Snöröjning


Fredag den 19 december 2008

Nu var det länge sedan jag skrev något här. Dagarna fylls av möten och åter möten. Nu har det under två dagar i rad blivit som så att jag inte ens hunnit slå på datorn på kontoret. Vi får till och med ta till mötestider redan klockan sju på morgonen för att kunna sy ihop allas fullsmockade kalendrar. Det verkar som att allt ska hinna fixas och ordnas innan julledigheten.


På morgonmötet på Strukturum idag diskuterades den alltid så heta frågan om snöröjning. Både vägverkets snöröjning på Storgatan, det vill säga det som är riksväg 97, och även kommunens gator.


Det var en bra diskussion som rätade ut vissa frågetecken men kanske inte alla. Dialogen på detta sätt känns väldigt rätt. Som jag brukar säga så är det ju genom dialog och diskussion som vi löser problem.


Det största problemet nu verkar vara anslutningskorsningarna mot Storgatan. Det är tydligen kommunen - eller då egentligen de entreprenörer som kommunen skrivit avtal med - som är ansvarig för att ta bort snön som finns vid korsningarna mot Storgatan.


Problemet är att kommunens gator i princip alltid är färdigröjda då Vägverkets plogbil kommer farande genom samhället. När den plogbilen plogar Storgatan blir det därmed en snösträng kvar vid de anslutande gatorna. Anledningen till att den snösträngen inte blir borttagen är att kommunens gator redan är snöröjda och entreprenörerna har gjort klart sitt jobb.


Vi konstaterade att den problematiken borde gå att lösa på ett hyfsat smidigt sätt.


Ett annat problem är att Storgatan i sig är dåligt byggd. Det är djupa fåror i vägbanan även utan snö. Därmed är det också svårt att snöröja på ett bra sätt. Eventuellt kommer Vägverket att bygga om Storgatan redan till kommande sommarsäsong.


Diskussioner fördes även om vid vilket snödjup snösvängen ska ut och röja undan snön. Vi sa att vi från kommunens sida kanske ska bjuda in till medborgardialog om dessa frågor inför nästa upphandling av snöröjningen.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0