Reseberättelse och reflektioner från resan till Italien

4 - 8 september 2008

Efter en lång resdag kom vi fram till Italien på torsdag kväll den fjärde. Vi möttes av värme, cirka 30 grader!

På fredagen var vi på ett seminarium om hållbar turism hela dagen. Det var föreläsare från såväl Italien, Frankrike och Sverige. Liz-Marie och Christian berättade från olika perspektiv om Jokkmokks arbete i Laponia-frågan. Dagen avslutades med grupparbeten om hur vi kan jobba vidare i detta samarbete gällande hållbar turism.

På fredagskvällen hölls en svenskafton utomhus. En bred inbjudan hade gått ut och det kom ungefär 100 personer och lyssnade på presentationer från kommunerna från norra Bohuslän och från oss från Jokkmokk. Vi bjöd på smakprover från norr i form av rökt renkorv, Jokkmokks falukorv och diverse olika klämmor. Vi avslutade med ett bejublat framträdande där vi sjöng Gulli-Gullan för italienarna!

Under hela lördagen var vi på ett studiebesök i en by högt upp i Appeninerna. Det var en fjällby som låg på cirka 1.000 meters höjd över havet och som jobbade med turismfrågorna på ett litet annorlunda sätt. Det var väldigt intressant att lyssna på företrädarna för denna by. Det var en liten pittoresk by som - trots att man endast var cirka 100 året runt bofasta - lyckats få till stånd en hållbar turism som växte väldigt mycket från år till år.

Direkt från denna by var vi och besökte en park som var en del av en nationalpark. Det var gamla byggnader, vackra skogar och ängar samt ett rikt djurliv i parken. Det fanns till och med vargar som kom och besökte området emellanåt.

Därifrån åkte vi vidare till en vingård i området. Där fick vi höra ägaren till vingården berätta om hur han jobbade och hur han hanterade vinrankorna. Han hade vinodling på cirka tio hektar runt själva vingården och ytterligare cirka femton hektar en bit därifrån. Det var olika druvsorter på olika ställen. Vi fick provsmaka druvorna direkt från vinrankorna och sedan fick vi gå in och höra och se hur vinproduktionen gick till. Därefter fick vi också provsmaka vinerna. Det var både röda och vita, mousserande och vanliga viner. Även ett mycket gott desertvin fanns att provsmaka.

Därmed var en väldigt intressant och lång dag till ända!

På söndagen var det marknad i Traversetolo. Det var en stor marknad mitt i centrum. Cirka 15.000 besökare var det någon som sa. Gatorna stängdes av på ett stort område och marknadsstånd sattes upp. Det fanns väldigt många marknadsstånd som sålde matvaror i form av ostar, skinkor och salamisorter i parti och minut. Kläder såldes det också mycket av på marknaden men även en massa andra olika saker. Variationen var väl som den sig bör vara på en marknad. 

Även vi jokkmokkare hade ett stånd där vi presenterade Jokkmokk i alla tänkbara former. Rent generellt är italienarna inte så bra på att prata engelska. Men det spelade inte så stor roll på marknaden. Efter ett tag när vi blivit varma i kläderna sålde vi Jokkmokk genom att prata italienska (nästan) utan problem! Ord som bongiorno, prego, arividerci, svedese, capodanno al circolo polare och så vidare susade och for genom folkhavet på marknaden. Det existerade överhuvudtaget inga som helst språkliga hinder denna varma men ganska blåsiga dag.

På söndagskvällen var det en avskedsmiddag och sedan ytterligare en svenskafton där vi presenterade vårt område i norr. Denna gång var det inte lika välbesökt som på fredagskvällen. Men Gulli-Gullan satt nog lite bättre nu än på fredagen!

Måndagen var resdag. Vi förflyttade oss sakta med säkert från Italien och värmen i söder längre och längre norrut mot hösten och kylan. När vi kom hem till Jokkmokk strax efter två på natten låg kvicksilvret strax över fryspunkten.

En mycket intressant och intensiv resa är därmed över. För min del som nybliven kommunchef har det handlat mycket om att se och lära. Många intressanta kontakter har knutits. Nu återstår att se hur SERN-samarbetet fortskrider. Italienarna vill komma till vår vintermarknad i början av februari. I norra Bohuslän blir det ett möte i mars månad. Då kanske det utkristalliserats mer hur exakt vi ska gå vidare i detta samarbete.

Vi kan konstatera att vi alla har mycket att tjäna på att lära av varandra och att ta de goda exemplen från varandras regioner med oss och utveckla detta till att bli något riktigt bra som kan utveckla turismnäringen på alla ställen.   
    

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0