Likheter med Skottland

Onsdag den 30 maj 2012

Idag har jag lyssnat på en mängd olika presentationer. Vi håller till i den skotska parlamentsbyggnaden i Edinburgh. Det som är så slående är att det är väldigt likartade utmaningar som finns i norra Skottland som i norra Sverige.

Vi har redan konstaterat att det är mycket glest befolkade områden vi pratar om. I den nordligaste regionen i Skottland – Highlands and Islands – bor det ungefär tio procent av Skottlands befolkning och den regionen upptar halva landets yta.

De har stora utmaningar i frågor som hur man behåller ungdomarna eller hur man får ungdomar att flytta till området. Och hur jobbar med och stimulerar entreprenörskap och företagande i detta område. Vi fick också höra att det finns många vita fläckar vad gäller bredbandsutbyggnad och liknande,

De presenterade hur de ser på socialt företagande. De presenterade hur de jobbar med kreativa näringar och att just kreativa näringar är väldigt viktigt för regionens utveckling. Hållbarhet och turism är också högt prioriterade områden i norra Skottland.

På kvällen tackades landshövdingen Per-Ola Eriksson av. Han går i pension om två månader. Ytterligare en medarbetare på länsstyrelsen går också i pension varför även han avtackades.























Skottland

Tisdag den 29 maj 2012

På förmiddagen förflyttade jag mig till Edinburgh. Vi är ett gäng på 33 personer – Norrbottens kommunalråd, kommunchefer och länsstyrelsefolk samt representanter från Norrbottens Handelskammare och företagarföreningen i länet – som är på en studieresa till Skottland.

På eftermiddagen var vi till det skotska parlamentet och lyssnade på olika föredrag. Det handlade om EU-frågor av olika slag. Skottland ligger precis som Norrbotten i EU:s perifera områden och det finns många likheter mellan Skottland och Norrbotten.

Skottland är till ytan ungefär tre fjärdelar av Norrbottens läns yta. Där bor cirka fem miljoner invånare varav knappt 450.000 bor i huvudstaden Edinburgh. Vi fick bland annat höra hur det skotska parlamentet är uppbyggt och hur förhållandet mellan Skottland och England är.

På kvällen åt vi en gemensam middag och vi var naturligtvis tvungna att dricka en skotsk whiskey på en riktigt häftig skotsk pub.

 

























Planer för en gruvetablering

Måndag den 28 maj 2012

På morgonen hade jag ett möte med skolchefen på Lapplands Gymnasium. Sedan hade vi vårt vanliga måndagsmöte med ledningsgruppen.

Sedan hade vi ett möte i gruppen som jobbar med LIS- och gruvfrågorna. Vi pratade strategiska frågor kring de planer som behöver tas fram.

Vi är inne på att det just nu är väldigt många bollar i luften och att det är många trådar att dra i. Vi är inte helt säkra på vilka tåtar vi ska börja dra i. Vi konstaterar att allt hänger ihop och att helheten är a och o i dessa frågor. Cultural Planning är ett begrepp som vi diskuterade. Det handlar om social, kulturell, ekologisk, ekonomisk och attraktiv hållbarhet.

Låt oss göra ett bra jobb med alla dessa frågor och låt oss se allt i ett helhetsperspektiv. Vi planerar att genomföra ett seminarium i dessa frågor under hösten. Vi bestämde också att vi ska genomföra medborgardialoger i gruvfrågan till hösten.

Vi pratade även LIS-områden. Det betyder att vi pratade om vilka områden nära vatten i Jokkmokks kommun som vi från kommunens sida tycker att det ska kunna bara bra och lämpligt att bygga på.

Avslutningsvis informerade jag och Magdalena övriga deltagare i gruppen om hur vi jobbar i projektet Dags att designa Norrbotten. Vi är nu på gång att börja jobba fram en gestaltningsplan. Det är mycket viktigt att flera är med i detta arbete.

Senare på eftermiddagen var jag med på ett möte där vi från kommunen träffade några företagare från Vuollerim. Vi fick en genomgång av olika frågor och olika projekt som berör verksamheter i Vuollerimbygden.














