Utveckling av Jokkmokks vintermarknad

Fredag den 27 februari 2009

På dagens träff på Strukturum diskuterade vi hur vi kan utveckla Jokkmokks vintermarknad. Från kommunens sida har vi bestämt att satsa på ett treårigt bygdemedelsprojekt där vi ska anställa en person som ska jobba med att utveckla Jokkmokks vintermarknad.

Exakt hur detta ska gå till vet vi inte riktigt. Vi har diskuterat frågan internt i kommunen och idag hade vi en träff med företagare och intresserade på Strukturums fredagsmöte.

Det var många intressanta synpunkter och diskussioner. Även i denna fråga tycker människor olika. Och det är ju jättebra. Tänk om alla tyckte lika i alla frågor!

Vi tar till oss alla synpunkter och ska försöka göra något riktigt bra utav detta projekt.

Exakt hur man ska gå tillväga för att utveckla vintermarknaden vet vi inte i dagsläget. Men jag tycker det är otroligt viktigt att vi lyssnar på alla som har synpunkter och åsikter. Det är precis det som är huvudinriktningen i allt vad vi jobbar med nu inom kommunen.

Vi har ju sagt att vi ska förändra organisationskulturen i Jokkmokks kommun och att vi ska göra det med ledorden kommunikation, delaktighet, dialog och tillit. Och det räcker ju inte med att säga detta utan vi måste i ord och handling visa att det är det vi vill.  

Delaktighet är jätteviktigt!

Kommentarer
Postat av: en med tusen ideer

Det låter jättebra att man äntligen beslutat sig för att satsa på en marknadsgeneral - eller vad man nu vill kalla det för - det har ju många jokkmokksbor efterlyst länge. Och det har alltid tett sig en smula märkligt att man på andra ställen i Sverige har anställda som organiserar bra mycket mindre evenemang än jokkmokks vintermarknad. Det är bra med en professionalisering av detta. Men, jag hoppas att "man" då tänker på att anställa någon med samisk bakgrund då vintermarkanden i stora delar bygger både på samiska traditioner, på de samiska institutioner som finns idag, "man" marknadsför marknaden med till största delen hjälp av det samiska arvet. Det är väldigt lätt hänt att det kommer att se ut som att "det samiska" duger när man ska använda det i marknadsföringssammanhang, men till vardags får det gärna försigå "någon annanstans". Det är väldigt lätt hänt att "det samiska" blir något pittoreskt som ska tas fram under markanden. Personen som anställs måste ha goda kunskaper om hur både den samiska och den svenska världen fungerar, det ska nog till en multibegåvad person för den här uppgiften...

2009-03-09 @ 10:30:45
Postat av: Håkan Kuorak

Detta låter ju jättebra. se nu till att tjänsten utlyses så att vi nu kan få in en kompetent person på denna tjänst, och då Jokkmokks vintermarknad är uppbyggd kring den samiska kulturen så skulle jag vilja se att dom samiska företrädarna i kommunen har lite inflytande i vem som får denna tjänst.

Vi har ju en samisk utvecklingschef och 1 april så börjar en annan same med stor erfarenhet inom den samiska kulturen som kulturchef.

Nu är jätteviktigt för Jokkmokks kommun att man tillvaratar denna kompetens inom det samiska om man vill utveckla Jokkmokks vintermarknad.

Dessa personer besitter på en enorm samisk "kändiskrets" som kan utveckla vintermarknaden.

Det är dags att lägga dom som har jobbat tidigare med marknaden i malpåse, då man förmodligen har sett vintermarknaden som ett självspelande piano.

Det behövs nytt folk som kan se marknaden i en ny dimension,för det är lätt att bli "hemmablind".

Det finns en enorm utvecklingpotensial med jokkmokks Vintermarknad om man bara kan hitta rätt person på denna tjänst.









2009-03-09 @ 10:32:08
Postat av: en undrande

Jag undrar, varför har man plockat bort ansvaret för vintermarknaden från kulturchefens bord, lagom tills vi får vår första samiska kulturchef i kommunen?

2009-03-09 @ 10:34:07
Postat av: vad glad jag blir

Härligt! Äntligen! Jag håller med alla tidigare inlägg! Tänk om vi äntligen kan få luft och diskutera dessa mycket angelägna saker i Jokkmokk. Jag skulle vilja se att fler samiska institutioner engagerar sig i denna fråga och kliver fram och uttrycker sina önskemål och visioner. Dock borde kommunen genast gå ut och avvisera vem som är mottagare inom kommunen för dessa ideer utifrån.

2009-03-09 @ 10:39:28
Postat av: Hmm...

Without changing our patterns of thought, we will not be able to solve the problems we created with our current patterns of thought - Albert Einstein



It´s not the tragedies that kill us, it's the messes. - Dorthy Parker



Democracy is the worst form of government exept all others - Winston Churchill

2009-03-10 @ 16:30:22

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0