Bolagspresentationer

Torsdag den 29 januari 2015

Idag har jag varit med på ett kommunstyrelsemöte. Vi fick en presentation om och genomgång av verksamheterna och ekonomin i de kommunägda bolagen.

AB Jokkmokkshus har idag 572 lägenheter i sitt fastighetsbestånd. Det är en hyfsad jämvikt när det gäller tillgång och efterfrågan. Jokkmokkshus redovisar ett postivt resultat för år 2014.

Jokkmokks Värmeverk AB redovisar också ett positivt resultat år 2014. Fjärrvärmeförsäljningen har minskat något på sistone. Det har att göra med ett antal milda vintrar under de senaste åren samt att vi varit lyckosamma med arbetet att sänka energiförbrukningen i det vi kallar EPC-projektet.

Destination Jokkmokk AB presenterade sedan sin verksamhet. Bolaget ägs till hälften av Jokkmokks kommun. Bolaget jobbar med att utveckla turismen i Jokkmokks kommun och bolaget bedriver turisminformation på uppdrag av Jokkmokks kommun. Även Destination Jokkmokk redovisar ett positivt resultat för år 2014.

Vi fick reda på att turismen omsätter mycket i Jokkmokks kommun. 2013 var omsättningssiffran inom turismbranschen 228 miljoner kronor vilket är en ökning med 13 miljoner kronor vilket motsvaras av sex procents ökning. Under den senaste tioårsperioden har omsättningen hos turismföretagen i Jokkmokks kommun ökat med 56 procent. 191 personer var helårsysselsatta i branschen under 2013.

Slutligen fick vi en presentation om verksamheten i vårt delägda näringslivsbolag Strukturum i Jokkmokk AB. Vi fick ta del av goda siffror vad gäller nyföretagarstatistik (tvåa i länet) och att det är en stor andel kvinliga företagare i Jokkmokks kommun. 11,8 procent av kvinnorna i Jokkmokks kommun är företagssamma och 28 procent av alla VD:ar i Jokkmokks kommuns företag är kvinnor. Den siffran är bland den högsta i landet.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0