Musöron

Söndag den 27 maj 2012

I fredags reste jag hem från Barcelona. Även i norra Sverige har nu värmen kommit. Björkarna har börjat slå ut. Så här såg det ut på en av våra björkar på lördagsmorgonen.



Musöron med andra ord. Det är det dock inte på alla björkar. Det verkar vara lite olika på olika björkindivider.

Igår, lördag, var jag på Yngve Ryds begravning. Det var ett fint avsked med väldigt många i kyrkan. Vila i frid Yngve.

Igår kväll tittade vi på Loreens vinst i Eurovision Song Contest. Hon vann stort över en serbisk ballad och över några söta gamla ryska gummor. Riktigt, riktigt häftigt tycker jag. Euforiskt skulle man kunna säga.

Idag har jag fixat med en massa saker hemmavid. På kvällen jobbade jag. Jag packade och förberedde för nästa resa. I veckan som kommer ska jag åka till Skottland i tjänsten.










Stadsvandring i Barcelona

Torsdag den 24 maj 2012

Idag har vi haft en stadsvandring i Barcelona. Vi har haft olika uppgifter som gått ut på att vi ska reflektera över och tänka på varför det ser ut som det gör på olika ställen i Barcelona. Hur har man resonerat när man skapat torg och mötesplatser? Varför har man gjort som man gjort? Hur har det nya byggts för att smälta in med det väldigt gamla?

Barcelona är en mycket gammal stad där man byggt väldigt mycket nytt under de senaste 20 åren. Man har satsat väldigt mycket på olika former av utsmyckningar och offentliga konstverk och man har byggt ihop storstaden med stranden och havet på ett väldigt fint sätt.

Det var väldigt intressant att gå omkring i staden och titta på just sådana saker.

Här kommer några bilder.



















¨





























 


Barcelona liknar Jokkmokk

Onsdag den 23 maj 2012

Jag är nu i Barcelona tillsammans med representanter från sex kommuner i Norrbotten som är med i Centeks och Luleå Tekniska Universitets projekt som heter Dags att designa Norrbotten.

Vi har idag besökt Barcelonas stadsbyggnadskontor och fått höra hur de jobbar med stadsplanering och hur de har jobbat med sådana frågor under de senaste åren.

Vi har också fått hör hur historien bakom Barcelona är. Barcelona är en gammal stad som grundades redan under romarriket år tio före Kristi födelse. Redan någon gång under 200-talet byggdes en stadsmur runt det som då var själva staden. På medeltiden byggdes en ny ringmur i ett 20 gånger större område än den första muren. Under första halvan av 1800-talet konstaterade man att staden innanför de senaste murarna blev för liten.

1859 bodde det knappt 190.000 invånare i Barcelona. Idag bor det drygt 1,6 miljoner människor i själva staden och i det så kallade Storbarcelona bor det ungefär tre miljoner invånare.

En ingenjör vid namn Cerdà gjorde under 1850-talet en stadsplanering som slogs fast år 1859 och som fortfarande gäller. Den stadsplaneringen har gett Barcelona det utseende som det har idag. Staden fortsätter att växa och man jobbar nu med att lösa frågorna om hur man ska lösa morgondagens utmaningar.

Man jobbar mycket med klimatsmarta boendefrågor och man jobbar med att lösa kommunikationsfrågor i form av bussnät och liknande.

Vi lyssnade på Maria Sisternas som jobbar på stadsbyggnadskontoret med alla dessa frågor. Hon berättade mycket om hur staden förvandlades inför OS 1992 och hur man resonerade då om olika utmaningar som man stod inför.



Jag gjorde många reflektioner kring likheterna mellan Barcelona och Jokkmokk.

Vid en första tanke kan man tycka att det kanske inte finns speciellt många likheter mellan stora Barcelona och lilla Jokkmokk. Men en sak som slog mig var att man i Barcelona stod inför samma problematik 1985 då det bestämdes att Barcelona skulle arrangera OS 1992 som vi nu står inför då vi eventuellt snart har en gruva i Jokkmokks kommun.

