Norrbotten kraftsamlar

Tisdag den 11 februari 2014

Idag har jag varit i Luleå på det som kallas för Kraftsamling. Kraftsamlingsprocessen pågår från 2011 till 2015. Vi är många, många som jobbar med olika frågor kring utmaningen kring frågan om att länets och kommunernas invånarantal minskar. Norrbotten är en tillväxtregion i alla statisktiska och ekonomiska sammanhang. Endast Stockholmsregionen har en större tillväxt än Norrbotten.

Trots det minskar invånarantalet i Norrbotten. Folk vill med andra ord inte bo här uppe i norr. Vad beror det på?

I Kraftsamlingsprocessen har vi kommit fram till att en stor förklaring till detta har att göra med attityder och värderingar hos oss som bor här i Norrbotten. Det är för många av oss som inte har en tillåtande attityd vad gäller mångfaldsfrågor, integration, jämställdhet och ungdomsfrågor.

Människor med en annan sexuell läggning än heterosexualitet, människor som inte är födda i Sverige, kvinnor och unga trivs inte i Norrbotten. I alla fall trivs inte alla människor i kategorierna ovan i Norrbotten. Det är så pass många av dem som i alla fall trivs bättre på andra ställen än i Norrbotten så att de väljer att inte bo här. Och det har alltså att göra med att för många av oss som redan bor här inte accepterar olikheter i tillräckligt hög grad.

Det är tråktigt tycker jag och många med mig. Vi ska nu försöka ändra på attityder och värderingar här runt om i Norrbotten så att denna bild förändras till det bättre.

Idag har vi varit över 20 personer från Jokkmokk och Vuollerim som varit med och jobbat med dessa frågor i Luleå. Totalt var vi över 500 personer som samlades i Kulturens Hus. Det var personer från de kommunala organisationerna och det var människor från övriga civilsamhället samt ungdomar och medborgare som inte är födda i Sverige som var med. Vi fick vara med på många och intressanta föreläsningar och det fördes intressanta samtal i mindre grupper.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0