Jokkmokk är inte längre en glesbygdskommun

Fredag den 3 december 2010

Tänk att Jokkmokks kommun inte längre är en glesbygdskommun. Vi som alltid hört till kommungruppen ”glesbygdskommuner”. Det är ju till och med som så att kommunalrådet uttalat sig om att det vore önskvärt om vi kom upp till nivån för glesbygdskommun. För att hamna i den gruppen ska man bland annat ha mindre än åtta invånare per kvadratkilometer. I Jokkmokks kommun bor det 0,3 invånare per kvadratkilometer.

Nå, vad är det då som hänt nu? Jo, man har från SCB:s sida infört en ny kommungruppsindelning som ska börja gälla från och med januari 2011.

En ny kommungrupp heter: ”Turism- och besöksnäringskommuner”. Det finns 20 kommuner i Sverige som hamnar i den gruppen och glädjande nog är Jokkmokks kommun en av dessa.

Definitionen för att hamna i den gruppen lyder: ”Kommuner där antalet gästnätter på hotell, vandrarhem och campingar överstiger 21 per invånare eller där antalet fritidshus överstiger 0,20 per invånare.”

Vi kvalificerar oss i den gruppen tack vare att antalet gästnätter per invånare uppgår till 23,7 stycken.

Jättekul tycker jag. Det låter definitivt trevligare att vara en turism- och besöksnäringskommun i stället för en glesbygdskommun.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0