Det är nämligen nu ungefär samma tidsperiod kvar till dess att det eventuellt blir gruvdrift i Kallak som det var i Barcelona då beslutet togs om att Barcelona skulle arrangera OS. Vi i Jokkmokk ska inte bygga för ett OS men vi ska förbereda oss för att bygga inför en eventuell gruvbrytning. Därav rubriken.

I övrigt kanske det inte är allt för stora likheter mellan Barcelona och Jokkmokk.

























Mot Barcelona

Tisdag den 22 maj 2012

På morgonen var jag och ekonomichefen på ett möte med Sparbanken Nord. Det gällde placeringar, policydokument och liknande.



Sedan var jag med på ett möte med representanter från teknik- och serviceavdelningen. Vi diskuterar hur vi går vidare inom avdelningen efter det att avdelningschefen går i pension i höst och då vi inte rekryterat någon ny gatuchef.



Sedan packade utvecklingschefen och jag ihop våra pinaler och åkte mot Luleå för vidare färd mot Barcelona.

Resan är en del i projektet Dags att designa Norrbotten som vi i Jokkmokks kommun och fem andra kommuner i Norrbotten är med på. Barcelona är en intressant stad utifrån det perspektivet att man jobbat mycket med attraktivitetsfrågor och tillgänglighetsfrågor. En stor del av staden byggdes om till sommar OS 1992 och har vunnit många priser för sin utformning.








Lönerevision

Måndag den 21 maj 2012

På morgonen hade vi veckoträffen med ledningsgruppen. Sedan var jag på sista mötet för första halvåret i kommunstyrelsens arbetsutskott.

På dagordningen stod bland annat frågan om hur vi ska göra med projektet Kultur i skolan.

Ett antal olika fastighetsfrågor diskuterades också.

Frågan om strategisk plan och ekonomiska ramar inför år 2013 samt tertialrapporten för år 2012 behandlades.

Ett ärende om lönekartläggningen inom Jokkmokks kommun presenterades. Och frågan om lönerevisionen år 2012 behandlades.



På kvällen var jag på vernissage. Elever i årskurs fyra och fem på Västra skolan hade en utställning om den nordiska mytologin. Vernissagen hölls på kommunhuset. Vi fick även ta del av en teaterföreställning om asatron.













 


Långhelg

Söndag den 20 maj 2012

En fin långhelg är över. Vi har pysslat med många vårsysslor. Det har handlat om allt från lövkrattning och annan vårstädning där vinterkläder plockats bort och sommardito plockats fram till långpromenader i snö, blomplantering, biltvättning och premiärgrillning ute.

Konstigt nog så hamnar jag alltid vid grillen trots att jag är den i vår familj som väldigt sällan annars lagar mat. Jag antar att det är där vid grillen jag gör minst skada vad gäller matlagningen.


















Yngve Ryd har lämnat oss

Torsdag den 17 maj 2012

Idag har jag nåtts av det mycket tråkiga beskedet att en av Jokkmokks absolut största profiler somnat in för den sista vilan.

Yngve Ryd, författare, kulturprofil, hedersdoktor, samhällsdebattör och framförallt en mycket god vän har lämnat oss. Nu är det slut med de spännande och intressanta samtalen om himlavalvets alla spännande saker och om midnattssolen och polarnatten.



Här är min sista bild på Yngve när han på Jokkmokks Marknad i februari i år höll en föreläsning ute i det fria om hur det är att åka skidor med en stav.















Praktik och instegsjobb

Onsdag den 16 maj 2012

På morgonen hade jag ett möte där vi pratade om praktiktplatser och instegsjobb. Nu fokuserade vi på frågan om hur vi kan jobba med dessa frågor inom socialtjänstens område.

Resterande del av dagen jobbade jag med tertialbokslutet.

På kvällen var jag på dansuppvisning på Folkets Hus. Yngsta dotterns dansgrupp hade säsongsavslutning.













