Uppföljningsdag efter Årrenjarka i november 2009

Tisdag den 9 februari 2010

Idag har vi haft en heldag tillsammans med alla chefer och medarbetare som också var med i Årrenjarka i slutet av november 2009. Idag höll vi till i kommunhuset.

Vi har jobbat vidare med ledarskaps- och medarbetarskapsfrågorna som en effekt av det förändringsarbete vi jobbar med i OJ!-gruppen.

Det var väldigt bra diskussioner och grupparbeten. Vi fokuserade på att definiera vad vi tycker att de tre ledorden från politiken ska fyllas med.

Politikerna har under hösten levererat de tre nyckelorden Mod, Engagemang och Kompetens. Vi tjänstemän har jobbat med att fylla dessa ord med olika innehåll. Efter arbetet i Årrenjarka har vi fortsatt att jobba med frågan om hur vi ska gå vidare.

Idag har vi fyllt dessa ord med innehåll. Efter långa diskussioner och grupparbeten har vi sagt så här.

Ledarskapet i Jokkmokks kommun kännetecknas av Mod, Engagemang och Kompetens. I Jokkmokks kommun betyder det:

•         Mod

–        En modig ledare är tydlig, tar ansvar samt delegerar och ställer krav för att nå uppsatta mål.

•         Engagemang

–        En engagerad ledare är en förebild som stimulerar och motiverar för att tillsammans med medarbetarna utveckla verksamheten.

•         Kompetens

–        En kompetent ledare är kommunikativ, demokratisk och lyhörd samt utvecklar kunskaper och färdigheter för att nå uppsatta mål.


Nästa steg i detta förändringsarbete är nu att vi ska koppla detta arbete mer gentemot Jokkmokks kommuns övergripande måldokument Jokkmokk 2015. Vi ska jobba med dessa frågor i ledningsgruppen och alla chefer ska ta upp dessa frågor på alla respektive arbetsplatsträffar.

Vi ska dessutom stämma av detta med politiken på en träff i nästa vecka. Då ska vi prata om förändrade styrprocesser och liknande. Där passar detta förändringsarbete också väl in.

Rent konkret bestämde vi idag i samband med vårt arbete att vi ska jobba med värdegrundsfrågor. Vi reserverade en dag den 23 mars då vi ska jobba med detta. Vi bestämde att den grupp som varit i Årrenjarka och som var samlad idag ska vara de som blir processledare på respektive arbetsplats.

Sedan ska vi som en konkret åtgärd genomföra en ledarskapsutbildning. Mest troligt kommer den att genomföras under slutet av april eller i början av maj för alla ledare i Jokkmokks kommun. En utbildning för medarbetarna kommer i ett senare skede.

Vi diskuterade också hur framtiden för OJ!-gruppen ska se ut. Vi har inte bestämt något exakt i den frågan just nu men det känns som att OJ!-gruppen kanske upphör som grupp nu till sommaren.

Det betyder inte att vi är klara med förändringsarbetet utan det betyder att förändringsarbetet i fortsättningen ska ske via andra grupper eller kanaler. Kanske via ledningsgruppen.

Ett stort tack till alla som var med idag. Jag känner ett stort engagemang och intresse från alla som är med. Det här blir riktigt bra, tror jag.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0