Norrbotten kraftsamlar

Onsdag den 8 juni 2011

Idag har jag varit på Kulturens Hus i Luleå. Norrbottens läns landsting har bjudit in till en seminariedag kallad Kraftsamling 2011-2015. Syftet med seminariet är att få en bred insamling av värdefulla tankar och idéer som leder till att invånarantalet i Norrbottens län ökar.

Det är ju nämligen som så att industrin i Norrbotten går för fulla muggar. Det är en enorm tillväxt just nu. Trots detta tappar länet invånare.



Det var ungefär 330 deltagare på seminariet. Landstingsrådet Kent Ögren hälsade välkommen. Vi kunde sedan lyssna på en mängd olika föreläsare som pratade om tillväxtfrågor i olika perspektiv.



Leo Razzak pratar med inlevelse om hur man jobbat med integrationsfrågor och annat som bidragit till tillväxt på olika sätt.

Vi fick också ta del av olika sång- och musikinslag under dagen.



Alla 330 deltagare jobbade dessutom i 41 olika grupparbeten där vi diskuterade frågan om vad vi tycker saknas och vad vi tycker behöver förändras för att få fart på utvecklingen i Norrbotten med tanke på befolkningsfrågan.

Här ser ni deltagarna i den grupp jag jobbade med.



Vi kom fram till att det viktigaste vi ska jobba med för att lyckas öka befolkningen i Norrbottens län är:

1) Attitydförändringar. Det gäller att jobba med frågor som har att göra med mångfald, jämställdhet och företagsamhet. Vi tror att det finns en machokultur i Norrbotten som är hämmande i tillväxtfrågor. Vi tror också att det finns en jantelag och en nöjdhetskänsla hos oss norrbottningar som också hämmar tillväxten. För att komma runt det ska vi jobba med tillgänglighet och öppenhet på alla plan.

2) Ungdomsfrågor och delaktighet. Genom att prata med i stället för om ungdomar och genom att låta ungdomar vara med och bestämma hur samhället ska se ut kommer ungdomar i större utsträckning att stanna kvar i länet.

3) Turismfrågor. Vi tror att Norrbotten som län har en stor potential att ta emot fler besökare. Låt oss ta tillvara på det vi har. Samarbeta och samverka. Fler turister i Norrbottens län - och då pratar vi i stället om Swedish Lapland - tror vi kommer att leda till en ökad företagsamhet och därmed till fler arbetstillfällen. Det i sin tur kommer att leda till en ökad inflyttning vilket i sin tur ställer krav på att det finns bostäder att kunna erbjuda de som vill flytta till Norrbotten.

Vad de övriga grupperna kom fram till kommer att redovisas på landstingets hemsida.

Det var en mycket inspirerande dag. Seminarieserien Kraftsamling 2011-2015 kommer att genomföra två seminarier per år fram till och med år 2015 till att börja med.

Spännande!





Kommentarer
Postat av: Pia

Visst påpekade du då att Boden-Luleå-Piteå inte är en del av Swedish Lapland, och att dom inte har midnattssol därnere?

2011-06-09 @ 07:51:08

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0