Destination Jokkmokk är bildat

Tisdag den 15 maj 2012

På morgonen hade vi ett möte gällande olika transport- och infrastrukturfrågor med avseende på den eventuella framtida gruvetableringen i Kallak.

Sedan var jag med på ett historiskt ögonblick. De sista dokumenten gällande bolagsbildningen av Destination Jokkmokk AB skrevs under. Nu är bolaget bildat.



På eftermiddagen var jag på ett möte i det vi kallar Tekniska Alliansen. Vi pratar om olika frågor som har att göra med Jokkmokkshus, Värmeverket samt teknik- och serviceavdelningen inom Jokkmokks kommun.













Hemsjukvård

Måndag den 14 maj 2012

Idag skriver vi den 14 maj och det snöade för fullt på morgonen.

På jobbet började jag veckan med den vanliga måndagsträffen med ledningsgruppen. Sedan var jag på ett kommunstyrelsemöte resten av dagen.

Vi fick en information från Henry Lundgren från kommunförbundet som berättade om frågan gällande övertagandet av hemsjukvård från landstinget. Några arbetsgrupper kommer eventuellt att byta arbetsgivare. Det handlar om distriktssköterskor, sjukgymnaster och arbetsterapeuter.

I Jokkmokks kommun handlar det om delar av tjänster inom vissa områden så då kanske man löser det utan att man byter arbetsgivare. Man håller på att lösa dessa frågor nu och det är alltså ännu inte klart.

Strategisk plan och ramar 2013 behandlades. Ramarna för år 2013 återremitterades till nästa kommunstyrelsemöte. Den ekonomiska rapporten för årets tre första månader gicks igenom. Några avdelningar går med ekonomiska underskott medan finansieringen går bättre än budgeterat. Totala bedömningen är att Jokkmokks kommun kommer att gå bättre än budgeterat och att vi kommer att redovisa ett positivt resultat på 5,4 miljoner kronor.

Ett projekt som handlade om att öka invånarantalet i Jokkmokks kommun klubbades igenom. Genom att fokusera marknadsföringsinsatser på specifika målgrupper är sannolikheten att öka befolkningen större än att ha rent generella marknadsföringsinsatser.

Dessutom innebär projektet att vi kan stötta och hjälpa de som vill flytta hit på ett bättre sätt. En form av mottagarservice för inflyttare ska därmed upprättas.


















Klassträff och Foppa

Söndag den 13 maj 2012

Så är jag åter i Jokkmokk efter en tripp söderut. Från sol, värme och gröna gräsmattor och träd till en gräsmatta med snö kvar på och faktiskt även en skoter som ännu inte ställts undan samt precis nypåtagna sommardäck konstaterar jag är det är stora kontraster mellan norra och södra Sverige denna tid på året.



I fredags kväll var jag på Tre Kronors match mot Ryssland. Efter en bra första halva av matchen rasade laget och det blev storförlust. Men det var en väldigt trevlig tillställning med höjdpunkten att få bli fotad tillsammans med en av världens bästa hockeyspelare genom tiderna. Peter Foppa Forsberg var på plats i Globen.



Så i går var jag i Gävle på en klassträff. Det är nu 25 år sedan jag slutade på Högskolan i Gävle. Vi var 16 av 23 som träffades. Det blev en mycket trevlig dag med många skratt och roliga minnen som återupplivades.




 




 


Bostadsbyggande med samhällsansvar

Torsdag den 10 maj 2012

På morgonen flög jag till Stockholm. Från två decimeter snö på tomten i Jokkmokk till gröna gräsmattor och gröna träd. Nu är det stora kontraster mellan norr och söder.

Jag har lyssnat på ett antal olika föredrag. Det handlade om allt från mutor via borgensavgifter till fastighets- och bostadsfrågor kryddat med ett mycket intressant föredrag av finansmarknadsminister Peter Norman.

Det mest intressanta föredraget handlade om bostadsbyggande i kombination med trygghetsboenden och särskilda boenden. Förra riksdagsmannen Ilja Batljan jobbar nu på fastighetsbolaget Rikshem. De jobbar med bostadsbyggande med ett samhällsansvar.

