Dags att designa Norrbotten

Onsdag den 28 september 2011

På morgonen åkte jag och utvecklingschefen till Pajala. Jokkmokks kommun är med i ett projekt som handlar om attraktiv livsmiljö och hur vi kan jobba för att bli en attraktiv kommun. Projektet heter: ”Dags att designa Norrbotten”.

Det handlar om allt från varumärkesbyggande till attityder och värderingar. Vi pratade om ljussättning, skyltning och många andra viktiga saker som gör att samhällen blir attraktiva.

Det är Centek och Luleå Tekniska Universitet som står bakom arbetet. Arkitekter och industridesigners är med och föreläser.

Detta stämmer så bra in i det arbetet vi jobbar med utifrån de politiskt prioriterade och strategiskt viktiga frågorna vi jobbar med i Jokkmokks kommun.

Det är sex kommuner i Norrbotten som är med i arbetet. Vi kommer att ha åtta träffar från och med idag och fram till nästa sommar. I slutet av maj kommer vi att åka till Barcelona på en studieresa.
Kommentarer
Postat av: Anita

Skulle det inte vara lämpligare att fara på studieresa i norden.........Barcelona kan man utforska via Google Earth om man vill även på gatunivå.

2011-10-03 @ 10:59:41
Postat av: Helena Jönsson

Tack för två intensiva och kreativa dagar i Pajala. Det känns som att projektet fick en bra start. Vi har ett gediget men inspirerande arbete framför oss - att göra om våra kommuner i Norrbotten så att det blir attraktiva för både invånare och turister.Det var nyttigt att gå runt och se med "nya" ögon hur det verkligen ser ut som i detta fall Pajala. Helhetsbilden var att det finns stor potential att göra något riktigt bra, med tex promenadstråk längs älven, belysning och förtätning av centrum, men att det idag ser kantstött och nästan bortglömt ut. Trottoarerna var spruckna, övergångställen bortslitna, gatlampor sneda och skyltar och staket trasiga. Små justeringar skulle lyfta orten avsevärt och detta går att applicera på många kommuner i Norrbotten.Sex kommuner deltar i detta spännande projekt som jag är projektledare för. Anledningen till att vi har valt att åka på studieresa till Barcelona är att där har man gjort en enorm förändring från att vara en smutsig, sliten och oattraktiv industristad till att bli en av världens mest attraktiva turiststäder. Att få ta del av detta goda förändringsarbete och få lära oss hur de har gått till väga är naturligtvis av stor vikt när det gäller vårat utvecklingsarbete i Norrbotten.

Mvh Helena

2011-10-03 @ 11:20:21
URL: http://www.designarenanord.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0