Informationsträff gällande flyktingfrågor

Måndag den 14 juli 2014

Ikväll kommer Migrationsverket att hålla en informationsträff i Laponiahuset i Porjus. Det handlar om att det finns planer på att Migrationsverket ska placera flyktingar i Porjus och även i Vuollerim.

Trycket från framförallt Syrien är väldigt stort. Migrationsverket jobbar med att göra tillfälliga lösningar som kallas för ABT-boende i Porjus och i Vuollerim.

Det är viktigt att poängtera att det är Migrationsverket som beslutar i dessa frågor och det är Migrationsverket som skriver avtal med de fastighetsägare som hyr ut lokaler till Migrationsverket för att möjliggöra dessa placeringar. Det är inte Jokkmokks kommun som är fastighetsägare och avtalspart med Migrationsverket i de nu aktuella frågorna.

Jag vill poängtera att vi från kommunens sida har en bra dialog med Migrationsverket. Jag vill också poängtera att vi från Jokkmokks kommuns sida självklart ska vara behjälpliga i alla dessa frågor så gott vi kan.

Det formella kommunala ansvaret i dessa frågor handlar om att en kommun ska erbjuda skolverksamhet för samtliga människor som vistas i en kommun och som är i skolåldern. Eftersom det just nu inte pågår någon skolverksamhet är det inte aktuellt förrän till hösten.

Vi får följa utvecklingen och vi får försöka lösa alla dessa frågor på bästa möjliga sätt så att alla individer får så bra hjälp som möjligt.














Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0