Jag passade på och pratade med honom efter hans föredrag och presenterade situationen i Jokkmokk med ett stort framtida behov av bostäder i en mycket het och expansiv region. Det var väldigt intressant. Vi bytte visitkort och skulle höras av senare. Rikshem har även varit i Pajala så de är intresserade av vår expansiva landsända.


















Destinationsutveckling med hjälp av storytelling

Onsdag den 9 maj 2012

På förmiddagen var jag med yngsta dottern i skolan. Hon går i årskurs fyra och då är man fortfarande hyfsat populär som förälder.

Sedan var jag på polisstationen och på banken och redde ut allt gällande skimmingfrågan. Se förra blogginlägget. Allt har gått bra och idag fick jag tillbaka mina i förlorade pengar.

Sedan var jag med på ett möte där vi gick igenom dagordningen inför vårens sista kommunstyrelsemöte.

Senare på eftermiddagen var jag på Kunskapens Hus och var med på en videokonferens som handlade om destinationsutveckling och storytelling.

Jokkmokks kommun är med i ett projekt tillsammans med Centek och Luleå Tekniska Universitet som handlar om just precis detta. Dagens föreläsning var dock inte en del av det projekt vi är med i.

Dagens föreläsare var Lena Mossberg från Handelshögskolan i Göteborg.

Vi fick bekräftat att just berättelsen är så viktig i dessa sammanhang. Det är också viktigt att lyfta fram det unika för en ort eller ett område. Ett exempel från västkusten lyftes fram. Där har man valt att jobba med skaldjur.

På samma sätt har för Jokkmokks del det samiska växt fram som det unika.












Jag har blivit rånad

Tisdag den 8 maj 2012

En olycka kommer sällan ensam. Jag har nu blivit skimmad. 15 olika kontouttag har gjorts samma dag och mitt konto har tömts. För tre veckor sedan åkte jag hem från USA. De 15 uttagen har gjorts i USA. Det känns som ett tydligt samband. Undrar varför tjuvarna väntar tre veckor med att tömma kontot?

Kortet är nu spärrat och polisanmälan är gjord. Tack för all snabb hjälp på Sparbanken Nord.







 


Kulturskola med Robert Wells

Tisdag den 8 maj 2012

Idag har jag varit tillsammans med övriga ledningsgruppen på ett seminarium på Kulturens Hus i Luleå. Vi har lyssnat på en mängd olika föreläsningar med ledarskapsfrågor och hållbarhetsfrågor som tema.



Thomas Fogdö



Maria Wetterstrand

Vi fick även ta del av kulturskolan i Luleå och dess utbud. De framförde några låtar tillsammans med Robert Wells som var på besök i Luleå.

På morgonen låste bilen sig själv då nycklarna var kvar i tändningslåset. Tur att vi hade en gammal bil som var förhållandevis lätt att bryta sig in i. Falck Assistance var på plats och fixade det hela på en minut.











Dags att ta emot praktikanter

Måndag den 7 maj 2012

På förmiddagen hade vi möte i ledningsgruppen. Vi hade bland annat en arbetsmarknadsfråga på dagordningen. Mats Dahlberg från arbetsförmedlingen var på besök och pratade om praktikplatser och instegsjobb. Vi från Jokkmokks kommun måste bli bättre på att ta emot praktikanter.



På eftermiddagen var jag på studiebesök på Notudden. Vi kollade in hur reparationerna och uppfräschningsarbetet går.



Sedan var jag på ett möte där vi pratade om folkhälsoarbetet i Jokkmokks kommun.












Vintern har gjort ett återtåg

Söndag den 6 maj 2012

I fredagskväll började det att snöa i Jokkmokk. Sedan har det snöat hela helgen. I morse kunde jag konstatera att det låg cirka två decimeter nysnö på marken. Nu kom det väl inte som någon jätteöverraskning då väderprognoserna just precis förutspått att det skulle vara exakt så här. Just därför har jag ännu inte bytt till sommardäck på bilen vilket känns väldigt bra.

