Politisk konferens och strategisk beredning

Onsdag den 2 september 2009

Tidigare år har vi under denna period suttit i möten och pratat detaljbudgetfrågor med politikerna under i princip varannan dag i september.

Nu har vi bestämt att vi inte längre ska jobba på det viset. Vi ska i stället jobba på ett mer övergripande och strategiskt sätt med dessa frågor.

Vi har haft tre sådana träffar med politikerna under mars, maj och juni. Nu idag har vi haft en sådan träff och ytterligare en träff är planerad till den 21 september.

Under förmiddagen fokuserades arbetet på hur vi jobbar med olika frågor och hur politikerna tycker att vi ska jobba i framtiden. Det kan handla om till exempel gränsdragningsfrågor mellan politiker och tjänstemän.

Vi gick igenom en sammanställning utifrån ett tidigare genomfört grupparbete och vi gick igenom vad som kommit fram av de SWOT-analyser som politikerna gjort under våren 2009.

Vi presenterade även vad som vi diskuterade på mötet under gårdagens OJ!-gruppsmöte. Det vill säga frågan om hur Jokkmokks kommuns kravspecifikation ska se ut vad gäller ledarskapsfrågor generellt men framförallt inom den mycket viktiga gruppen av chefer närmast den allra viktigaste gruppen av våra medarbetare, det vill säga fotfolket, alltså de som jobbar mot våra brukare och kunder eller vilket ord man nu vill använda.

Chefsgrupperna vi menar är mycket viktiga i denna fråga är alltså våra rektorer inom skolorna och våra områdeschefer inom socialtjänsten samt även ytterligare några chefsgrupper.

Frågorna vi ska diskutera handlar om allt från värdegrundsfrågor och gemensamma förståelsefrågor. Vilka grundvärderingar ska gälla och vad ska ledarskapet i Jokkmokks kommun stå för?

Vi fortsatte med ett repetitionspass om hur vi nu resonerat om de förändrade styrprocesserna och övergick därefter till att diskutera de ekonomiska förutsättningarna som råder inför framtiden.

Vi konstaterade att de extra resurserna som nu getts till kommunerna är en mycket liten ökningsdel för Jokkmokks kommun. Men, det viktiga är att vi nu får signaler om att vi faktiskt får mer resurser jämfört med vad vi trodde tidigare.

Ökningen med den senaste informationen från den 14 augusti handlar nu om att Jokkmokks kommun kommer att få 1,5 miljoner kronor mer än vad vi trodde förut. Problemet är bara att det fortfarande är cirka 15 miljoner kronor mindre än vad vi trodde att vi skulle få år 2010 för bara knappt ett år sedan.

På kvällen var det säsongsstart i kören. Jättekul att åter få träffa alla körvänner och att vi nu börjar sjunga tillsamman igen.

Det är mycket som står på körprogrammet under tiden fram till jul. I slutet av september ska kören till Åmsele i Västerbotten för att sjunga. I slutet av november sjunger vi tillsammans med Anna-Lotta Larsson och Göran Fristorp här i Jokkmokk. En vecka senare ska vi till Porjus och sjunga en adventskonsert.

Den 17 december blir det en fin avslutning på höstterminen. Cyndee Peters kommer till Jokkmokk och kören ska sjunga tillsammans med henne på en julkonsert. Det ska verkligen bli roligt.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0