Är du riktigt svensk?

Onsdag den 16 november 2011

Sverigedemokraternas ordförande Jimmie Åkesson och integrationsminister Erik Ullenhag höll en mycket välbesökt paneldebatt. Jag var en av de som lyssnade. Frågan som debatterades var föga överraskande integrationspolitiken i Sverige.

Rubriken på debatten var som blogginläggets rubrik: Är du riktigt svensk?



Det handlade om öppenhet, mångfald, jämställdhet och liknande. Det var diskussioner om hur toleranta vi är och borde vara på våra arbetsplatser. Frågor som integration, assimilation och mångfald diskuterades.

Man diskuterade huruvida det räcker med att som inflyttad kunna språket för att bli svensk? Eller krävs det ett jobb också? Eller ska man även kunna kulturen och en massa andra saker för att bli svensk?

Erik Ullenhag sa att målet med svenska integrationspolitiken är att de som flyttar till Sverige ska känna en tillhörighet till Sverige på olika sätt. Han menar att det är mycket viktigt med att vi har ett välkomnande samhälle för våra nyanlända.

Det är svåra och viktiga frågor och jämförelsen är kanske inte riktigt relevant men på något sätt känns det som att på samma sätt som vi jobbar med värdegrundsarbetet i Jokkmokks kommun så handlar även integrationspolitiken om attityder och värderingar.

 







 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0