Tågolycka i Jokkmokk

Torsdag den 26 augusti 2010

Som tur är så har - trots rubriken - ingen olycka inträffat.

Men om ett år kommer det att bli en mycket stor övning efter Lule älvdal. Det handlar om ett samarbete mellan Sverige, Norge, Finland och Ryssland. Övningen kommer att gå ut på att träna på kommunikation, samarbete och samverkan mellan myndigheter och över nationsgränserna. Det handlar om att öva ett möjligt olycksscenario som skulle kunna bli verklighet inom Barentsområdet. Övningen heter Barents Rescue 2011.

Vartannat år sker en övning i denna regi. Förra året hölls den i Murmansk och nästa år blir det alltså i Norrbotten.

Idag har jag varit på en informationsträff och ett uppstartsmöte kring denna övning. Vi höll till i Luleå och det var folk från en mängd olika myndigheter samlade där.

Det är fyra olika huvudscenarier som vi kommer att öva kring. Två av dessa kommer att hållas inom Jokkmokks kommuns gränser. Det handlar om en olycka i en tunnel i Letsi kraftstation och det handlar om en tågolycka efter inlandsbanan strax söder om Jokkmokks samhälle.

Det är myndigheten för samhällsskydd och beredskap som håller i allt detta. Men vi alla andra myndigheter – inklusive Jokkmokks kommun – kommer i allra högsta grad att bli inblandade i arbetet.

Nu gäller det bland annat att vi går igenom och ser till att vår egen krisorganisation fungerar.

Vi får se detta som en jättemöjlighet för ytterligare ett evenemang i vår kommun. Uppskattningsvis kommer minst 500 personer från Barentsområdet att vara med på dessa övningar som går av stapeln mellan den 18 och 23 september nästa år.

En sådan här stor övning lär ju leda till att det spiller över ganska mycket på det lokala näringslivet kan man gissa. Det känns riktigt bra.

Sedan får vi hoppas att vi tränar i onödan. Med det menar jag att jag inte vill att någon olycka ska ske.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0