Lapplands gymnasium och Hotel Jokkmokk

Måndag den 1 december 2008

Tänk att det redan är december! Tiden bara rusar iväg. Härligt att få krypa upp i TV-soffan med ungarna på morgonen när det är kolmörk utanför och få titta på adventskalendern. "Skägget i brevlådan" känns helt okej! Lite läskigt tyckte sjuåringen men det verkade vara mest på ett spännande sätt.

Direkt på morgonen hade vi en genomgång i ledningsgruppen om frågor gällande rehabiliteringskedjan och andra frågor relaterade till arbetsmiljö och arbetsmiljöansvar.

Sedan var jag på en presentation som ett företag som heter XN-Vision hade. Det handlade om andragogik. Vad är nu detta kan man undra? Pedagogik har det flesta hört talas om. Det är läran om att lära barn saker och ting. Andragogik handlar om hur man lär vuxna saker och ting. Och det handlar inte om att vi ska lära oss ett nytt dataprogram eller liknande utan snarare om hur vi ska lära oss nya beteenden och förhållningssätt. Vi vet alla att det inte är lätt att lära gamla hundar att sitta men det går. Det var väldigt intressant. Det viktigaste är att vi börjar med att lära känna oss själva och att vi ändrar vårt eget beteende och förhållningssätt. Genom att göra så är det stor sannolikhet att vi kan få till stånd en ändrad attityd och ett ändrat förhållningssätt bland oss alla i organisationen.

På eftermiddagen var jag först på en videokonferens gällande det framtida gemensamma gymnasiet inom Lapplands kommunalförbund. Det finns många frågor att besvara innan frågan om att samorda till en gemensam gymnasieskola kan lösas. Men jag tror att det är avgörande att vi samverkar och samarbetar över kommungränserna om vi överhuvudtaget ska kunna erbjuda gymnasieskolor i våra fyra nordligaste kommuner. Siffrorna visar tydligt att vi går från totalt 2.500 elever inom gymnasieskolorna i Kiruna, Gällivare, Pajala och Jokkmokks kommuner idag till 1.500 elever om fem år. Då måste något konkret göras för att klara av att bedriva en bra verksamhet för rimliga kostnader.
 
Direkt efter det mötet hade vi en ny sittning med representanter från Hotel Jokkmokk. Vi får se hur vi går vidare med hotellfrågan. Ett ärende om fastighetsfrågor i allmänhet och hotellfrågan i synnerhet är på dagordningen i nästa kommunstyrelsemöte.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0