Utifrån snöläget så har vi gjort lite ovanliga majsysslor idag. Vi har byggt snögubbar och vi har åkt snöskoter på tomten.







På kvällen sjöng jag med kören i det vi kallar musikcafé. Det var den årliga avslutningen för kyrkans musikelever. Yngsta dottern var med och spelade piano. Vi sjöng en mängd vårsånger vilket var väldigt vackert men det kändes lite märkligt med tanke på vinterns återtåg.

Nåväl, så här kan det vara ibland. Jag hoppas och tror att den nysnö som kommit i helgen tar med sig den gamla snön och att vi snart har gröna gräsmattor även här uppe i norr.





 


Notuddens camping fräschas upp rejält

Fredag den 4 maj 2012

På morgonen var jag på morgonmötet på Strukturum. Dagens ämne var Notuddens camping och de satsningar som just nu görs där. Det är många stugor som rustas och några byggs helt nya. Vi fick också höra om de satsningar som kommer att ske i sommar i syfte att öka attraktionsvärdet.

Sedan åkte jag till Boden där jag var med på ett möte som Kommunförbundet Norrbotten höll i och som handlade om forskning och utveckling. Vi diskuterade olika frågor om hur vi i kommunerna i Norrbotten kan jobba med forsknings- och utvecklingsfrågor på ett mer systematiskt sätt.


















Gruvkommunerna samverkar

Torsdag den 3 maj 2012

På morgonen var jag med på ett samrådsmöte med utvecklingscheferna och med Strukturums VD och ordförande.

Sedan var jag med på ett direktionsmöte med Lapplands kommunalförbund (LKF). Vi höll idag till på Kunskapens Hus i Jokkmokk.

På dagordningen fanns ekonomiska frågor och verksamhetsmässiga målfrågor. Vi fick också en information om de reformer som föreligger inom vuxenutbildningen.

Sent på eftermiddagen var jag med på ett möte där vi diskuterade hur vi går vidare med utseendet inom teknik- och serviceavdelningen.









 


Nu ska vi öka befolkningen

Onsdag den 2 maj 2012

Idag har det varit ett möte i kommunstyrelsens arbetsutskott. Bland annat diskuterades gatu- och vägbelysningsfrågor. Idag finns det några gatuljus som vi betalar till Vattenfall för men som inte finns kvar rent fysiskt. Några lampor mäts heller inte någon förbrukning på. Vi jobbar nu för att dessa frågor ska redas ut så att vi betalar för det vi förbrukar.

Vi pratade också om olika fastighetsfrågor, bland annat diskuterades skolbyggnaden i Vuollerim. Vi pratade även om de olika alternativen till Laponiaförvaltningens framtida kontorslokaler i Jokkmokk.

Vi diskuterade olika IT-frågor med fokus på licenskostnader och upplägget gällande licenser. Vi konstaterade att detta är mycket komplicerade frågor som bör utredas vidare.

Vi gick igenom olika ekonomiska spörsmål. Just nu säger de ekonomiska prognoserna att vi kommer att få 5,9 miljoner kronor mer i skatteintäkter och statsbidrag år 2012 jämfört med vad vi förr trott. Till år 2013 blir det dock ungefär lika mycket skatteintäkter och statsbidrag som vi känt till tidigare.

Vi diskuterade ett projekt som handlade om att öka invånarantalet i Jokkmokks kommun. Genom att fokusera marknadsföringsinsatser på specifika målgrupper är sannolikheten att lyckas större.














Sköna maj välkommen

Tisdag den 1 maj 2012

Idag är det den enda borgerliga helgdagen under året. Jag har varit i Kåbdalis och åkt slalom i mycket bra skidbackar under hela helgen. Det är otroligt mycket snö kvar trots att vi nu är i början av maj.

Det har varit väldigt bra väder under helgen. Men på valborgsmässoaftonen då majkasen tändes blev det riktigt kyligt och det började blåsa. Att sjunga vårvindar friska kändes helt rätt.
















 



RSS 2.0