Seminariedag med tema ekonomiska utmaningar och strategiska framtidsfrågor

Tisdag den 31 mars 2009


Hela dagen idag var vikt till att resonera kring hur vi ska möta de ekonomiska utmaningarna vi står inför. Samtidigt har vi under hösten och vintern diskuterat hur vi ska utveckla styrprocesserna och arbetssätten i framtiden.


Det var politiker och tjänstemän som samlades och diskuterade dessa frågor.


Syftet med utvecklade styrprocesser är att vi ska få ett bättre och effektivare arbetssätt.


En mycket intressant punkt idag var ett besök från Luleå kommun. Lars Åhl och Mats Karlsson från Luleå kommun berättade om den resa Luleå gjort under de senaste åren. Det var en mycket uppskattad programpunkt. Vi fick höra på ett engagerat och spännande föredrag.


Det gav mersmak och vi bestämde att vi ska gå vidare och utveckla Jokkmokks kommuns styrprocess enligt ungefär samma modell som Luleå kommun arbetar efter. Självklart går det inte att kopiera allt exakt lika men vi kan nyttja många av deras tankar och resonemang för att utveckla vår egen styrprocess på ett bra sätt.


Det betyder konkret att vi nu ska jobba vidare med vårt förändringsarbete.


Vi sa att efter det att kommunfullmäktige beslutat om nya ramar 2009 - vilket kommer att bli den 20 april - så släpper budgetberedningen frågan om ramar 2009.


Det blir då helt upp till alla facknämnder och till tjänstemännen att jobba utifrån kommunfullmäktiges beslut om vilka ekonomiska resurser som finns att nyttja under år 2009.


Budgetberedningens fokus blir då helt och hållet på framtiden och på att få till stånd en förändrad styrprocess och ett förändrat arbetssätt.


Om än budget- och ekonomifrågorna är jätteviktiga - speciellt i dagens läge med tuffa ekonomiska utmaningar - så måste andra delar av våra styrprocesser lyftas fram och bli lika viktiga som ekonomiprocessen.


Vi har bokat in ytterligare två träffar med detta gäng för att prata vidare kring dessa strategiska framtidsfrågor. Den 13 maj och den 9 juni träffas hela kommunstyrelsen, nämndsordförandena och avdelningscheferna igen.


Målsättningen just nu under detta år är att kommunfullmäktigemötet i september 2009 ska besluta om ramarna 2010.


Om det faller väl ut och om vi lyckas bra i vårt förändringsarbete så är målsättningen sedan att kommunfullmäktigemötet i juni 2010 ska bestämma ramarna för år 2011.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0