvud under dessa diskussioner. Jag ser detta infrastrukturbyggande och kommunikationsbyggande på samma sätt som tidigare infrastruktursatsningar.


Jag tänker då till exempel på de järnvägsbyggen som skedde för länge, länge sedan. På 1850- och 1860-talen då de första järnvägarna började byggas var det med största sannolikhet samma typ av frågeställningar som uppstod.


Då kom någon på att man kunde bygga en järnväg mellan punkt A och punkt B. Det togs ett beslut om hur man skulle bygga, vilket underlag och vilket material som skulle användas och även vilken spårbredd som skulle användas.


Ungefär samtidigt kom någon annan på att man kunde bygga en järnväg mellan punkt C och punkt D. Även där togs beslut om hur man skulle bygga och vilken spårbredd som skulle gälla.


Det var absolut ingen självklarhet att man använde sig av samma spårbredd eller samma byggstandard. Men efterhand då de fristående järnvägarna byggdes ihop så blev det helt nödvändigt och ett krav att dessa järnvägar skulle ha samma standard för att man skulle kunna nyttja infrastrukturen på bästa sätt. Någon på central nivå tog ett beslut och en standard infördes.


Det känns som att vi nu i dag är någonstans på 1860-talet när vi å ena sidan jämför IT-strategierna inom landstingen och kommunerna idag med å andra sidan järnvägsbyggandet i mitten av 1800-talet.


Jag är helt säker på att vi inom några år kommit fram till vad det är som ska gälla. Men än är vi inte där.
 


Naturmorgon i Jokkmokk

Söndag den 5 oktober 2008


Idag har det regnat ett stilla höstregn i stort sett hela dagen. Men inte riktigt. Tidigt på morgonen var det uppehåll. Det var i och för sig dimmigt och regnet hängde i luften men det regnade inte.


Frugan och jag hade bestämt att vi skulle gå ut på en morgonpromenad med goda vänner. Vi drog iväg mot Getberget. Det var en mycket fin naturupplevelse i lugnet på söndagsmorgonen. Vi hade frukosten med oss. Det blev kaffe och en macka i det fria.


Jag tror att det är lätt att bli hemmablind. Vi har så otroligt många möjligheter att göra något riktigt trevligt i vår närmiljö. Man behöver inte ta bilen och åka långt för att få dessa vackra och härliga upplevelser. Det är bara att ta på sig kängorna eller stövlarna och ge sig iväg ut i vår fria natur.


Jokkmokk har sorg!

Fredag den 3 oktober 2008

Idag var vi många som nåddes ett tråkigt besked. En mycket stor jokkmokksprofil har gått ur tiden.

Konstnären Lars Pirak somnade i går kväll in för den sista vilan. Det känns som en mycket stor förlust för alla runt om i världen. Hedersdoktorn Lars Pirak var en kändis inom olika kretsar i hela Sverige och för vissa även runt om i världen. Även om Lars var en kändis så upplever jag att han var en mycket jordnära, enkel och folkkär profil.

Dessutom är alla i familjen Pirak mycket goda vänner till oss personligen vilket gör det hela mycket mer sorgligt. När vi flyttade till Jokkmokk för exakt 13 år sedan blev familjen Pirak en av våra allra första och bästa vänner. Det var främst sonen och sonhustrun med barn som blev våra närmaste vänner. De välkomnade oss och tog hand om oss på ett fantastiskt sätt när vi som nykomlingar och sörlänningar kom till Jokkmokk. Vi lärde också känna Lars och Astrid samt döttrarna med familjer.

Jag tänker idag speciellt på fru Pirak, Astrid som alltid stått bakom Lars i alla år och som nu lämnats ensam. Som tur är så är alla deras tre barn med familjer bosatta i Jokkmokk.

Lars lämnar ett väldigt stort tomrum efter sig. Jag är helt övertygad om att det kommer att vara väldigt många ledsna och sorgsna marknadsbesökare som om några månader inte längre kan höra Lars jojka och berätta skrönor och historier på Àjtte och i församlingshemmet under Jokkmokks marknadsdagar. Många kommer också att sakna Lars i församlingshemmet där han år efter år haft sin konstutställning under vintermarknaden.  

Det slår mig att skillnaden mellan glädje och tragedi är hårfin. I går kväll skrev jag på min blogg att jag dagen innan varit på ett mycket trevligt 80-årskalas. Jokkmokksprofilen Johan Märak fyllde jämnt!

Johan och Lars var mycket goda vänner. De var dessutom barndomskamrater och grannar från Lillselet och Luovvaluokta i Jokkmokks fjällvärld. De har framträtt och uppträtt tillsammans i många, många år på Jokkmokks vintermarknad där de tillsammans jojkat och berättat skrönor och historier. I onsdags fyllde Johan 80 år och igår somnade Lars in för den sista vilan.

Våra tankar går till familjen! Vila i frid Lars!


Möten, snö och 80-årskalas

Torsdag den 2 oktober 2008

Veckorna flyger fram och tiden räcker inte riktigt till känns det som. Idag har vi haft sista mötet i höstens planerade budgetberedningar. Det är fortfarande inte riktigt klart med hur budgetförslaget för nästa år ska se ut. På kommunstyrelsens arbetsutskott kan flera saker ändras. Just nu finns en mycket liten resultatmarginal i budgetförslaget och det krävs väldigt stora kostnadssänkningar i våra olika verksamhetsområden för att detta marginella plusresultat ska uppfyllas.

Under dagens möte såg vi utanför fönstren säsongens första snöfall. Det varade endast en kort stund och snön var riktigt blöt och smälte bort i samma sekund som den nådde marken. Men ändock, hösten är så långt gången så att det nu är fullt normalt med snöfall.

I går var jag med kommunalrådet och uppvaktade kyrkoherde emeritus Johan Märak som fyllde 80 år. Han hade öppet hus på församlingshemmet. Johan är en god vän och min förre granne. Han har döpt en av våra döttrar och han är ibland med oss i kören i olika sammanhang. Johan är en mycket god berättare och jojkare. En fantastisk människa kort och gott. Grattis Johan!

På kvällen var jag sedan på ett möte om framtidsfrågor tillsammans med representanter från Sparbanken Nord, Strukturum och företagare i Jokkmokks kommun. Det var ett intressant och givande möte. Jag tror verkligen på att samlas och diskutera frågor i olika forum. Genom mötet och kommunikation löser man många frågor.  

RSS 2.0